Adrasan Koyunda Tam Yemelik Lambuka Avı Yaptık :
Lambukalar Antalya Körfezinden 15 Temmuz – 5 Eylül arası geçiş yaparlar. Bazı seneler bu tarihin öncesinde ve sonrasında da görüldüğü olur. Ama büyük sürüler halinde yoğun geçişler bu tarihler arasında olur. Kış aylarında havanın fırtınaya döndüğü ve sonrası günlerde kıyılarda büyükleri gözükür. Göç zamanı büyük boylar genellikle derin suda bulunur. Temmuz ayı ortasında bile Akya Oltasına büyük boyların takıldığı olur.
Lambuka Oltaya Takıldığında Çok Hareketli Mücadele Eder
Lambuka oltaya takıldığında suyun yüzüne atlamaya başlar. Teknede 4 – 7 mil arası bir hızla sırtı yöntemiyle av yaparken oltalarımıza atlar. Lambuka genellikle hızlı çekilen oltalara daha fazla atlar. Ama tekne duruyorken olta sudayken de atladığı görülür. Çok harami bir balıktır. Av olduğunu düşündüğü her şeye saldırır. Hatta Akya Oltasında kendi boyundaki yemlik balığa bile saldırır.
Oltaya takıldığında ilk olarak suyun yüzünde atlayıp duran bir balık olarak fark edilir. Balık avı yaptığımız arkadaşlar “aaa! arkada suda atlayan bir balık var” der. Bende onlara “oltanızı sarın” derim. Arkadaşlar da “niçin oltayı saracağız” der. Bende onlara “balık oltaya takılmış” derim. Arkadaşlar büyük bir şaşkınlıkla oltayı sarmaya başladıklarında balığın çekiştirmelerini fark ederler. Bir yandan balığın sudaki atlayışlarını seyrederken, bir yandan da oltadaki balıkla mücadele etmenin keyfini yaşarlar. Bu yüzden pek çok kişinin hafızasında Lambuka avı çok değerli bir av olarak yer eder. Genel olarak Lambuka avı herkes tarafından sevilir. Ama eti o kadar geniş kitle tarafından makbul olarak kabul edilmez. Bazıları ise Lambuka etini çok sever. Sonuç olarak zevk ve pişirmedeki ustalık meselesidir.
Lambuka Avı İçin Hangi Takımlar Uygundur
Şimdiye kadar edindiğim tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki, her türlü takımla avlanabilir. Lambuka avı yapmayan bir takım bilmiyorum. Benim bildiğim bütün takımlarla Lambuka avı yaptık. Hatta hiç akıl almaz en uyduruk takımlarla bile av yapan duydum. Balık avı yaparken mesele avı kandırabilmektir. Yemi yeterince cazip hale getirdikten sonra her balığı avlamak mümkündür. Bunun da yolu yaralı balık gibi hızlı ve çaresizce kaçmaya çalışan balık gibi göstermektir. Ani hızlı ve düzensiz hareketler avcıların dikkatini çeker. Onları yeme moduna sokar. Balıklar yeme moduna girdiğinde çok saldırgan olur. Ganimetten pay kapmaya çalışır.
Teknede Lambukayı Yemek İsteyen Yoksa Geri Salarız
Lambuka bizim av skalamızda pek yer bulamaz. Ancak büyük olanlar değerli avlardır. Ancak teknede Lambukayı yemek isteyen bir arkadaşımız olursa bir tane alırız. Eğer kimse yemek istemiyorsa oltaya takılan bütün Lambukaları geri salarız. “Büyüde oltamıza takıl” deriz.
Unutmayalım, ancak ihtiyacımız olmayan balıkları geri salarsak balıklar çoğalma ve büyüme şansı bulabilirler. Bu anlamda bir tane balığın çok şeyi değiştirebileceğini hiç akıldan çıkarmayalım. “Bu ne anlama geliyor?” diye sorguluyorsanız. Bir balığın 10 sene içinde ne kadar çoğalacağını hesaplamaya çalışın. (İpucu: bir balık her sene binlerce yumurta döker. Bu yumurtaların %10 yaşasa, 10 sene sonra ne kadar balık olur?) “Bir balıktan ne olacak” demeyin. Bir balıktan hayal dahi edemeyeceğimiz bolluk olur.
Büyük Balığın Geri Bırakılma Videosu: https://youtu.be/-b5Y5w_la9U