Adrasanda Tut Bırak Yöntemi Akya Avı :
Tut Bırak Yöntemi – Akya Avı
Sabah turunda 12 Kg Akya avladıktan sonra, yemek ihtiyacımız olan balığı avladığımızdan, sonraki akşam suyu ve ertesi gün sabah suyunda avlayacağımız Akyaları geri bırakma kararı aldık. Bu karar mutabakatla alınmış karardan ziyade içsel olarak kişisel bazda alınmış ve hep beraber katılımla uygulanmış gönüllü bir karardı. Yiyeceği garantiledikten sonra avı sportif amaçlı yaptığımızdan, balığı bırakma kararı içsel olarak anlık verildi.
Akşam turunda ve bir sonraki gün sabah turunda tut bırak yaptığımız balıkları turun son saatinde avlandığından, balıkları bıraktıktan sonra turu sonlandırıp büyük bir iç huzuruyla dönüşe geçtik.
Balık Avında Son Nokta
Avcılığın son noktası yakalanan avı zarar vermeden yaşayabilecek şekilde geri bırakmaktır. Avcılığın son noktası olmasında ki temel etken; birincisi avcının avlamayı istediği avı avlamasıyla avcılıkta başarısını kanıtlamasıdır. Eğer avı yiyeceğinden fazlaysa veya avlamak istediği o değilse geri bırakmasıdır. Bu şekilde avcı bir daha ki sefer tekrar bu avı yakalamayı umut edebilecektir. Ayrıca bu yolla bir başkasının da benzer avı yapmasını garanti altına almış olur.
Avına ve bir birine saygı duyan toplumlarda ne av azalır, ne de avcılık zor zahmetli bir iş olur. Avın üreyerek çoğalmasına ve büyümesine izin verildiği için çoğalan ve büyüyen avlar daha çok kişiyi doyurur. Bu daha çok kişinin daha kolay av yapması ve her gittiğinde av bulması anlamına gelir. Dolayısıyla bu durum avcıların daha az miktarda avı tüketmesini sağlayarak, av üzerindeki baskıyı azaltır.
Sportif Balıkçılık Balığı Çoğaltır
Ufaklara hiç dokunmadan, ihtiyaç fazlası avlanan yetişkinler geri salınarak yapılan avcılıkta avın tükenmesi söz konusu değildir. Her geri salınan av bir sonraki sene binlerce yavrulayarak balığın çoğalmasına katkı sağlayacaktır. Bu şekilde çoğalan balık avcıların ihtiyacını karşılayacağı gibi, onların hayalini süsleyerek denizlerde özgürce dolaşırlar. Üreyip çoğalmayı engellemeyen avcılık verimliliğin kaynağı olur.
Balıkları Korumada Temel Etkenler:
A – Ufak balıkların büyüklerin yemi olduğunu kabul edip, onların kıyılarda çoğalmasını sağlamak.
B – Üreme dönemlerinde balık avına izin verilirken, alıkonulmasına izin vermemek. Sportif balıkçılık yaptırmak.
C – Sadece ekonomik boya ulaşan balıkların avına izin vermek.
Adrasanda Tut Bırak Yöntemi Akya Avı
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/ZD_BH6bOHeA