Aile Boyu Zargana Avı :
Üniversite yıllarında Kemal ile İstanbul Boğazının Küçüksu, Beykoz, Kandilli ve Aşiyan sahillerinde balık avı yapardık. Balığın az olduğu zamanlarda sıyırma takımıyla, balığın çok olduğu zamanlar çapari takımıyla at çek yapardık.
Boş zamanları değerlendirmek için balık avı yapmak çok güzel bir uğraştır. Ama bu güzel uğraşı sevdiğimiz bir arkadaşımızla yapmak çok daha güzel bir sosyalleşmedir. Balık avının keyfini çıkarırken bir de güzel sohbetlere yelken açmak ve bu vesileyle birbirini daha derinlemesine tanımak çok ilham vericidir. Hem balık avına daha değişik açılardan bakma şansını bulursunuz. Hem de arkadaşınızı daha yakından tanırsınız. Bu vesileyle daha çok beraberce yapabilecek konu ortaya çıkar. Böylece dostluk gelişir. Hayattan daha çok keyif alır hale gelirsiniz.
Kemal ile çok güzel balık avı yaptığımız günlerimiz oldu. Bunlardan birini hiç unutmuyorum. Kemal ile Aşiyan Parkında buluşmuştuk. Kemal ile annesi de gelmişti. O gün hem balık avı yapacaktık. Hem de avladığımız balıklarla hemen orada mangal keyfi yapacaktık. Mangal hazırlanırken biz balık avına başladık. Kısmetimiz çok iyiydi. Onlu çapariler dolu geliyordu. Kova hemen doldu. Balıklar tazecikken yapılan mangalın tadı da bir başka oluyormuş. O gün ne eğlenmiştik. Hayatımın unutamadığım günlerinden biri olmuştu.
Kadim Dostumla Balık Avı
Aklıma Kemal ile yaşadığımız bu anılarım geldikçe “bir gün Kemal ailesiyle gelse de Adrasan’da beraberce balık avına çıksak” diye geçerdi. Bu sene o isteğim gerçek oldu. Kemal bizi ziyarete geldi. Hemen bir sabah turu düzenledik. Önce Adrasan Koyunda Palamut avı için dolaştık. Sonra Zargana avı için Kelleci Koyuna gittik. Orada çok büyük Zargana avları yaptık. Kemal’in büyük kızı teknede ilk balık avını yaptı.
Sonrasında büyük balık avı için dolaştık. Zarganayı Canlı yem olarak kullanarak Akya oltası hazırladık. Kemal ve ailesi yorulana kadar büyük balık avı arayışımız sürdü. Öğlene doğru hava iyice bunaltıcı olunca dönüşe geçtik. Bu turda büyük balık avı kısmet olmadı. Ama çok güzel vakit geçirip eski günleri andık.
Bu balık avını Zargana avlarıyla anımsayacağız.
Zargana Avı Videosu: https://youtu.be/jDZpQoWcXAw
Merhaba Menderes Abi,
Zargana Balığı yakalamak için ne kullanılır?
Zargana avı yapmak için biz İpek Floş kullanırız. Kimi avcılar yem veya sahte yemler kullanarak Zargana avı yapmaktadır. İpek Floş kullanımı kolay bir yöntemdir. Uygulaması da kolay bir yöntemdir. Zargana avı için nispeten kayalık ve sığlık zemine sahip sahiller uygundur. Bu bölgelerde Zarganalar hen av yaparlar. Hem de avcılardan kendilerini korurlar. Bu sahillerde 2 -4 mil hızla seyrederken 50 -60 m uzağa salınan oltalarla av yapılır. Olta kalomasının, tekne 2 – 4 mil hızla giderken boşalmayacak sıkılıkda olması çok önemlidir. Bu sayede Zargana ipeğe hamle yaptığında kaloma boşalır. İpek yırtılmadığı gibi, balık dönmeye başladığında gagasına sarılarak balığı bloke eder. Bu aşamadan sonra balık çok direnmeden oltaya doğru gelmeye başlar. Acele etmeden çekilirse, balık yorulacağından kolayca tekneye alınabilir.