Akdenizde Büyük Balık Avı Yapılabilir Mi :
Akdeniz büyük balıkların göç ve yumurtlama alanıdır. Bir çok büyük balık türü Akdeniz’de yaşar veya belli dönemlerde geçiş yapar. Bu sebeple Akdeniz’de büyük balık avı açısından çok verimli bir meradır.
Ayrıca Akdeniz sıcak bir deniz olduğu için bir çok balığın yaşam alanıdır. Akdeniz’de su sıcaklığı mevsime göre 15 – 32 derece arasında değişir. Her ısı farkı farklı balık türlerine yaşama imkanı sağlar. Isı değiştikçe balık çeşitliliği de değişim gösterir. Akdeniz’de her ay farklı bir balık türüyle karşılaşmak mümkündür.
Akdeniz’de kıyı şeridimiz 2.500 m yüksekliğinde olan Bey Dağlarıyla çevrilidir. Bey dağları kıyılarımıza paralel uzanır. Bu yapısıyla hakim rüzgarlar karadan deniz doğru eser. Bu sayede kıyılarımızda deniz devamlı temiz kalır. Bu durum deniz yaşamı için büyük avantajdır. Bu rüzgarlar sayesinde deniz temiz kalırken suyun oksijen seviyesi yükselir. Suyun temiz olması ve oksijen seviyesinin yüksekliği Akdeniz’de çeşitliliğin bir diğer önemli sebebidir.
Akdeniz’de Hangi Büyük Balıkların Avı Yapılabilir
Eti Değerli Büyük Balıklar
Sinarit, Trança, Fangri, Barakuda avı yapılabilir. Bu balıklar içinde en çok bilinen balıklar Sinarit ve Barakuda dır. Fangri ve Trança çok fazla bilinmez. Avı da Sinarit ve Barakuda’ya göre biraz daha zordur. Ama avının zorluğu ve etinin lezzeti açısından amatör balıkçıların hayallerini süsleyen balıklardandır.
Büyüklüğü ve Ekonomik Değeri Yüksek Olan Balıklar
En bilindik örnekler Orkinos, Kılıç Balığı, Akya ve Lambuka sayılabilir. Ekonomik verimlik açısından en değerli olanlar Orkinos ailesinden olan türlerdir. Bu aile içinden bizim sularımızda olan türleri sayalım: Yazılı Orkinos, Tombik, Palamut, Uzun Kanatlı Orkinos, Mavi Orkinos, Ton Balığı.
KILIC BALIGI AILESI ISTOPHORIDAE
Kılıç Balıklarının pek çok türü Akdeniz’de yaşar veya göç sebebiyle geçiş yapar. Kılıç Balıklarından sularımızda görülenleri sayarsak: Yelken Kılıç Balığı, Akdeniz Kılıç Balığı, Kılıç Balığına ismini veren türdür. (Xiphias gladius Linnaeus, 1758)
Akya Balığının da pek çok türü Akdeniz’de yaşamaktadır. Akdeniz’de en çok av veren tür Sarı Kuyruk Akya dır (Seriola Dumerili). Sarı Kuyruk Akya’ya göre daha az av veren Akya ise Akya ailesine ismini veren türdür. Bu balık Akdeniz’de çeşitli isimlerle anılmaktadır. Latince ismi Lichia Amia dır. Halk arasında Çıplak diye anılır. Bu ikisi dışında Akdeniz’den geçen pek çok Akya ailesine mensup büyük balık vardır.
Belli Aylarda Akdeniz’den Geçiş Yapan Büyük Balıklar
Genellikle Temmuz – Eylül ayları asında geçiş yapan Lambuka ve Ceylan Palamut’u dur. Lambuka kıyılardan ufak boylarda geçerken açıklardan büyük boylar geçiş yapar. Büyük boyların geçişi kış aylarında da devam edebilmektedir. Bunun dışında avını yaptığımız Ceylan Palamut’u denilen tür vardır. Kıyılarda 4 – 7 Kg olanları avlanır. Açıklarda daha büyüklerin avı yapılabilir.
2016 senesinde avı tamamen yasaklanan Orfoz ve Lagos Balıklarından da söz etmek gerekir. Bu balıklar uzun yıllar Akdeniz’de en çok avlanan büyük balık türlerinden olmuştur. Özellikle Orfoz iyice azaldığı için uzunca bir dönem avının yasak olması çok doğru bir karardır. Tabi uygulaması yapılabilirse ve amatör balıkçılar bu yasakları desteklerlerse. Denizlerimiz için en değerli balık Orfoz Balığıdır.
Akdenizde Büyük Balık Avı Yapılabilir Mi
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/tjvtlOkkd90
Akdeniz’de en çok hangi balığın avını yaparsınız?
En çok avladığımız balık Akya ailesinin bireyleridir. Bunların içinde de en çok avladığımız Sarı Kuyruk Akya dır. Yani namı değer Kuzu Balığı. Son yıllarda buna Trakun isimli Akya da katılmaktadır.
Ayrıca gerçek Akya diye anılan Lichia Amia Akdeniz’de bulunmasına rağmen bizim yemli takımlarımıza pek rağbet etmez. Bu balığı nadiren de olsa rapala kullanarak avlamak mümkün olmuştur. Rapala dışında birde zıpkınla avı yapılmaktadır.
Bizde bugün Akdeniz’de büyük balık avına çıktık. Eşimde benim büyük ısrarlarımı kıramadı. Benimle büyük balık avına geldi. Yemlik balık avı yaparken ilk balık avını yaptı. Bende 3 adet yemlik Palamut avladım. Ama büyük balık eşimim avladığı yemlik balığa geldi. Beraberce çok güzel bir büyük balık avı turu yaptık. Bu turda büyük balık avı nasıl yapılması gerektiği konusunda pek çok şey öğrendik. Herkesin buyuk balık avı turuna katılıp bu zevki yaşamasını tavsiye ederim. İnanın balık avına bakışınız tamamen değişecek.
Menderes bey, tura katılanların hangi konularda bakış açısının değişeceğini bir de siz belirtir misiniz?
Büyük balık avına başlarken katılımcılara olta takımlarını nasıl kullanacağını sistematik olarak anlatırız. Bu sayede avda neyi nasıl yapacağını bilerek balık avına başlar. Bu eğitim sayesinde katılımcılar büyük balık avının aşamalardan oluşan bir av olduğunu fark ederler. Bu avın belli bir disiplin içinde yapılması gerektiğini öğrenirler.
Büyük balık oltaya takıldığında gücüyle katılımcıları şok eder. Bu aşamaya hazırlanmak ve bu şoku zararsız atlatmak için önceden hazırlanmak gerekir. Balık avına başlarken verilen kullanım eğitimi bu süreci başlatır. Her aşamada ürece ilaveler yaparak ilerleriz. Büyük balık oltaya takıldığında mücadele için hazır hale geliriz. Ayrıca bu tür bir uygulama insanların büyük balık avı yapılacağına dair inançlarının artmasına vesile olur. Büyük balık avı yapılabileceğine dair inanç arttıkça balık yakalama şansı da artar.
Balık yakalandığında mücadele paylaşılarak sürdürülür. Bu durum katılımcıların büyük balık avının ne kadar zorlu bir iş olduğunu öğrenmesini sağlar. Bu aşamada avda başarılı olmak için sabırlı davranmak gerektiğini öğrenirler. Bu aşmanın en iyi öğrenilen kısmı kaloma bilgisidir. Büyük balık avı kaloma bilgisi olmadan yapılamaz. Ya da sonuçlandırılamaz.
Balık tekneye alındığında insanlar gözlerine inanamazlar. “Bu kadar büyük balığı biz mi yakaladık?” şokunu yaşarlar. Bu arada dostlarını arayıp olayın şokunu paylaşırlar. Aradan yarım saat geçip biraz sakinleşmeye başladıklarında büyük bir değişim daha onları bekler. “Bu kadar büyük balığı alıkoymaya hakkımız var mı?” sorusunu dillendirmeye başlarlar. İşte bu aşama onları gerçekten değiştiren, farklı bir boyuta taşıyan aşamadır. Bu aşmadan sonra artık onlar büyük balık avcısı olurlar.
İlerleyen avlarda onları sportif balıkçılık aşaması bekler. Yakalanıp tekneye alınan balığı geri salmaktan daha büyük bir haz yoktur. Bunu yaşayan avcı için artık balık avı “hak” olur. Çünkü onun için dünyaya yeni balıklar getiren özgür bir balığı vardır.
Akdeniz’de Akya avı yapmanın mümkün olduğunu yaşayarak gördük. Başka büyük balıkların avını da yapabilir miyir?
Evet, bugün Akya avını beraberce yaparak bu avın aşamalarını uygulamalı olarak gördünüz. Diğer büyük balıkları da benzer yöntemlerle avlamak mümkündür. Bu avların örnekleri web sitemizde vardır. Aynı takımla Sinarit, Lagos, Orkinos, Barakuda, Lambuka, Trança, fangri avları da yaptık. Bu avlar için rapalayla dip sırtısı çekerek veya jigging yaparak da av yapmak mümkündür. Canlı yemle başka yöntemler kullanarak da av yapılabilir. Balık avı bilgimiz arttıkça deneyebileceğimiz av yöntemleri de artar.