Akdenizde Palamut Yok Diyenlere Bundan Daha iyi ispat Olur Mu :
Akdeniz’de Palamut vardır. “Akdeniz’de Palamut yok” diyenlerin hiçbir haklı dayanakları yoktur. Bunu defalarca değişik yerlerde yazarak veya anlatarak dile getirdik. Ama en güzel ispat bu ava ait görüntüleri yayınlamaktır.
Akdeniz Sıcak iklime sahip yapısıyla pek çok balık türüne ev sahipliği yapmaktadır. Değişik zaman dilimlerinde pek çok balık Akdeniz’i ziyaret ederek göçlerine devam etmektedir. Bu kadar çok çeşidi bir arada bulundurması sebebiyle pek çok büyük balık için hem yumurtlama alanıdır. Hem de beslenme mekanıdır. Balıklar için iki faaliyette çok önemlidir. İkisini bir arada buldukları yerleri öncelikli olarak tercih etmektedirler. Akdeniz bu anlamda çok önemli bir denizdir.
Palamut Akdeniz’de genellikle suyun biraz daha soğuk olduğu mart ve nisan aylarında bulunmaktadır. Bu aylarda su sıcaklığı 17 derece civarıdır. Bazı seneler su ısısı 15 derece civarına kadar düşmektedir. Bu genellikle havanın ısınmaya başladığı günlerdir. Havanın ısınmaya başlamasıyla 1.500 m yüksekliğin üzerindeki karlar erir. Bu dönemde deniz suyu eriyen kar sularıyla 1 – 2 derece kadar soğur. Bu hızlı ısı düşmesine karşı hava bir tepki verir. Bu tepki, fırtınadır. Fırtına, yukarıdaki soğuk suyla, aşağıdaki nispeten sıcak suyu karıştırarak suyun homojen olmasını sağlar. Hava ve deniz arasındaki ısı farklarının giderilmesi; dalgalar, akıntılar ve fırtınalarla olur. Mevsim değişmelerine bağlı olarak, deniz suyunun farklılıkları balık göçlerini ve yumurtlama zamanlarını belirleyen temel etkenlerdir.
Sular Isınınca Palamut Göç Eder
Akdeniz’de suların ısınmasıyla beraber Palamut muhtemeldir ki; Ege Denizi, Marmara Denizi üzerinden Karadeniz’e doğru göçe başlar. Bu esnada da karnını doyurmak için ufak balığın bol olduğu kıyılara uğrar.
Suyun ısınmaya başladığı yaz aylarında nadiren Palamut ve Torik avları yapılabilir. Bu avların nadiren yapılabilmesinin bir sebebi de genel balıkçılık faaliyetinin su yüzüne yakın yapılmasıdır. Su yüzüne yakın bölgelerde ısı daha yüksektir. Göç eden balık sadece besleneceği zaman su yüzüne yaklaşır. Bu sebeple ancak bu zaman diliminde av verir. Orta suda av yapılıyor olsaydı, muhtemeldir ki Palamut ve Torik için av verimliliği daha yüksek olurdu.
Torik Avı Videosu: https://youtu.be/vqvso62jGgU
Akdeniz Palamut’u ile gerçek Palamut arasındaki fark nedir? Avlanma teknikleri aynı mı? Lezzetleri nasıl? En çok gerçek Palamut hangi denizimizde bulunur?
Akdeniz Palamut’u ile gerçek Palamut arasındaki fark nedir?
– Gerçek Palamut’un dişleri vardır. Akdeniz Palamut’u dediğimiz Yazılı Orkinos, Tombik ve diğer Orkinos yavrularının tutucu dişleri vardır. Bu dişler belli belirsizdir.
– Beden formları yakından bakıldığında farklıdır. Ama balıkları çok tanımayanlar için formları ayırt etmek zordur. Vücut desenleri her birinin farklıdır. Yazılı Orkinosun karnında benekler vardır.
– Gerçek Palamut’un eti beyazdır. Orkinos yavrularının etleri kırmızıdır. Ton Balığının eti de beyazdır.
– Akdeniz Palamut’u sıcak denizi tercih ederken, gerçek Palamut soğuk suyu tercih eder.
Avlanma teknikleri aynı mı?
Avlanma teknikleri genel anlamda aynıdır. Yemli – yemsiz Çapari takımları, Sırtı takımlarıyla avlanabilir. Hatta ufak Palamut ile yemli dip sırtısı çekerken daha büyüklerin oltalara atladığı ve bu şekilde avlandıkları görülür.
Lezzetleri nasıl?
Genel olarak gerçek Palamut’un lezzeti daha iyidir. Ama her et yemeğinde olduğu gibi, etin lezzeti yemeği yapan ustanın elinde çok değişir. Ustasının elinde her et muhteşem bir lezzet kazanabilir. Bunu yaşayarak gördüm. Bana “en lezzetsiz balık eti hangisi?” desen, hiç düşünmeden “Yazılı Orkinos eti” derim. Ama bir usta Yazılı Orkinosu sirkede yapmıştı. O gün sorsan “yediğin en güzel balık eti nedir?” diye. “Yediğim en güzel balık yemeği o ustanın sirkede yaptığı Yazılı Orkinos etiydi” derim. Lezzet yapana bağlı olarak çok değişkenlik gösteren bir kavramdır.
En çok gerçek Palamut hangi denizimizde bulunur?
En çok gerçek Palamut Karadeniz ve İstanbul Boğazı civarında bulunur. Ama kış aylarında Akdeniz’de de gerçek Palamut avlamak mümkündür.
Gecen sene 1 haftada 48 tane torik tuttum bombardo samandira ile at cek yaparak. Ve ayni zamanda ilk yaptim tadi saman gibiydi forumlarda gordugumu yaptim tarifleri uyguladim yine tat alamadim ve yaklasik 35 40 kusur torigi vicdan azabi ile cope atmak zorunda kaldim cunki palamut umuduyla tutmustum. O baliklar 1.20 cm gelmeden tutmayiniz tuttugunuzuda saliniz denize hayvana yazik olur acikcasi.
Balık boyu 1.20 cm gelince balık etinde bir değişim mi olacak? Ben henüz daha 1,20 cm Yazılı orkinos görmedim. 1 m civarı yazılı Orkinoslar yakaladık. Ama et lezzeti konusunda bir lezzet farkı yoktu.
Oksijeni kanında taşıyan Orkinos ağilesinden balıklar avladığınızda mutlaka kanını etinden ayırmak adına temizlemeniz gerekir. Yoksa öldüğü an itibariyle kanı jöle kıvamına gelir ve etten ayrılması zorlaşır. Ölümünden sonra geçen kısa zaman sonrasında kanı temizlemek çok zor olur. Kanın ete yapışması balığın lezzetini bozar.
Size tavsiyem bilmediğiniz balığı avladığınızda yiyeceğiniz kadar avlayın. Balık konusunda mutlaka önceden araştırma yapın. Nasıl yenmesi gerektiğini öğrenin. Yiyeceğiniz balığı avladığınız anda temizleyin. Mümkünse deniz suyundan başka suyla temas etmesin.
Ayrıca biz Yazılı Orkinosları büyük balık avında canlı yem olarak kullanırız. Yemek için Yazılı Orkinos avı yapmayız. Çok nadir katılımcı yemek isterse bir veya iki tane avlarız. Yemek için avladığımız balığı hemen temizleriz. Katılımcı kanından tamamen arınmış balığı yemek için evine götürür. Bu şekilde balığın eti nispeten beyaza döner. Kanı içinde kanan balığın eti kırmızı olur. Bu rengin sebebi kandır.
Ayrıca etin saman gibi olmasının sebebi de etin iç suyunun fazla pişirmeden dolayı gitmesidir. Yağsız balıklar az pişirilmelidir. Öz suları etin içinde kalırsa balık lezzetli olur. Bir öneri daha yemeyeceğiniz balığı atmak yerine bir çok şekilde değerlendirmek mümkün. Öncelikle ekşi eti seven pek çok insan vardır. Bunlara teklif edilebilir. Bu teklif zorsa pek çok evcil hayvan o eti afiyetle yer. Örneğin köpekler ve kediler bunların başında gelir. Hiç bir av eti ziyan edilmemelidir. En kötü durumda denize atmak da iyi bir çözümdür. Denizde o balığı afiyetle tüketecek pek çok canlı vardır.