Akşam Turunun Bereketinde Büyük Balık Avı Yaptık :
Genel olarak insanlar sabah suyunun daha bereketli olduğunu düşünür. Bu düşünce yanlış değildir. Ama akşam suyunun daha az bereketli olacağı anlamına gelmez.
Sabah Suyu Akşam Suyu
Sabah suyu güneş doğmadan biraz önce başlar. Güneş doğduktan bir iki saat sonra sona ermeye başlar. Bunu zaman aralığı olarak verirsek 06.00 – 09.30 gibi diyebiliriz. Akşam suyu ise güneş batmaya 2 saat kala başlar. Güneş battıktan sonra hava kararana kadar devam eder. Bu zaman aralığı da 17.00 – 20.30 gibidir. Genel olarak baktığımızda zaman dilimleri aynıdır. Yaklaşık üç buçuk saat gibidir. Bu zaman aralıkları bazı günler uzar, bazı günler kısalır. Ama genel olarak bu zaman aralıklarıdır. Günler kısaldıkça kısalır. Günler uzadıkça uzar.
Bu iki balık zamanını tanımlamak istersek ne diyebiliriz? Sabah suyu balık zamanı olarak başlar ve ilerleyen saatlerde balık zamanından çıkar. Akşam suyu ise balığın yemek için hareketlenmesiyle başlar ve ilerleyen saatlerde balık zamanına ulaşarak son bulur. Sabah suyunda balık zamanı en verimli haliyle başlar, sonrasında geçen zamanda balık hızla açık suya çıkar. Akşam suyunda hafif hareketlenmeyle başlar. Güneş batımına yakın en verimli zamanını yaşar. Yani balık zamanını belirleyen en önemli etken gün başında güneş doğumu, akşam suyunda da güneşin batmaya başlaması ve sonraki yarım saat veya bir saatlik zaman dilimidir. Bu iki zaman balıkların karın doyurma zamanlarıdır. Bu iki zaman dilimine bakarak şunu söyleyebiliriz: Balık zamanları güneşin doğduğu ve battığı zamanlardır. Yani gün başı ve gün sonudur.
Yem Balığı Açışından Sabah ve Akşam Suyu
Sabah suyunda yem balığı avı yapmak daha kolaydır. Eğer akşam suyunda yem avında sıkıntı yaşanmazsa, büyük balık avı oldukça verimli geçebilir. Bu yüzden bazen akşam suyunda yem balığı avı sıkıntılı olabilir. Bazı akşamlar turu boyunca dolaşıp geri dönüşe geçtiğimizde kıyıya bir kaç mil kala yemlik balık oltamızı şenlendirir. Hemen Akya oltasını hazırlayıp büyük balık için olta çekmeye başlarız. Sanki büyük balık bizi bekliyormuş gibi oltaya atlar.
Balık Avı Kısmet İşidir
Ama bazı katılımcılar o kadar kısmetlidir ki, tur başlangıcında akşam turu için olta salarken yemlik balıklar oltalara atlar. Bu durumda daha geniş bir alanda büyük balık avı için olta çekme şansımız olur. Böylece büyük balık avının heyecanını daha uzun süre yaşayabiliriz. Zamanın çoğunu büyük balık avına ayırınca kimsenin keşkeleri kalmaz. Av verimliliği de artar.
Bu balık avı turumuzda da böyle oldu. Yemlik balık avlarını av meramıza giderken yol üzerinde yaptık. Böylece daha geniş alanda daha uzun süre büyük balık avı için dolaştık. Akya avını dönüş yolunda, artık son meralarda dip sırtısı çekerken yaptık. Tur boyunca balık belli aralıklarla geldiği için av heyecanımız hiç azalmadı. Bana göre en keyifli balık avı çıkışa yakın yapılan avdır. Balık avının heyecanı geçmeden avı bitirmek çok tatmin edicidir. Bu sayede katılımcıların aklında bu ilk büyük balık avının anısı hiç silinmeyecek bir şekilde kalır.
Akşam Turunun Bereketinde Büyük Balık Avı Yaptık
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/Th_hPxcJtIk