Akya Avı Şok Kafa Vuruşu :
Ufak Balıkların Şok Kafa Vuruşu
Balık avına aşina olanlar deneyimleriyle bilirler ki, balık çekerken balık asılırsa yol vermek gerekir. Teknenin yanına kadar hızla getirilen balık tekneye aynı hızla alınmaya çalışılırken bir anlık tereddütte, kafa vurarak 0,40 – 0,50 beden misinasını koparabilir. Bu durumda öğrendiğimiz iki şey vardır.
1. Kalomayı kullanarak balığı yorup tekneye yaklaştırmak,
2. Tekenin yanına getirdiğimiz balığı tekneye almadan önce kancaların nereden geçtiğini, misinanın balığı taşıyıp taşımayacağını ve başka ön göremediğimiz bir problem olup olmadığını kontrol etmektir.
Sonra, balığın kafasını sudan çıkarmadan, bedeni balığa en yakın yerden tutup, bir kerede tereddütsüz bir hareketle, tekneye doğru eğik bir düzlem çizerek almak gerekir. Bu işlemi yaparken balığın hareket yolu tekneye doğru olduğundan, yarı yolda kancadan çıksa bile tekneye düşme ihtimali çok fazladır. Bu kısma kadar olan bilgiyi pek çok kişi bilir. Çünkü bunu deneyimlemiştir.
Büyük Balıkların Şok Kafa Vuruşu
Büyük balık avında bütün bunlara ilave olarak çok bilinmeyen bir şok kafa vuruşu vardır ki, insanı hayretler içinde bırakır. Bu şok vuruşta, balık ve misina çekeri arasında bağlantı kurmanın çok bir anlamı yoktur. Akya gibi büyük balıklar gergin takımları, ilk takıldıkları anda, bir kafa vuruşu ile kopartabilmektedir. Burada iyi anlaşılması gereken iki nokta vardır.
– Balık oltaya ilk takıldığında olta gerginse, kaloma kapalıysa, ilk sert kafa vuruşunda, daha ne olduğunu anlamadan takımı koparabilir. Balığın türüne bağlı olarak değişmekle beraber, 20 Kg üstü bir Akya, gergin takımları ilk anlarda rahatça koparabilir.
– Büyük balık takıldığında kaloma açık olsa veya takımı uygun şekilde gevşetilebilse bile, eğer bir taşa girer veya takımı taşa dolarsa, misinanın sabitlendiği yer itibariyle mesafesi kısaldığından, balık kolayca bedeni koparabilir. Bu ikinci durumda misina bedenin çekerinin ne olduğunun hiç önemi yoktur. Birçok trofe Akya avımızda, balık taşa kadar inip taktığında, 90 – 114 Kg çekeri olan iki adet beden ip misinasını aynı anda bir darbe vurarak kopartabilmektedir.
Bu kopmalar, kancaların bağlı olduğu yerden sonraki ilk 12 cm içinde gerçekleşir. Çoğunlukla da ilk 1 – 2 cm dir. Bence, kopan mesafenin kancaya yakınlığı, balığın büyüklüğünü gösterir. Balıkların yorgunken takımlara yakalanması, bu anlattıklarımıza istisna teşkil etmektedir. Ama çok dinç ve istekli bireylerde, durum daha vahim olabilmektedir. Çok dinç ve mücadele isteği ile dolu bireylerin neler yapabileceğine bir örnek olarak Mustafa Örten – Suat Yiğit – Akya Avı çok güzel bir örnektir. Bu avda yeni bir OMOTO GTR T30L-II çıkrık makine bozuldu.
Akya Avı Şok Kafa Vuruşu
Trofe Balığı Tekneye Alma Tekniği
Trofe balık avlarınızda, ikinci durumu göz önünde bulundurarak balığı çekerken, mesafe kısalmaya başladığı, takımın geldiği anlarda, kamışı bir kenara bırakmadan önce mutlaka kalomayı gevşek konuma getirin. Balık tekneye alınma aşmasına mücadele etmek isteyebilir. Bu duruma hazır olmak gerekir. Balık çekme aşamasının en tehlikeli anı bu aşamadır. Bu aşamada ön göremediğiniz her şey ciddi problemlere yol açabilir. Kaloma açıksa, elinizden takımı kolayca salarak, balığın baskısına karşılık verebilirsiniz. Bu problemleri bertaraf eder.
Tedbirli, bilgili ve istekli olan kazanır. İşini aşkla yapan, sefasını sürer. Her işinizi aşkla yapın, keyif sizinle olsun.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/3Uzp04KcJAc