Akya Avında Yem Balığı Olarak Zargana Avı Tekniği :
Zargana avını, yöredeki tabiriyle yemlik Palamut avı yapamamışsak veya yeterli sayıda değilse yaparız. Yemlik balıkta yeterli sayı 3 – 5 Palamut veya 2 adet Zargana dır.
Zargana Avına Uygun Yerler
Zargana avını hemen derinleşmeyen, zemini taşlık olan ve uzayıp giden sahillerde yaparız. Ada kenarları ve kısa mesafeli sığlıkları bulunan derin yerler de uygun alanlar olabilir.
Zargana Oltası
0,20 – 0,30 mm misina Zargana avı için çok uygundur. Beş kulaç misinanın ucuna ipek floş takarız. Bu takımda hiçbir ağırlık kullanmayız. Hatta fırdöndü bile kullanmayız. Misinayı direkt olarak ip misinaya bağlarız. Takım suyun yüzünden çekilir.
Zargana Avı
Kıyıya olabildiğince yakın bir, iki metre derinlikten çekerek ava başlarız. Bu kadar sığ suda çekerken kıyıda Zargana hareketlerini görmek mümkündür. Böylece avı görerek yapmak daha keyifli olur.
Takımı 60 – 70 m kadar salarız. Kaloma takım boşa akmayacak sıkılığın bir iki tık üzerinde sıkı olur. Amaç; balık asıldığında dişlerin ipek floşu yırtmadan dişlerinin arasına sıkışmasıdır. Balık ipek floşu dişlerinin arasında hissedip, misinanın gerildiğini anladığında kendi ekseni etrafında dönmeye başlar. Bu durum dişlerin arasına sıkışan ipeğin gagaya dolaşmasına da sebep olur. Bu şekilde balığın kurtulma şansı kalmaz.
Kıyı boyunca 2 – 3 mil hızla ilerleriz. Dolaşırken otları çok hafif sallamakta çok fazla yarar vardır. Bu sallamalar neticesinde ipek floş açılıp kapanır ve çok cazip görüntüler vererek Zarganayı cezp eder.
Zargana oltaya takıldığında 20 – 30 m kadar kalomayı boşaltmasına izin veririz. Bu arada kalomaya hiç dokunmayız. Balık kalomayı boşaltırken diğer takıma balık atlama olasılığı çok fazlalaşır. Diğer oltaya da balık gelmesi için bu şekilde bir süre tekneyi durdurmadan gitmekte fayda vardır. Zarganayı tekneyi hiç durdurmadan da çekmek mümkündür. Böylece diğer olta için av devam eder. Sonrasında kaloma bir iki tık sıkılıp Zargana çekilmeye başlanabilir. Balığı çekerken acele etmeye gerek yoktur.
Zargana Nasıl Canlı Tutulur
Canlı balık livarı varsa sorun yoktur. Kapalı livar veya kovada muhafaza edilecekse, beş dakika aralıklarla kovadan su boşaltıp taze su koyarak suyun oksijen seviyesi arttırılır.
Akya Avında Yem Balığı Olarak Zargana Avı Tekniği
Zargana Avı Videosu: https://youtu.be/b7WAvM8EL5g