Akya Avlamak için Yemlik Balık Avı Yapmak Şarttır :
Gürkan zıpkınla ve olta ile balık avı için Adrasan’a gelmişti. İki sabah zıpkınla balık avı için Adrasan’ın koylarına gittik. Güzel dalışlar oldu. Yiyecek balığımızı avladık. Uzun zamandır serbest dalış ve zıpkınla balık avı yapamıyordum. Bu vesile ile güzel antrenman oldu. Denizin altına olan hasretimizi dindirdik.
Üçüncü gün sabahtan buluşup olta ile balık avına gitmeye karar verdik. Bize Hülya hanımda katıldı. Hep beraber tekneye binerek Adrasan Sahilinden denize açıldık. Akya avı için yemlik Palamut avı yapmak amacıyla, 7 cm rapalalarından oluşan yüzey sırtısı takımlarını denize bırakarak, Adrasan Koyunda dolaşmaya başladık. Adrasan Koyunda Palamut avı yapamayınca, Sulu Adanın yolunu tuttuk. Sulu Ada yolunda ilerlerken Yunus sürülerine rast geldik. Yunus sürüleri kıyıdan açık denize doğru çıkıyorlardı. Bir gün önce de balıkçılar o kıyıyı ağlarla donatmışlardı. “Acaba hangi balık sürüsü var ki, burası bu kadar uğrak bir yer olmuş” düşüncesi aklımdan geçti.
Sulu Adada Balık Avı
Sulu Adaya girdiğimizde ilk balık kalomayı boşaltmaya başlamıştı. Kaloma boşalmaya başladığında teknede heyecan hat safhaya çıkmıştı. Heyecanla oltalar toplandı. Balık bir süre mücadele ettikten sonra teknenin altında gözüktü. Tekneye aldığımızda gelen balığın Orkinos ailesinden Tombik olduğunu gördük. On gündür Sulu Ada etrafında 700 gr – 1 Kg arası Tombikler ve 2,5 Kg civarı Yazılı Orkinoslar var. Muhtemelen açıklarda da Orkinos ve Kılıç olmalı. Uygun bir zamanda Kılıç ve Orkinos için açık suya bakmak gerekiyor.
İlk balıktan sonra Sulu Adanın doğu tarafındaki açık kısmına giderek, güney doğu cephesini çektik. Bu kesimde neredeyse senenin her zamanı balık almak mümkün oluyor. Yine burayı çekerken kaloma hızla boşalmaya başladı. 5 -10 dakikalık mücadele sonrasında bir Tombik daha avladık. Bu balıklar Akya avında kullanmak için biraz büyüktü. Biraz daha dolaşıp ufak boy avlamaya çalıştık. Olmayınca, Adrasan Koyuna doğru dönüşe geçtik.