Akya Avlamaya Geldik :
Balık avı hobisine hemen her başlayan, ufak balık avlamaya çalışarak başlar. Ufak balık hem daha kolay ulaşılabildiği için, hem de kolay avlanabildiği için tercih görür. Ama avcı bu hobiyi uzun zaman yapıp geliştirmeye başladığında, büyük balık hayalleri kurmaya başlar. Bu aşamada, artık avladığı balığın daha büyüklerini avlamaya çalışır. Bir süre sonra, bu çaba onu daha büyük balıkların avına yöneltir.
Büyük Balık Avı Rehberlik Desteği Gerektirir
Büyük balık avı daha üst düzey teknik bilgi gerektirir. Bunun en önemli sebebi balığın çok güçlü olması ve çok fazla çekebilmesidir. Ayrıca bazı büyük balıklar yüksek çekme kabiliyetlerinin yanı sıra, çok güçlü kafa vuruşları sonucu büyük koparma güçleri üretebilmektedir. Yüksek çekme gücü, üstün kafa vuruşuyla birleşince üst düzey teknik bilgi gerektirir. Bu sebeple avlanmak istenen balığa uygun rehberlik hizmeti alınması doğru bir tercih olur. Ustasından öğrenilen doğru bilgi, kişinin daha hızlı bir şekilde büyük balık avında yetkin olmasını sağlar. Tehlike yaşamadan ve sıkıntıya düşmeden büyük balıklarla uğraşmak için tecrübe desteği çok önemlidir.
Akya Avlamaya Geldik
Arkadaşlarla sabah Adrasan Sahilinde buluştuk. Tekneye bindiklerinde “biz Akya avlamaya geldik” dediler. “İnşallah” derken yüzümde bir gülümseme belirdi. Tam o anda aklıma “büyük balık avını ne kadar çok isterseniz, o kadar çok yakalama şansınız olur” sözü geldi. Bu sözü hemen her avda kullanırım.
Oltaları maviliklere salıp yemlik balık avlamak için sırtı çekmeye başladık. Sulu Ada yolunda 2 -3 tane yemlik balık avı yaptık. Sulu Adada Akya oltasını hazırlayıp dolaşmaya başladık. Tek olta attığımız için arkadaşlar oltayı sırayla tutacaklardı. Her on dakikada bir olta el değiştirecekti. Tam on dakika olmuş oltayı değiştiriyorduk ki, 10.01 de Akya kalomayı boşaltmaya başladı. Avcılarımız ve avladığımız Akya aynı anda şoka girdi. Arkadaşlara “Akya şokta şu an fazla çekmiyor” dediğimde. “Abi, Akya mı, biz mi şoktayız belli değil” diyorlardı.
Yarım saat süren mücadeleden sonra Akya teknedeydi. Herkesin yüzü gülüyordu.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/CLRH0HoDyqw
Büyük balık avında Akyalar neden yukarı çıktıkları zaman yorgun oluyorlar?
Büyük balık küçük balık gibi kolayca çekilebilecek balıklar değildir. Eğer biran evvel alma çabası içine girilirse büyük problemler karşılaşılacağı muhtemeldir. Büyük balık ilk anda kalomanın sıkı olması durumunda kamışı elinizden alabilir. Alamazsa kamışı kırabilir. Takımı koparabilir. Kancanın balığa takıldığı yer yırtılabilir, kanca açılabilir. Balığın takım üzerinde oluşturacağı rezonans düğümlerin açılmasına sebep olabilir. Daha pek çok beklenmedik problem ortaya çıkabilir. Bu sebeplerden dolayı kalomanın başta balığa uygun ayarlanması gerekir. Balık oltaya asıldığında kalomaya hiç dokunmadan sarılmaya çalışılması gerekir. Balık dilediğinde kalomayı boşaltabildiğinden takımlar üzerinde bir problem olmaz. Balıkta yırtılma, kanca, düğüm açılması vb gibi problemler olmaz. Bu şekilde balığı yorarak çekince de balık teknenin yanına çok yorulmuş olarak gelir.
Balığı teknenin yanına çok yorulmuş olarak getirince tekneye almak da kolay olur. Büyük balık avında sorun yaşamamanın en önemli yolu doğru kaloma ayarıdır. Büyük balık avında sabırsızlık avın olumlu sonuçlanmasının önündeki en büyük engeldir. Balık büyüdükçe gücü de büyür. Bu durumda kaloma ayarının önemi de artar. Bu durumda en doğru kaloma ayarı takımın en zayıf yerine göre yapılan kaloma ayarıdır.