Akya Gücünü Sonuna Kadar Harcamadan Gelmez :

Denizdeki en güçlü ve mücadeleci balıklardan biri Akyadır. Balık avında Akya asla gücünü sonuna kadar kullanmadan teslim olmaz. Son ana kadar mücadele eder. Bazı Akyalar inanılmaz ötesi mücadeleci olabilir. Genellikle mücadele sonrası takıma kadar çektiğimiz Akyalar gücünü tüketmiş olur. Bu yüzden tekneye alırken çok fazla sorun çıkarmazlar. Ama bazıları bu aşamada bile sanki yeni oltaya yakalanmış gibi mücadeleye devam ederler. Tekneye aldığımda halen daha olanca gücüyle çırpınan balıkları teknede tutmayı pek sevmem. Böyle durumlarda “madem yaşamayı bu kadar çok istiyorsun, o zaman özgür yaşantına geri dön” diyerek balığı geri salarım. Bu şekilde geri bırakma işini sadece Akyalar için değil aynı şekilde davranan diğer balıklar için de yaparım. Onları yaşamdan ayırmanın çok doğru olmayacağını düşünürüm.

Oltadaki Akyanın Mücadele Tarzı
Oltaya atlayan Akya 10 Kg dan küçükse bizim takımlar karşısında çok fazla mücadele şansı olmaz. Genellikle 5 – 10 dakika içinde tekneye almış oluruz. Ama 10 Kg üstü Akyalar daha güçlü mücadele ederler. Zaten çok güçlü mücadele eden Akyalar da bu grup içinden çıkar. Ama olağanüstü mücadele edenler 20 Kg ve üstü Akyalar içinden çıkar. Nadiren bunların bazıları yorgun balıklar olur. Yorgunları çekmek zaman alır. Ama çok zor olmaz. Yorgun olmayanları çekmek ise çok zaman alır ve çok zordur. Zorluğun sebebi bu Akyaların kendilerini 60 veya 40 m gibi derinliklerde sabitleme çabasından dolayıdır.

Çok Büyük Akyaların Derinlerde Kendini Sabitleme Çabası
Çok büyük Akyalar oltaya atladığında kalomayı şiddetle boşaltırlar. Kalomanın boşaltma şiddeti balığın büyüklüğüne delalettir. Kaloma boşalma şiddeti ne kadar fazla olursa balığın büyüklüğü de o kadar fazla olur. Bu balıklarla mücadele çok uzun sürer. Mücadelenin en zor aşaması da balığın kendini 60 veya 40 m gibi bir derinlikte sabitlemesidir. Balık her seferinde sabitleme derinliğine geldiğinde tekrar kaloma boşaltarak derinlere dalar. Bu durum defalarca kere tekrarlanır. Bazen bu durum avcıları umutsuzluğa sevk eder. Oysa her tekrarlandığında balık biraz daha yorulur. Sonunda balık sabitlenme derinliğimde tutunamayıp yukarı doğru gelmeye başlar. Artık iyice yorulmuştur.

Büyük Balığın Sudaki Muhteşem Görüntüsü
Büyük balık takıma kadar yükseltilirken suda renk vermeye başlar. Sonrasında giderek daha net gözükmeye başlar. Tekneye yaklaştıkça büyüklüğü daha belirgin olur. Büyük balığı suyun içinde seyretmek kadar güzel bir şey yoktur. Büyük balık avını ilk defa yapanlar için en heyecanlı kısım bu aşamadır. Balığı biran evvel kaçırmadan tekneye almak ve o na dokunmak ister. Zamanla büyük balık avına alışan ise balığı tekneye almak için hiç acele etmez. Balığı suda izlemek ve ona son bir kaçma fırsatı vermek ister. Usta avcı için önemli olan balıkla mücadele etmektir. Balığın eti sonra gelir. Mücadeleden tatmin olan avcı için balığın bu aşamada kaçması veya geri bırakılması daha güzeldir. Ancak balığın eti ihtiyaçsa alınır. Yoksa geri salınır. Hele ki, balığın özel bir durumu varsa kesinlikle balık tekneye bile alınmadan geri salınır.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/23PvSLtZiPo