Akya Oltasına Takılan En Küçük Akya Avımızı Yaptık :
Akya avında limitlerimiz en küçük 3 Kg, en büyük 39 Kg ve üstüdür. Amacımız her zaman en büyük balığın avını yapmaktır. 3 Kg altında oltamıza takılanları koşulsuz geri salarız. Çok daha büyük bir Akya avladığımızda tura katılan arkadaşlarımıza sorarız. “Büyük balıkla ne yapmayı planlıyorsun?” Eğer arkadaşımız balığı almak isterse balığı alıp avımızı sonlandırırız. Eğer balığı almak istemiyorsa geri salıp Adrasan Koyuna dönüşe geçeriz. Amaç, tura katılan arkadaşların büyük balık avını öğrenmesidir. Balık avı turuna, tura katılanlara et temin etmek için çıkmayız.
İlk defa büyük balık avı için yemli dip sırtısı çekerken Akya Oltasına ufak Akya takıldı. Daha önce de Palamut’u yem olarak çekerken ufak Akyalar oltaya müdahale etmişlerdi. Bunu yemin üzerindeki diş izlerinden kolayca anlayabiliyorduk. Ama bu zamana kadar hiç kancaya takılan olmamıştı. Bugün bir ilk yaşadık. Oltaya takılan Akya’yı itinayla kancadan kurtarıp büyümesi için denize geri bıraktık. Sonra büyük Akya arayışımıza devam ettik. Tur sonunda ödülümüz 10 Kg bir Akya oldu.
Büyük Balık Avını Öğretme Amacımız
Balık stoklarımızı arttırmanın yolu ufak balıklara yaşama ve çoğalma şansı tanımaktan geçmektedir. Bu yüzden insanları kıyılarda ufak balık avı yapmaktan uzaklaştırmak gerekir. Bunu bilinçlendirerek ve gönüllü katılımla yapmak gerekir. Zaten her ufak balık avı yapan avcının aklında bir gün büyük balık avı yapmak vardır. Onlara büyük balık avını öğreterek en büyük hayallerini gerçekleştirmiş oluruz. Ne kadar çok kişi büyük balık avını öğrenirse, o kadar çok kişi ufak balık avından uzaklaşmış olur. Böylece balık stoklarımız artar. Bu sayede büyük balık avı yapma ihtimali de artar.
Ekonomik Verimliliğe Ulaşmamış Ürünün Hasadı Zarardır
Ekonomik verimlilik adına hiçbir balık ekonomik olgunluğa ulaşmadan hasat edilmemelidir. Verimlilik bazı ufak balıkların avına da engel olmalıdır. Sonuç olarak ufak balıkları avlayarak büyük balıkların yemini ellerinden almış oluruz. Bu durumda büyük balıklar kıyılarımıza yanaşmaz. Olabildiğince hızlı bir şekilde denizlerimizden geçip daha verimli sulara giderler.
Büyük balıkları denizlerimizde daha fazla vakit geçirmesini istiyorsak yemlerine dokunmamamız gerekir. Büyük balıklar yiyecek ufak balığın olmadığı denizde oyalanmazlar. Hemen ufak balığın daha fazla olduğu denizlere doğru yollarına devam ederler. Bu durum bazı meraların niçin verimli, bazılarının niçin verimsiz olduğunu açıklar.
Ufak Balıkları Niçin Geri Salarız
Ülkedeki her ürünü milli servet olarak görürüz. Bu ürün bize ait olsa da, olmasa da bizim için milli servettir. Bize ait diye bir ürüne hor davranmak veya başkasına ait diye hor görmek milli servet anlayışımıza uymaz. Her ürün üzerinde ülkedeki her insanın hakkı vardır. Her ürünü ihtiyacımız süresince itina ile kullanıp, ihtiyacımız kalmadığında ihtiyaç sahibine vermeliyiz. Bizim anlayışımız budur. Bu yüzden ufak balıkları büyüyüp çoğalması için denize geri iade ederiz.
Büyük balık avında avladığımız balık tura katılanlar için ihtiyaç değilse geri salarız. Balık avı turumuzda sadece yiyeceğimiz balığın avını yaparız. Balık ne kadar değerli ve büyük olursa olsun yemeyeceksek geri salarız. Bundan tek istisna; sınırlı sayıda avladığımız yem balıklarıdır. Yem balığı ihtiyacımızı da, her sene daha verimli av yapmayı öğrenerek azaltma yoluna gideriz.
Akya Oltasına Takılan En Küçük Akya Avımızı Yaptık
Geri Salınan Akya Videosu: https://youtu.be/kMe9A09ggcQ