Akya Oltasında Çifte Balon Balığı Şoku :
Balon Balıkları 2006 senesinde Akdeniz’de hızla arttı. Bu artışın sebebi 2006 tarihinde Gırgır teknelerine Akya izni verilmesiydi. Bu izni 1 Nisanda başlayan av yasaklarına alternatif olsun, Gırgırlar işsiz kalmasın diye verildi. Bu izin 15 Nisan – 15 Mayıs arasında bir aylık bir süre için verildi. Sonrasında açık denizde Orkinos avı izni vardı. İlkbahar ayları doğada pak çok canlıda olduğu gibi Akyalar için de üreme dönemiydi. Bu izini verenler Akya’nın yumurtlama döneminde avlanmasına izin vermiş oldu. Bu şekilde Gırgırlar için iş yaratıldı. Ama bu izinler sebebiyle Akdeniz’de Akya ve Orkinos’un hızla azalması Balon Balıklarına büyük bir koridor açtı. Balon Balıkları da bu koridordan yararlanarak Akdeniz’e doluştu.
- Balon Balıklarının Akdenize Göçünün Sebebleri
Büyük balıklar, Balon Balıklarının Kızıldeniz’den ayrılıp Akdeniz’e gelmesinin önündeki en büyük engeldi. Gırgır tekneleri yaptıkları Akya ve Orkinos avlarıyla bu engeli kaldırdı. Buna birde küresel ısınmayı ilave etmek gerekir. Küreme ısınma sebebiyle Akdeniz’de genel iklim şartları değişti. Bunu Akdeniz’de av yapan kişiler olarak her sene değişen rüzgar yönleriyle gün gün izleme fırsatımız oldu. 2008 Senesine kadar gün ortasında poyraz esen rüzgarlar, 2008 senesinden sonra güney hakim esmeye başladı. Poyraz gün ortasında saat 10.30 – 14.30 arası hakim eserken, 2008 senesinden sonra saat 10.30 – 17.00 hakim esen güney rüzgarlarına dönüştü. Bu sayede deniz daha derin sulara kadar ısınmaya başladı.
Balon Balıklarının Gelmesi Akdeniz İçin Kötü Mü Oldu?
Hatalı av izinleri ve hesapsız avlanma bir de buna küresel ısınma ilave olunca Akdeniz Balon Balığı cenneti oldu. Balon Balıkları gelmesinin en büyük zararını profesyonel balıkçılar çekti. Balon Balıkları meralara dolmaya başladığında hemen denizdeki ağlara saldırıp ağlardaki balıkları yemeye başladılar. Sürü halinde hareket ettikleri için yeme çılgınlığıyla saldırılan ağlar kullanılamaz hale geldi. Sonrasında Parakete oltalarına saldırdılar. Parakete’ye takılan balıkları yerken ana beden de sürünün yeme çılgınlığından nasibini aldı. Ana bedene gelen bir diş darbesi bedeni ikiye ayırdı. Bu durumda paraketenin üst tarafı rüzgar ve akıntı ile denizde sürüklenip giderken, alt beden denizin dibine battı.
Aynı senaryo bırakma takımlarının başına da geldi. Bu yüzden profesyonel balıkçı işi bırakmak zorunda kaldı. Pek çok profesyonel balıkçı çareyi balık avı turu düzenlemekte buldu. Aslında tam bu dönemde yükselişe geçmiş olan amatör balıkçılık turu talebine katkıda bulunmuş oldular. Bu sayede kazançları da artmış oldu.
Balon Balığının Deniz Yaşantısındaki Görevi Nedir?
Balon Balığının deniz yaşantısı içindeki görevi sistem dışı olan canlıları yemektir. Aynı Köpek Balıkları gibi denizin çöpçüleridir. Denizde aksayan her şey onların radarı içindedir. Hemen o bölgeye yönelip karınlarını doyurma çabası içine girerler. Bu durum onlara Yaradanın verdiği bir görevdir. Hiçbir canlı Yaradanın verdiği görevi yaptığı için suçlanamaz. Yeter ki, yaptığını değerlendirebilecek aklı olsun…
Balon Balığına Rağmen Balık Avı Yapılabilir Mi?
Durarak yapılan balık avlarında Balon Balığından kurtulmak çok zordur. Ancak Balon Balığının olmadığı meralarda av yapmak çözüm olabilir. Ama bu meraları uzun süre kullanmak mümkün değildir. Çünkü oltaya takılan balık kurtulma içgüdüsüyle çırpınır. Bu durumda deniz ortamına normal dışı bir ses ve elektrik yayılır. Balon Balıkları bu değişimi algıladıklarında hemen o bölgeye yönelir. Bu yüzden artık o bölgede av yapmak zora girer. Bu durumda ya olta ve balık kaybetmeyi göze almak gerekir. Ya da mera değiştirip Balon Balıksız balığın bol olduğu mera bulmak gerekir. Bunu yapabilmek için de çok güçlü balık bulucuya ihtiyaç vardır.
Akya Oltasında Çifte Balon Balığı Şoku
Canlı Yem Kullanımının Avantajı
Balon Balığına rağmen av yapmanın en doğru yolu canlı yemle dip sırtısı yaparak büyük balık avıdır. Bu yöntemde tekne ile 3 – 5 mille av yapıldığından Balon Balık saldırılarından kurtulma ihtimali çok yüksektir. Ancak çok büyük Balon Balık sürülerinin arasından geçerseniz başınız dertte demektir. Aynen bu avda olduğu gibi.
Akya Oltasında Çifte Balon Balığı Avı
Büyük balıkların meralarda kol gezdiği Ağustos – Aralık ayları arasında Balon Balığı sürüsü uzun zaman aç kalabilirler. Büyük balıklar onlara hiç fırsat vermeyebilir. Böyle zamanlarda büyük balığın olmadığı bir meradan yemli dip sırtısı çekerek geçerken yemimiz çok çılgın saldırılara uğrayabilmektedir. Bu durumda o meradan hızla uzaklaşmak gerekir. Uzaklaşma konusunda biraz geç kalınırsa takımdaki kancalar Balon Balıklarıyla dolar. Aynen bu avımızda olduğu gibi.
Birden fazla Balon Balığı oltaya takıldığında büyük balık sanma ihtimali büyüktür. Bu durumda oltayı çekerken diğer Balon Balıkları yeme müdahale etmeye ve yemeye devam ederler. Yeme yapılan her müdahale oltanın sürekli ağırlaşmasına sebep olur. Bu müdahaleler büyük balık hissiyatımızı arttırır. Oltayı çekip o kadar mücadele ettiğimiz balığın Balon Balığı olduğunu gördüğümüzde teknede büyük bir hayal kırıklığı olur. Hele birde oltada iki tane Balon Balığı olursa hem şaşkınlık, hem hayal kırıklığı olur. Çünkü oltayı çekerken büyük balık olduğundan o kadar eminken…
İnsan “şimdi nereden çıktı” bu Balon Balıkları demekten kendini alamaz. Her şeye rağmen bu avı da büyük balık avı olarak değerlendirmek mümkündür. Özellikle balık avının mücadele gücünü yaşatması itibariyle… Birçok avcı balık avını bu yüzden yapmaz mı? Ama yakalananın yenecek bir balık olması da önemlidir. İşte bu duyguları bir arada yaşatan balık Balon Balığıdır. Artık beraber yaşamaya alışmamız gereken. Bu yüzden en doğru yaklaşım Balon balıklarını değerlendirmenin bir yolunu bulmaktır. Aynı Japonlar gibi. Bir musibeti, nimete dönüştürmek en doğru yaklaşımdır.
Akya Oltasında Çifte Balon Balığı Şoku
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/kMe9A09ggcQ