AKYA OLTASININ YAPILISI CANLI YEMLE KULLANILISI

Akya Oltasının Yapılışı Canlı Yemle Kullanılışı :

Akya Oltasını Hazırlamak İçin Gerekli Olan Malzeme

AKYA OLTASININ YAPILISI CANLI YEMLE KULLANILISI

Bu malzemeleri diziliş sırasına göre yazalım.

  • Orta boy fırdöndü,
  • Bir metre 1.00 – 1.20 mm misina,
  • 13 adet ortası delik kurşun ağırlık,
  • Orta boy fırdöndü,
  • 4 Kulaç 0.90 – 1.00 mm misina,
  • Orta boy fırdöndü
  • 2 Kulaç 0,90 – 1.00 mm misina,
  • 10.0 Mustad Kanca

Büyük balık avı için Akya Oltası yaparken bütün bağlantıları Rapala Düğümü ile yapmakta fayda vardır. Rapala düğümü, büyük balıkların oltada mücadele ettikleri sırada oluşturdukları rezonansa en iyi dayanacak düğüm şeklidir. Başka türlü atılacak halka düğümler de kullanılabilir. Her düğüm misinada güç kaybına sebep olur. En az güç kaybı yaratan ise Rapala Düğümüdür.

AKYA OLTASININ YAPILISI CANLI YEMLE KULLANILISI

Takımı 1,04 mm – 70 Kg çekerli monofilament Queen Star misina ile hazırlarız. Dileyen flourocarbon misina da kullanabilir. Önce 1 m misinanın bir ucuna orta boy fırdöndü bağlayarak başlarız. Sonra misina üzerine 13 adet ortası delikli kurşun ağırlık takarız. Misinanın diğer ucuna da fırdöndü bağlarız. Fırdöndünün diğer ucuna 4 kulaç misina bağlarız. Misinanın diğer ucuna bir orta boy fırdöndü daha bağlarız. Fırdöndünün diğer tarafına 2 kulaç bir misina daha bağlarız. En ucuna da 10.0 Mustad kanca bağlarız.

Akya Oltasının Montaj Akış Şeması

Orta Boy Fırdöndü + 1 m, 1,04 mm, 70 Kg Çekerli Misina + Orta Boy Fırdöndü + 4 Kulaç Aynı Misinadan + Orta Boy Fırdöndü + 2 Kulaç Aynı Misinadan + 10.0 Mustad Kanca

Canlı Yemle Akya Oltasının Hazırlanışı ve Kullanımı

  • Canlı Yemi Tekneye Almadan Önce Yapılması Gereken Hazırlık
  • Akya Oltası
  • Çuvaldız İğnesi
  • 25 – 30 cm İki ucu birbirine bağlı ip misina

Önceden Çuvaldız İğnenin ip geçirilecek halkasının bir kısmı spiral (taşlama) makinesi veya eğe yardımıyla açılır. Böylece kolayca ip takıp çıkarılabilir hale getirilir. 25 – 30 cm İp misina iki ucundan birbirine sıkıca bağlanır. İki ucu birbirine bağlanan ip halka olur. Düğüm kısmından Mustad 10.0 kancaya bağlanır. İpin diğer tarafına çuvaldız iğnenin halkası geçirilir. Bu şekilde canlı yem için hazır oluruz.

AKYA OLTASININ YAPILISI CANLI YEMLE KULLANILISI

Canlı Yemin Kancaya Takılması

Canlı yem oltaya geçtiğinde mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde tekneye yaklaştırılır. Canlı yem ne kadar diri kalırsa o kadar iyidir. Balık hemen tekneye alınır. Tam gözünün üst ön tarafında burun deliklerinin olduğu kısımdan çuvaldız iğne yardımıyla ip geçirilir. Çuvaldız ipten çıkarılır. Kancanın ucu, çuvaldızın çıkarıldığı yerden geçirilip burulur. Burma işlemi balığın başına yaklaşınca durdurulur. Kanca, burgunun başa temas ettiği yerden zarar vermeyecek şekilde geçirilir. Böylece canlı yem hazır hale gelir. Hemen suya bırakılır. Olta 3 – 5 mil hızla çekilirken takım 15 – 20 m kadar salınır. Bir süre bu şekilde gidilir. Bunu işlem balığı daha da canlandırmak için yapılır. Sonra olta çekilip balığın durumu kontrol edilir. Balık iyice canlanmış olur. Sonra olta ne kadar salınacak isteniyorsa o kadar bırakılır.

AKYA OLTASININ YAPILISI CANLI YEMLE KULLANILISI

Ağır Takımlar Tekne Hızından Daha Hızlı Salınmaz

Olta tekne hızından daha hızlı salındığında kurşun ağırlık hızla aşağı çökerken yem yukarıda kalır. Bu durumda takımın bedeni yemle beraber olta bedenine sarılır. Bu hata canlı yemin ölmesine sebep olur. Bu çapariz hemen fark edilse bile çok geç kalınmış olur. Hemen fark edilmezse, fark edilene ya da olta kontrol için çekilene kadar zaman boşa geçer. Bu şekilde balık avlamak mümkün değildir. Üstelik bu aşamada ya ölü yemleri kullanarak ava devam edilir. Ya da yeniden canlı yem için dolaşmak gerekir. Tabii canlı yem avı yapılabilirse…

AKYA OLTASININ YAPILISI CANLI YEMLE KULLANILISI

Canlı Yemle Büyük balık Avı

Takım tekne hızında düzgün bir şekilde salındıktan sonra av başlar. Bu aşamada kaloma takım serbest akışa geçmeyecek sıkılıkta olmalıdır. Canlı yemle takım 2 – 4 mil hızla çekilir. Takımı derinleştirmek için 2 mil hızda gidilir veya motor boşa alınıp takımın dibe yaklaşması beklenir. Ama bu bekleme uzun sürmemelidir. Çünkü takımın hissiyatı bu aşamada zayıflar. Yemi kaybetmemek için beklemeyi kısa tutmakta fayda vardır. Derin sularda takımı indirme işlemi kademeli olarak yapılmalıdır. Motor kısa süreler için boşa alınıp tekrar hareket edilir. Böylece oltanın hissiyatı zayıflamamış olur. Takımda sürekli hareket olması da iyidir.

AKYA OLTASININ YAPILISI CANLI YEMLE KULLANILISI

Olta istenilen derinliğe indirildikten sonra arada bir hızlanarak oltaya aksiyon verilmesi faydalıdır. Böylece av verimliliği artarken, aynı zamanda balığında diri kalması sağlanmış olur.

Büyük balık oltaya vurduğunda kalomaya dokunulmaz. Kamışın ucu ipin istikametine doğru çevrilerek balığa yol verilir. Böylece kaloma daha rahat boşalır. Balık kancaya geçtiğinde oltada güçlü bir çekme ve kalomada şiddetli bir boşalma olur. Kalomanın ekstra bir hızla boşalması balığın kancaya geçtiğinin habercisidir. Bu olana kadar beklemek gerekir. Bazen bu kaloma boşalması 2 – 3 dakika sonra dahi olabilir. Büyük balık yemi kapıp rahat bir ortam bulana kadar dalıp orada yemi yutmaya kalkar. İşte o zaman kaloma kademeli olarak uygun ayara getirilir. Bu aşamadan sonra balık avı mücadelesi başlar.

Büyük balık avı mücadelesinin ilk başladığında balık iyice dibe yakın olduğu için çok fazla çekmez. Balık kancaya geçene kadar boşalan ip misinayı toplamak için hızlıca sarmak gerekir. Bu aşamada balık derin suya doğru hareketlenir. Bir süre balık oltada yokmuş gibi hissedilebilir. Bu aşamada olta olabildiğince hızlı sarılmalıdır. Oltadaki gerginliğin olmaması iletişimin kopması gibidir. Biran evvel iletişimin kurulması gerekir. Bu yüzden olta gergin hale gelene kadar olta hızla sarılır.

Olta gergin duruma geldiğinde balık tekne hizasını geçip acık suya yönelmiş olur. Bu aşamada gerçek mücadele başlar. Tekne durdurulmuşsa balık tekneyi peşi sıra açık suya doğru çekmeye başlar. Balığın tekneyi çekmesi kaloma verimliliği açısından iyidir. Böylece balık kendi kendini yormuş olur. Avcı kendini yormadan mücadeleye devam edecek bir kaloma ayarı yapmalıdır. Bu sayede keyifli bir mücadele sonrası büyük balığı tekneye alabilir.

Devasa Balık Avı Videosu: https://youtu.be/zf4ZQ6niCk4

Akya Oltasının Yapılışı Canlı Yemle Kullanılışı

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.