AKYA OLTASININ YAPILISI VE BALIK AVINDA KULLANIMI

Akya Oltasının Yapılısı ve Balık Avında Kullanımı :

AKYA OLTASININ YAPILISI VE BALIK AVINDA KULLANIMI

Akya Oltasını Hazırlamak İçin Gerekli Olan Malzeme

Bu malzemeleri diziliş sırasına göre yazalım.

  • Orta boy fırdöndü,
  • Bir metre 1.00 – 1.20 mm misina,
  • 13 adet ortası delik kurşun ağırlık,
  • Orta boy fırdöndü,
  • 4 Kulaç 0.90 – 1.00 mm misina,
  • Orta boy fırdöndü
  • 2 Kulaç 0,90 – 1.00 mm misina,
  • 10.0 Mustad Kanca
AKYA OLTASININ YAPILISI VE BALIK AVINDA KULLANIMI

Bütün bağlantıları Rapala Düğümü ile yapmakta fayda vardır. Rapala düğümü, büyük balıkların oltada mücadele ettikleri sırada oluşturdukları rezonansa en iyi dayanacak düğüm şeklidir. Başka türlü atılacak halka düğümler de kullanılabilir. Her düğüm misinada güç kaybına sebep olur. En az güç kaybı yaratan ise Rapala Düğümüdür.

Takımı 1,04 mm – 70 Kg çekerli monofilament Queen Star misina ile hazırlarız. Dileyen flourocarbon misina da kullanabilir. Önce 1 m misinanın bir ucuna orta boy fırdöndü bağlayarak başlarız. Sonra misina üzerine 13 adet ortası delikli kurşun ağırlık takarız. Misinanın diğer ucuna da fırdöndü bağlarız. Fırdöndünün diğer ucuna 4 kulaç misina bağlarız. Misinanın diğer ucuna bir orta boy fırdöndü daha bağlarız. Fırdöndünün diğer tarafına 2 kulaç bir misina daha bağlarız. En ucuna da 10.0 Mustad kanca bağlarız.

AKYA OLTASININ YAPILISI VE BALIK AVINDA KULLANIMI

Orta Boy Fırdöndü + 1 m, 1,04 mm, 70 Kg Çekerli Misina + Orta Boy Fırdöndü + 4 Kulaç Aynı Misinadan + Orta Boy Fırdöndü + 2 Kulaç Aynı Misinadan + 10.0 Mustad Kanca

Niçin Tek Sıra Ortası Delikli Kurşun Kullanıyoruz

Tek sıra kurşun kullanımı, çok sıra kurşun kullanımına göre daha kolaydır. Çok sıra kurşun, büyük balığı tekneye alma aşamasında daha düzenli toplanmayı gerektirir. Büyük balık aniden basmaya kalkarsa çok sıralı kurşunu düzgün bir şekilde ve tehlike yaratmadan bırakabilmek ciddi düzeyde ustalık ister. Bu bağlamda tek sıra kurşun daha kolay kullanılır. Bu şekilde tehlike riskini azaltır.

AKYA OLTASININ YAPILISI VE BALIK AVINDA KULLANIMI

Akya Oltasının Yapılısı ve Balık Avında Kullanımı

Tek sıra kurşun dipteki taşlara sürttüğünde daha kolay seker. Takılan takımı kurtarmak da daha kolaydır. Çok sıra kurşun takımı birkaç yerden takıldığı için hepsini sırayla kurtarmak gerekir. Bu durum dibe takılmalarda takımın daha fazla zarar görmesine sebep olur.

Tek sıra kurşun pek çok sorunu bertaraf ettiği gibi, daha güzel bir görüntü verir. Takımın işi bittiğinde toplanması ve saklanması da kolaydır.

Fırdöndüler Niçin Orta Boy Seçildi

Fırdöndü ne kadar büyük olursa o kadar rahat döner. Böylece misina üzerinde gam oluşumunu engeller. Ama Akdeniz’de büyük boy fırdöndü kullandığımızda Balon Balıkları bu fırdöndülere hamle yaparak misinaları keser. Bu yüzden orta boy fırdöndü tercih ederiz. Özellikle büyük balık avı yapıp balığı çekmeye başladığımız sırada Fırdöndü yüzünden Balon Balığı hışmına uğramak hiç hoş olmuyor. Birden takım boşa çıkıyor. Takımı çekip kontrol ettiğimizde Balon Balığının Fırdöndüye hamle yaparken ağzına gelen misinayı kesmiş olduğunu görüyoruz. Orta boy fırdöndülerde bu sorun yaşanmaz.

AKYA OLTASININ YAPILISI VE BALIK AVINDA KULLANIMI

Niçin Ucu Eğri Kanca Kullanıyoruz

Yakaladığımız balığı geri bırakmak istersek, balığın mümkün olan en az hasarı alması gerekir. Ucu eğri kanca balığın ağız kısmına geçtiği için kolayca bırakma şansı olur. Bu kanca balıkların dudaklarına geçer. Dudak kısmı, Akyaların en güçlü olduğu yerleridir. Bu yüzden pek fazla hasar görmez. Ayrıca dudağa geçen kanca ile balığı çekmek daha kısa sürer. Bu sayede balık çok fazla hırpalanmaz. Bu kanca büyük balık avını her anlamda kolaylaştırır.

AKYA OLTASININ YAPILISI VE BALIK AVINDA KULLANIMI

Takımda Kullanılan Misina Seçimi ve Çekeri Ne Olmalıdır

Akya takımında Queen Star 1,04 mm monofilament misina kullanırız. Bu misinanın çekeri 70 Kg dır. Özellikle çok büyük balıklarla mücadele ederken çeker çok önemlidir.

Akya Oltasına Yem Balığını Bağlama ve Çekme Teknikleri

Canlı Yem Bağlama Tekniği

Canlı yem için olta çekilirken Akya Oltasındaki 10.0 Mustad kancaya, 20 cm boyunda 0,58 mm, 68 Kg çekerli ip misina ile bir halka yapılır. Bu halka ip kendi içinden geçirilerek kancaya bağlanır. Diğer ucu bir çuvaldıza geçirilir. Balık tekneye alındığında çuvaldız balığın gözünün önünün üst köşesinden geçirilir. Burkularak kısaltılır. Burgunun en alt kısmından kanca geçirilerek hızlıca denize bırakılır. Tekne 2 – 4 mil hızla giderken kurşun ağırlığa kadar bırakılır. Kurşun ağırlık bırakıldığında tekne hızı 5 – 7 mil çıkarılır. Derinliğe bağlı olarak en rahat av yapılacak şekilde salınır.

  • Ağır takımlar tekne hızını geçmeyecek şekilde salınmalıdır. Ancak tekne hızında ve daha düşük hızlarda salınan takımlar düzgün şekilde çekilebilir. Tekne hızından daha hızlı salınan takımlarda kurşun ağırlık hızla dibe dalarken, yem balığı ip misinanın etrafına dolanır. Bu şekilde çekilen takımla balık avı yapılamaz.
  • Canlı yemin canlı kalması için arada bir 5 mil civarında çekmekte fayda vardır. Bu sayede balık yeniden nefeslenerek canlılığını korur. Yoksa devamlı 2 mil civarı çekilirse balık bu hızda en fazla bir saat içinde suda bile olsa ölür.

Ölü Yemin Bağlanma Tekniği

Ölü yemin çenesinin altından 10.0 Mustad kanca geçirilip üst kısmından çıkarılır. Çift kat 0,58 mm 68 Kg çekerli Sufix ip misina ile 2 adet 4.0 VMC kanca hazırlanır. İp uzunlukları balığın boyundan 10 cm uzun olacak şekilde hazırlanır. Bir kanca şiş yardımıyla anüsten, diğer kanca kuyruğun 2 cm üstünden geçirilerek taşıyıcı kancaya en yakın olacak şekilde çıkarılır. Bu iki kancanın ipleri taşıyıcı kancaya kazık bağıyla bağlanır. Sonra canlı yemde olduğu gibi suya bırakılır. Çekiş hızı da aynıdır.

Takımı Hangi Derinlikte Nasıl Çekeriz

Biz genellikle 30 – 80 m aralığındaki derinliklerde av yaparız.  Olta çekme hızımız 2 – 4 mil civarıdır. Genel hız 2 mil ve üstü olur. Örneğin: 30 m derinde olta çekeceksek, takımı 30 – 40 m aralığında salarız. Takım uzunluğu ile yem 40 – 50 m geriden ve 20 – 25 m derinden gelir. Bu örnekten de anlaşılacağı üzere orta su ve altı bir derinlikten olta çekmeyi tercih ederiz. Oltanın derinlik farkını teknenin hızı belirler. Sanıldığının aksine kurşunlar belirlemez. Ağırlık ile tekne hızı arasındaki kombinasyon takımın derinliğini belirler.

Hazırladığımız takımda, tekne hızı 2 mil olduğunda takım derinleşmeye başlar. Tekne hızı 2 mil üstüne çıkmaya başladığında yükselmeye başlar. Kontrollü ve konforlu bir çekiş bu şekilde sağlanır. Balık avı verimliliği açısından takımı derinleştirip, arada bir tekneyi hızlandırıp yükselmesini sağlamak balıkların daha çok dikkatini çeker.

Canlı yem olarak kullanılacak balık tekneye mümkün olduğu kadar çabuk alınmalıdır. Bu sayede balık olabildiğince enerjik olur. Çok hareketli balık büyük balıkların daha çabuk ilgisini çeker.

Akya Oltasının Yapılısı ve Balık Avında Kullanımı

Akya Oltasının Yapılısı ve Balık Avında Kullanımı

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/5ERqcM2dKOo

Akya Oltasının Yapılısı ve Balık Avında Kullanımı

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

AKYA OLTASININ YAPILISI VE BALIK AVINDA KULLANIMI için 8 cevap

  1. Gönül der ki:

    Akya Oltasıyla ne tür büyük balık avı yapılabilir?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Akya Oltasıyla biz genel olarak Akya avı yaparız. Bu yüzden adını Akya Oltası koyduk. Ama bu oltayla Sinarit, Lagos, Orfoz, Orkinos, Barakuda, Lambuka, Domuz Balığı, Kılavuz Balığı, Köpek Balığı, Fangri, Trança ve bunun gibi pek çok balığın avını yaptık. Web sitemizde bu avların videoları, resimleri ve hikayeleri var.

  2. Berkay Yıldırım der ki:

    Akya oltasının yapılması ve kullanılması hakkında ne kadar bilgi varsa vermişsiniz. Bu bilgilerle bazı kötü niyetli insanların Akya’yı bitirme ihtimali sizi korkutmuyor mu?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Büyük balık avı o kadar kolay bir iş değildir. Oltanın nasıl yapıldığını öğrenen onun nasıl kullanılacağını öğrenene kadar çok çabalaması gerekir. Kötü niyetli insanlar çabucak av yapma peşindedir. Öyle bir oltayla saatlerce uğraşıp balık avlamaya gelemez. Bu süreci geçirebilen her avcı sonunda ustalaşır. Ustalaşan insanlar içinden kötü niyetli insan pek çıkmaz. Çıksa bile bu kadar uğraşla balık avlamak onun işine gelmez.

      Büyük balık avı psikolojisi en kötü niyetli insanı bile bir süre sonra şefkate getirir. Büyük balık avlayan insanlar hep şu soruyu sorar “bu balık bu hale kaç senede gelmiştir”. Bu düşünce içine giren insandan pek olumsuz bir yaklaşım beklenemez. Bu yüzden bilgimizi paylaşmakta konusunda hiç bir korkumuz yok. Aksine insanları doğru yola sevk edeceği konusunda bunca yılda pek çok tecrübe biriktirdik.

  3. Ali der ki:

    Balık avına gönül vermiş bazı arkadaşların “her bilginin paylaşılmasının olumsuz sonuçları olur mu” diye tartışma içindeler. Kimisi “olumlu olur. Bilgi seviyesi arttıkça insanlar daha bilinçli av yapar” görüşünü savunuyor. Kimisi “olumsuz olur. Bu bilgileri elde edenler bunları kişisel çıkarlarını tatmin için kullanır” görüşünü savunuyor.

    Menderes abi, bu konuda senin yorumunuzu çok merak ediyorum.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Bilgi her zaman iyidir. İnsanlığı geliştirir. Günümüzde bilgi toplumları refah içinde, diğerleri ise sömürülüyor. “Ne kadar çok bilgilerimizi paylaşırsak gelişip olumluya doğru yol alırız” diyorum.

      Paylaşmak konusunda korku en büyük engeldir. Paylaşmayan, birbirine destek olmayan ve bir arada sevgiyle durmayanlar sömürülen olmaya mahkum kalırlar. En büyük güç paylaşmak ve birlik olmaktır. Bundan daha büyük bir güç yoktur.

  4. Murat Atasal der ki:

    Formlar takip ettiğim kadarıyla balık avı sevdalıları büyük balık avı yapabilmek adına bu tür olta takımlarının yapılışını çok merak ediyorlar. Açıkçası bende merak ediyordum. Bu tür paylaşımlarınız hepimiz için çok faydalı olacaktır. Şimdiden çok teşekkürler.

    Bir de bu takımı hem canlı yemle, hem de ölü yemle kullanmak mümkün değil mi? Bunlara ait paylaşımlarınız varsa burada tekrar toplu halde paylaşmak mümkün olabilir mi?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Büyük balık avına ait olta takımları ve kullanılış şekillerini mümkün olduğu kadarıyla videolarını çekerek paylaşmaya çalışmaya devam edeceğiz. İnşallah daha verimli videolar çekip daha verimli paylaşımlar yapmak kısmet olur. Böylece daha geniş kitlelerin büyük balık avına yönelmesini sağlarız. Büyük balık avı insanın önce gözünü doyurduğu için avlanacak balık miktarını hızla azaltarak balık stoklarımızın çoğalmasına katkı sağlayacaktır.

      Canlı ve ölü yemle Akya oltasının hazırlanıp kullanılmasıyla ilgili toplu yazımızın link’i: https://www.adrasanbalik.com/buyuk-balik-avinda-palamutu-yem-olara-secme-sebebimiz/.html

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.