AKYA OLTASIYLA BALON BALIGI AVI

Akya Oltasıyla Balon Balığı Avı :

AKYA OLTASIYLA BALON BALIGI AVI

Yumurtlama döneminde aşırı ve bilinçsiz avcılıkla Akya ve Orkinos nüfusunda ciddi bir azalma olmasını fırsat bilen Balon Balıkları Türkiye’nin Akdeniz kıyılarını kendine yuva olarak belirleyerek, hızla çoğalmaya başlamıştır. Her sene Balon Balıklarının boylarında da ciddi artış olmaktadır. Bu balığın bilinçli ve ehil kimseler tarafından temizlenerek zehirden arındırılması ve yenebilecek hale getirilmesi, onu önemli bir ekonomik değer yapar. Bu değerli ekonomik kaynağı kullanmayıp büyük bir sorun olarak görmek ve çözüm bulmadan beklemek çok doğru bir yaklaşım değildir. Balon Balığı sorununun çözümü; bilinçli bir şekilde temizleyerek tüketmek veya büyük balığın çoğalmasını sağlayarak kıyılarımızı terke zorlamaktır.

AKYA OLTASIYLA BALON BALIGI AVI

Akya avı yaparken en büyük endişe kaynağı Balon Balıklarıdır. Akya avı için yemlik Palamut avı yaparken eskiden 3 -4 yemlik balık bütün gün yeterken, şimdi Balon Balığı tehdidi sebebiyle 6 – 7 yemlik avlamak ihtiyacı oluyor. Yemlik balık avını takiben Akya oltasını hazırlayıp Akya avı için oltaları denize bırakırız.

AKYA OLTASIYLA BALON BALIGI AVI

Balon Balığının dişlerinin 0.80 mm çelik teli rahatça kesecek güçte olması, Akya oltasını hazırlanış sürecinin ve şeklinin değişmesine sebep olmuştur. Bir çok Akya avında Balon Balıklarının ısırması sonucu bir sürü kanca ve/veya takım kaybedilir. Bu kayıpları önleme çabası, takımların değişimini zorunlu kılmıştır.

Balonlar Yüzünden Takımlardaki Değişim

Misine ile hazırlanan takımların Balon Balığı karşısında hiç şansı yoktur. Çelik tel ile takım hazırlamak ve değişiklik yapmak zordur. Balon Balığının dişleri karşısında çok dayanıklı değildir. Bu yüzden başarı ihtimalinin de düşürür. Çelik telden vazgeçip 0,90 – 1,20 mm ip misina kullanmak gerekir. Pahalı bir yol olmasına karşılık kullanımı çok kolaydır. Lifli yapısıyla dişlere karşı, çelik tele göre daha dayanıklıdır. İp kullanarak takım yaptığımızda, daha az malzeme kaybederiz. İpin bedeli, malzeme tasarrufundan karşılanır.

Akya avı için olta çekerken yavaş çekiştirmeler ve kalomayı boşaltacak güç yoksa, oltaya takılan Balon Balığıdır. Çünkü yan yüzgeçlerin küçüklüğü dönüp kalomayı boşaltacak gücü üretemez. Kısa süreliğine, 4 – 7 Kg Balon balıkları kalomayı boşaltmayı başarabilir.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/m_PFe6m6vbc

Akya Oltasıyla Balon Balığı Avı

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI HIKAYELERI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.