Akyanın Mücadele Gücü Bu Avı Yapmanın Temel Sebebidir :
Akya, denizlerimizde yaşayan boyuna ve kilosuna göre en fazla mücadeleci balıktır. Pek çok balığın mücadele gücü kısa sürelidir. İlk anlarda çok güçlü çekerler. Ama daha sonra bu güçleri hızla azalır. Hatta bu balıklar hava keseli balıklarsa, balığı biraz yükselttiğimizde kese şişer. Bu durum balığı bloke eder. Sonrasında çekmek kolaylaşır. Örneğin Orkinos başlangıçta çok güçlü çeker. Ama çok sürmeden hızla yorulmaya başlar. Özellikle mücadele esnasında tekne en düşük hızla giderken balığı tekneyle gelmeye razı etmişsek çok fazla direnmez. Bu aşamadan sonra hızla yorulur. Bazı balıklarda yukarı atlayarak görsel bir şov sunar. Bu balıklar da bu şekilde kendilerini yorarlar. Yapılması gereken sabırlı olup balığın kendisini yormasını keyifle seyretmek ve oltayı yavaşça çekmektir.
Balıkların İstisnai Mücadele Güçleri Olabilir
İstisnai mücadele gücünü pek çok balık türünde gördüm. Bu balıklar hemcinslerinin aksine çok mücadelecidir. Bu tür balıkları aynı kefeye koymak mümkün değildir. Onların mücadelesi destansı olur. Böyle bir balıkla yaşanan mücadeleyi anlatmakla bitmez. Bizim avlarımızda böyle balıklara denk geldiğimizde avın sonunda balığı geri salarız. Balığı geri salarken şu cümleyi kurarız “madem bu kadar yaşama bağlısın, o zaman yaşamaya devam et”. Bu avlardan bize kalan ise destansı bir mücadele gücünün hatırasıdır. Bu da bize fazlasıyla yeter. Hangi et böyle bir hatıranın yerini tutabilir. Üstelik maceranın kahramanının yaşıyor olması heyecan vericidir. Böyle avlara denk gelmek her usta avcının hayalidir.
Akya Gücünün Sonuna Kadar Mücadele Eder
Akya oltaya çok sert vurur. Oltaya takılan balığın büyük ve çok güçlü olduğu hemen anlaşılır. Bu vuruşu ilk defa görüyor bile olsak kolayca anlarız. Başlarda çok sıkı basarak kaloma boşaltabilir. Sonrasında 1 – 2 dakika kadar şoka girebilir. Bu aşamada oltayı pek çekmez. Oltada sadece ağırlığını hissederiz. Özellikle ilk anda kaloma boşaltıp dibe yaklaştığında sakinleşir. Dibe yakın olup şokta kaldığı süre içinde oltayı sarmak çok kolay olur. Bu avcıda balığın küçük olduğu hissini uyandırır. Pek çok avcı bu aşamada oltayı hızlıca toplama eğilimine girer. Ama balık yükselmeye başlayıp şoktan çıkınca bir anda basmaya başlar. Bu anda balık gücünü ortaya koyar.
Akyanın Müthiş Mücadele Gücü
Akya şoktan çıkıp gücünü ortaya koymaya başladığında asıl mücadele başlar. O kadar güçlü basar ki, her dakika balığın tahmin edilen büyüklüğünü arttırmak zorunda kalırsınız. Önceleri 3 Kg tahmin edilen balık, 7 Kg olur. Sonra balığın basma gücü ve periyotu arttıkça 15 Kg olur. Bir bakarsınız bir süre sonra “bu balık 20 Kg üstü” demeye başlarsınız.
Büyük balık ne kadar güçlü mücadele ederse avın keyfi ve heyecanı o kadar yüksek olur. Güç arttıkça balıkla mücadelenin ne kadar süreceğini tahmin etmek zorlaşmaya başlar. Hatta bazen “bu mücadele sanki hiç bitmeyecek” hissine kapılmak mümkündür. Bu aşamada dinlenmek için oltayı devredecek bir arkadaş olması iyidir. Böylece teknede bulunanlarda bu mücadeleye ortak olmuş olurlar. Bu avın heyecanını paylaşmak adına önemlidir.
Akya Ancak Gücünü Kaybettiğinde Teslim Olur
20 Kg üstü balıklar belli derinlikleri kendileri için direnç noktası olarak seçerler. Bazı balıklarda bu 60 m, bazı balıklarda 40 m dir. Bu direnç noktalarına kadar nispeten kolay çekilebilen Akya bu noktadan sonra aşırı direnmeye başlar. 40 m den 35 m çektiğinizde hızla basarak 55 m kadar dalarlar. Bu aşama defalarca tekrarlanabilir. Ta ki balık artık basacak gücü kalmayana kadar. Sonra bu direnç noktaları kırıldığında balığı yukarı almak kolaylaşır.
Akya teknenin altında görüldüğünde kabarcıklar çıkararak ve dönerek tekneye doğru yaklaştırılır. Teknenin yanına gelen balık artık tükenmiştir. Bu şekilde teknenin yanına getirilen balığı tekneye almak kolaylaşır. Büyük balıkları yormadan tekneye almaya çalışmak doğru bir yol değildir. Çözülmesi çok zor problemler sebep olabilir.
Balığın Yorulduğunu Anlamanın En kolay Yolu Nedir
Bütün canlılar enerjikken saatin yelkovanı yönünde hareket ederler. Balıklarda dinçken saatin yelkovanı yönünde dönerler. Yorulunca tersi yönde dönmeye başlarlar. Eğer teknenin altına gelen balık saatin yelkovanın tersi yönde dönüyorsa yorulmuş demektir. Bu tespit balığın yorulduğunu anlamak için çok önemlidir. Ancak bu aşamadan sonra balığı tekneye almak doğrudur. Yoksa yorulana kadar teknenin altında dönmesine izin vermek gerekir.
Balıkla Sonuna Kadar Mücadele
Balıkla sonuna kadar mücadele eden avcı balığı tekneye aldığında tam anlamıyla balık avına doymuştur. Artık ondan daha keyiflisi yoktur. Bu aşamada balıkla hasret gidermeye çalışır. Bütün duygularını balıkla paylaşmaya çalışır. Böylesi mücadeleyi yaşayan her avcı avına karşı büyük bir sevgi ve saygı duyar. Bu sevgi ve saygı bir süre sonra avı sportif balıkçılığa çevirir. Artık avcı için et ihtiyaç değilse avın heyecanı yeter. Balığı geri bırakır.
Akyanın Mücadele Gücü Bu Avı Yapmanın Temel Sebebidir
Akyanın Mücadele Gücü Bu Avı Yapmanın Temel Sebebidir
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/XJMqnvVJxxw