Antalya Adrasan Beş Adalarda Orkinos Avı :
Havanın ancak çok sakin olduğu günlerde Beş Adalar bölgesine gidebiliyoruz. Beş Adalar Adrasan’dan kuş uçumu 8,5 mil, izlediğiniz güzergaha bağlı olarak 10 – 12 mil uzaktadır. Adrasan’ın güneyinde bulunduğu için her mil’de açık denize doğru yol aldığımız için dağların korumasından çıkıp açık denizin insafına kalırız. Havanın tereddütlü olduğu günlerde kesinlikle gidilmesi tavsiye edilmeyen bir bölgedir. Ama havanın güzel olduğu zamanlarda ise muhteşem güzelliğini sergileyen bir bölgedir. Her insanın mutlaka görmesi gereken bir bölgedir. Özellikle Gelidonya Fenerinin bulunduğu tepe mutlaka görülmelidir. Ayrıca bu tepe antik Likya Yolunun Adrasan – Karaöz ayağıdır. Likya Yolu, Fethiye’den başlayıp Antalya’da son bulan antik ticaret yoludur.
Büyük Balık Avı Başlıyor
Sabah Adrasan Koyundan açıldım. İstikamet Sulu Adaydı. Sulu Adaya kadar yemlik balık avı yaparak yol aldım. Yolda oltama yemlik balık vuruşu olmadı. Bu durum nadiren olur. Ama ada çevresinde balık avı yapmak çok olasıdır. Bu yüzden yolda balık vurmaması çok da önemli değildir. Bazen adaya kadar olta çekmeden hızla gidip orada yemlik balık ve büyük balık avını yapıp döneriz.
Sulu Adaya vardığımda havanın çok güzel olduğunu göründüm. Bunun üzerine Beş Adalara doğru devam etmeye karar verdim. Yalnız olunca bu kararı almak benim için çok kolay oluyor. Ben denizle mücadele etmeyi, dalgalı ortamda tekne kullanmayı severim. Bu durumu denizcilik tecrübemi arttırmak için bir vesile sayarım. Ama kişilik olarak risk oluşmadan dönmeyi de bilirim. Tecrübe edinmek iyidir. Ama tedbirli olmak daha da iyidir. Bu yüzden turlarda beş Adalar bölgesine ancak çok güzel hava varsa giderim. Ayrıca yolun çok uzun olması turlarda buranın tercih edilmesini engelleyen bir unsurdur. Yolda geçen zamandan sonra balık avı için çok az vakit kalır.
Güzel Havada Beş Adalar Bölgesi Muhteşemdir
Beş Adalar arasında seyrederken içinde çok güzel duygular vardı. Etrafın güzelliklerini seyrederken vaktin nasıl geçtiğini tamamen unutmuştum. İstikametim Beş Adaların güneyinde bulunan en küçük ada olan Atış Adasıydı. Atış Adası ismini Deniz Kuvvetlerinin adayı atış alanı olarak kullanmasından gelmektedir. Bu ada ve çevresi bulunduğumuz bölgede balık açısından en zengin alan olarak kabul edilir.
Atış Adası etrafında olta çekerken önce oltama bir Lambuka takıldı. Onu serbest bıraktım. Sonra yem balığı avına devam ettim. Atış Adasının güney tarafını çekerken kaloma çok hızlı boşalmaya başladı. Oltaya takılan balığın büyük bir Yazılı Orkinos olduğu belliydi. Takımlar ince olduğu için dikkatlice çektim. Balık çok iyi mücadele ediyordu. Mücadele uzun sürdü. Balığı teknenin yanına ancak çok yorulunca getirebildi. Tekneye alıp rapalayı çıkardım. Vakit kaybetmeden suya sokarak iyice güçlenene kadar nefeslendirdim. Bu sayede balık elimden ayrılarak özgür yaşantısına geri dönebildi.
Çevrede Büyük Balıkların Olması Yem Balığı Sorununu Açıklıyordu
Büyük balıklar beslenmek için çevrede dolaşırken daha küçük olan yem balıkları ortada dolaşması zora girer. Bu yüzden yem balığı avım uzun sürmüştü. Nihayet sonunda bir tane yem balığı aldım. Hemen yen yapıp büyük balık avına başladım. Bir süre Atış Adası etrafında dolaştım. Ama oltama hiç vuruş olmadı. Artık yavaş yavaş bu civardaki deniz içi yükseltilerin etrafında olta çekerek Sulu Ada istikametine doğru dönüşe geçmeye başladım. Tam bu sırada oltama Balon Balıkları vurdu. Yem kullanılamayacak duruma gelince tekrar yem balığı avı yaparak Sulu Adaya döndüm. Tam Sulu Ada bölgesine girdiğimde yemlik balık oltamdaydı. Yemi aldığım bölgeden büyük balığa olta çekerek Adrasan istikametine doğru yol almaya başladım. Ama bugün büyük balık avı günüm değilmiş.
Beş Adalara gitmiş olmak çok güzeldi. Büyük Yazılı Orkinos ve Lambuka avlayıp geri salmak da güzeldi. Bütün bu düşünceler içinde mutlu bir şekilde günü bitirdim.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/h1GR9bB7mr4