Antalya Adrasanda Japon Arkadaşla Balon Balığı Avladık :
Bir tur şirketinden bayan arkadaş aradı. Japon bir müşterisinin teknede olta ile balık avına çıkıp Balon Balığı avı yapmak istediğini söyledi. Bu avı niçin yapmak istediğini sordum. Sportif balıkçılık kapsamında bu avı yapıp video ve resim çektirmek istediğini söyledi. Rezervasyonu yapıp Japon arkadaş için Antalya Kumluca Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünden Avlanma Fişi aldım.
Öğleden sonra 16.00 gibi Adrasan Sahilinde buluşup denize açıldık. Japon arkadaşla beraber rezervasyonu yaptıran bayan arkadaş ve bir erkek arkadaş daha geldi. Bayan arkadaş rehberlik yaparken, erkek arkadaş da avı görüntülemek için kameramanlık yapıyordu.
Balık Avımız Başladı
Adrasan Sahilinden açıldıktan sonra bir tane dip sırtısı takımı hazırladım. Dip sırtısının ucunda 9 cm uzun metal gagalı bir rapala vardı. Japon arkadaş Balon Balığı avını kendisi yapmak istediği için başka takım hazırlamadık. Zaten Balon Balığı avı yapmak için bir tane takım çekmek yeterliydi. Balon avını Akseki Koyuna varmadan yapacağımızı düşünüyordum.
Oltayı suya bıraktıktan sonra 2 – 4 mil hızla dip sırtısı çekmeye başladık. Yönümüz Pırasalı Ada istikametiydi. Oltayı suya bırakırken neler yapılacağını anlatmaya başladım. Akabinde bayan arkadaş da Japon arkadaşa tercümanlık yapmaya başladı. Sonrasında balık avı ve yöntemler hakkında konuşmaya başladık. Japon arkadaş bizin oltamıza takılan Balon Balıklarını ne yaptığımızı sordu. Bende henüz Türkiye’de Balon Balığı tüketilmeye başlanmadığı için geri saldığımı söyledim. Balon Balığını geri salıyor olmama çok sevindi. Böylesi ekonomik değere sahip bir balığın başka şekillerde heba edilmemesine sevindiğini söyledi. Aynı düşüncelerde olmaktan dolayı ben de çok memnun oldum.
Balon Balığı Oltamıza Takıldı
Akseki Koyu girişine yaklaşırken “burada Balon balığı alma ihtimalimiz çok fazla” deyip tekneyi yavaşlattım. Tekneyi yavaşlattıktan sonra kısa bir süre oltanın dip yapması için motoru boşa aldım. Olta biraz dip yapmaya başlayınca motora yol verdim. Tekne on metre ilerlememişti ki, kaloma akmaya başladı. Teknede herkes sevinç içindeydi. Japon arkadaş keyifle Balon Balığıyla mücadele ederken erkek arkadaş video çekmeye başlamıştı.
Mücadele devam ederken bayan arkadaş “başka balık olma ihtimali var mı?” diye soruyordu. Balığın hareketlerine bakarak “oltadaki kesinlikle Balon Balığı” dedim. Ardından ekledim “keşke Sinarit veya Barakuda olsa, sonrasında yine Balon Balığı avı yapardık” dedim. Ama gelen balığın Balon Balığı olduğundan emindim. Japon arkadaş bu arada balığı teknenin yanına kadar çekmişti. Artık Balon Balığı gözüküyordu. Balık teknenin yanına gelince tekneye aldık. Bu arada Japon arkadaş fotoğraf çektirdi. İşimiz bitince Balon Balığını kancadan kurtarıp denize geri bıraktık. Balon çok yorulmadığı için çabucak mavi derinliklerde kayboldu.
Oltayı toplayıp dönüşe geçtik. Herkes çok mutluydu. Özellikle böylesi kısa bir zamanda hedef balığı çekip dönmek herkesi çok mutlu etmişti. “Acaba balığı yakalayabilir miyiz” stresi olmadan kolayca av yapmak herkesi çok rahatlatmıştı. Özellikle Japon arkadaş çok mutlu olmuş teşekkür edip duruyordu.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/h1GR9bB7mr4