Antalya Balık Avı Turu :
Antalya Körfezi, balık avı stokumuzda yer alan en değerleri balıklarının avlanabildiği çok önemli meralardan biridir. Aynı zamanda temiz denizi, doğası, coğrafi özellikleri ile bir çok alternatif turizm faaliyeti yaratma potansiyeli vardır. Ayrıca dünyanın önde gelen tarihsel kalıntı alanlarından birisidir. Bu özellikleriyle Türkiye’nin en çok turist çeken cazibe alanlarındandır. Bütün bu özellikleri bir arada bulunduran çok kıymetli bir yere olması dolayısıyla, Türkiye’nin en fazla turizm geliri yaratma potansiyeline sahiptir. Bu durum bu bölgenin özel projelerle koruma altında bulundurulmasını gerektirir.
Antalya Körfezini Koruyacak Projeler Neler Olmalıdır
1- Bu bölgenin ekolojik ve doğal çekim alanı olması için temiz tutulması birinci öncelikli işlerdendir. Temiz kalması için hiç bir fedakarlıktan kaçınılmamalı ve bu çabaya her bir birey katkıda bulunmalıdır.
Akdeniz kirliliğe karşı bir uydu tarafından izlenen, kirlilik tespit edildiğinde güvenlik güçlerinin alarma geçirilebileceği bir çalışma ağı kurulmalı ve deniz temizliği en sıkı şekilde denetlenmelidir. Bütün halk deniz temizliği konusunda bilinçlendirilmeli, denize çıkan herkesten denizi temiz tutmak adına gördükleri çöpleri alması veya alamayacak durumdaysalar, durumu ilgili birime bildirme kültürünü geliştirilmelidir.
Limanlara giren her türlü tekneden sintineleri bir bedel karşılığı alınmalı, limana sintinesi boş giren tekneye ve sintinesi dolu çıkmaya çalışan tekneye ceza kesilmelidir. Teknelerin sintinelerini limana bırakmak konusunda özendirilecek her türlü tedbir alınmalıdır. Her limanda sintine işleyecek tesisler kurularak, sintine atıklarının ekonomiye geri dönüştürülmesi sağlanmalıdır.
2- Balık stoklarının çoğaltılması için koruma tedbirleri uygulanmalıdır.
– Balıkların yumurtlama döneminde balık avı, sportif balıkçılık dışında tamamen yasaklanmalıdır.
– Ufak balık avından tamamen vazgeçilmeli, aşamalı olarak ilk yıllarda 1 Kg altında balık avına izin verilmemeli ve ikinci sene 2 Kg çıkarılmalı, sonraki yıllarda 5 Kg olana kadar devam edilmelidir. Bu şekilde 5 Kg bir balıkla herkesi doyuracak balık avı daha az uğraşla yapılabileceğinden, balık avında adetsel azalma sağlanarak hızla balığın arttırılması mümkün olabilecektir.
– Balık avı denetimi karaya çekilip balık halleri, büyük satış noktaları ve lokantalarda belediyeler tarafından her gün yapılmalıdır. Bu denizde bin bir güçlük, maliyet ve özveri ile sürdürülen çabalardan tasarruf sağlayarak, Sahil Güvenlik Komutanlıklarının deniz temizliğinde daha etkin çalışmasının önünü açacaktır.
3- Bölge tarihini çok detaylı olarak ortaya koyacak çalışmaların acilen başlatılması gerekir. Ön görüsü çok iyi bir insan demiş ki, Türkler Antalya körfezindeki tarihi ortaya koysalar, Antalya dünyanın tarihsel turizmin çekim merkezi olur. Kişisel tespitlerime göre eski Yunan mitolojisinin bu bölgede yaşanmış olması pek muhtemeldir. Ayrıca Antalya Körfezinde binlerce antik batık araştırılıp bulunmayı bekler durumdadır.
4- Antalya Körfezi balık avı turizminin pilot bölgesi ilan edilip, 15 – 20 m balık avı turizmine uygun VIP teknelerle yapılması için kademeli geçiş yapılmalı ve bu VIP turlarda 50 – 100 Kg üstü balıkların avı yapılmalıdır. Profesyonel balıkçılığın açık denizler dışında kıyılarda yapılmasına son verilmesi gerekir. Balık avı turizminden eldi edilen gelir, profesyonel balıkçılık ve amatör balıkçılıkta elde edilecek gelir toplamının on katından fazladır. Bu sebeple profesyonel anlamda kıyı balıkçılığından vazgeçilip, profesyonel balıkçılık yapanların balıkçılık turizm faaliyetine yönlendirilmesi, onlarında gelirlerinin artması ve hayat standartlarının yükselmesi anlamına gelecektir. Amaç ekonomik değerlerimiz rasyonel olarak en doğru şekilde kullanmak olmalıdır.
Bölge balık ihtiyacı, balık avı turizmi neticesinde avlanan büyük balıkların balıkçılık kooperatifleri tarafından temizlenip, hijyenik olarak ambalajlanıp ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak dağıtılması şeklinde sağlanmalıdır. Bu durum balık ve denizler üzerindeki baskıyı azalttığı gibi, balığın parasal meta olmaktan çıkaracaktır.
5- Balık çiftliklerinde üretilen Levrek ve Çipura gibi balıkların 300 -500 gr olarak tüketilmesinden vazgeçilip, bu balıkların en rasyonel ekonomik kilo ve boyu belirlenip bu kilo ve boyda tüketilmesi ile birim balıkla daha fazla insanın balık ihtiyacı giderilmelidir. Bu konuda devletin bu üretimi desteklemesi ve bu balıkların denizdeki nüfusunu arttırmak için belli bölgelerde denize salınmasının sağlaması gerekir.
Balık Avı Turizminin Bölge Ekonomisine Katkısı
Akdeniz bölgesinin en önemli gelir kaynağı turizmdir. Küçük balık avına son verip, kademeli olarak avlanabilecek balık 5 Kg civarına çekilmelidir. Bu gerçekleşince balık stoklarında büyük artış olur. Böylece daha büyük balığın kademeli olarak bir hiyerarşik yapı oluşturması sağlanabilecektir. Bu yapı özellikle VIP teknelerle, VIP turizmi kapsamında daha büyük boy balıkların garantili avının yapılmasını sağlayabilecektir. Bu yolla VIP turizmini hızla arttırarak günlük konaklama sayısını 200 gün ve üstüne çekilebilir.
Turizmin bu boyutta gelişmesi VIP turistin ihtiyaç duyacağı 7 – 10 yıldızlı otel sayısını arttıracaktır. Bu yolla turizmden elde edilen gelirin on katından fazla artmasını sağlanacaktır. Bu kadar büyük turizm gelirleri ile bölgede alternatif iş olanakları devreye sokulabilir. Bu sayede daha fazla insanın yüksek gelirlerle istihdam edilmesini sağlanabilir.
Bu turizm şekli Türkiye’nin diğer bölgelerine de yaygınlaştırılabilir. Bu şekilde genel refah artışı sağlanabilir.
Antalya Balık Avı Turu
Antalya Balık Avı Turu
Büyük balık stokunun arttırılması, Türkiye’deki her insanın balık yemesini sağlayacağı gibi, dünya gıda stokunun artmasına da büyük katkısı olacaktır.
Kısmeti Bol Olanın Akya Avı Videosu: https://youtu.be/hLg-sJjptnA
Menderes Bey merhaba,
Antalya Körfezinde balık miktar ve çeşitliliğini arttırmak üzere devletin üzerinde çalıştığı bir proje var mı?
Şayet yoksa, devlet nezninde bu farkındalığın yaratılması ve projeleştirilmesi adına ne tür çalışmalar yürütülebilir?
Tesekkurler,
Devletin bu konuda bir projesi var mı bilmiyorum. Bu konuda hiç bir duyum almadım. İnşallah vardır. Ama benim düşündüğüm ve üç senedir üzerinde kafa yorduğum bir projem var ve bunu bu sitede kategoriler altında “Projeler” başlığı altında yazmaya başlamayı düşünüyorum. Umarım herkese faydası olur.
Antalya körfezinde büyük balık miktarı nasıl arttırılabilir?
Antalya Körfezinde büyük balık avını arttırmanın yolu ufak balık avından hemen vazgeçip, başlangıçta 1 kg sonraki senelerde de 1 Kg arttırarak 3 Kg altında hiç bir balığı avlamamaktır. 3 Kg altı ufak balıklar hızla çoğalacağından, hepimizin daha büyük balık avlarına yönelmesini sağlaması 5 seneyi geçmez. 5 sene sonrasında da ufak balık avından uzak durursak, balık stokumuz bir daha hiç azalmamak üzere hızla çoğalmaya devam eder.
10 sene sonra büyük balık miktarı, mantıklı hiç bir avlanma şekli ile bitmeyecek hale gelir. Bu aşamadan sonra garantili VIP balık avı turları düzenleyerek bütün dünyadaki balık sevdalısı VIP müşteriyi ülkemize çekerek turizm gün sayısını arttırdığımız gibi, 7 – 10 yıldızlı tesislerle turist başına $.1000.- olan geliri, $.5000 – 10.000.- düzeyine çekmek mümkün olacaktır.