Antalya Balık Avı Turunda Çok Büyük Yazılı Orkinos Avları :
Akdeniz’de Palamut denildiği zaman ilk anlaşılması gereken balık Yazılı Orkinostur. Karadeniz’de Palamut yoğunluğu nasıl yaşanırsa, Akdeniz’de de Yazılı Orkinos yoğunluğu öyle yaşanır. Özellikle Mayıs ayından itibaren Yazılı Orkinos yoğunlaşmaya başlar. Mayıs – Temmuz döneminde 2 – 10 Kg arası Yazılı Orkinoslar kıyılarda sıkça görülürken, Ağustos ayından itibaren yeni nesil boylar ve bir kiloya kadar olanlar hızla çoğalır. Onların arkasından da çok büyük balıklar hızla sahilleri doldurmaya başlar. Bu yoğunluk ekim sonu gibi azalmaya başlayarak şubat ayına kadar devam eder. Mart – Nisan aylarında Karadeniz Palamut’unu Akdeniz’de görmek mümkündür. Ama genellikle yoğunluk yaşanmaz, münferit sürüler şeklinde kıyıları şenlendirirler. Boylar genellikle bir kilo civarıdır.
Bu yazıda Mayıs – Temmuz arası görülen 2 -10 Kg olan çok büyük Yazılı Orkinos avlarımızdan bahsedeceğim. Bu aylarda Akya avında yem olarak kullanmak üzere yüzey sırtısı çelerken ve sabah veya akşam suyunda dip sırtısı çekerken çok büyük Yazılı Orkinosların avları yaparız. Bazen oltalarımıza Mavi Orkinos ve Ton Balıklarının takıldığı da olur.
Büyük Orkinos Avında Akşam Turu Daha Verimlidir
Çok büyük Yazılı Orkinosların en fazla oltalara takıldığı saatler, bu balıkların avlanmaya çalıştığı sabah ve akşam saatleridir. Bu saatlerde kıyılara sokulup, bizim de Akya avı için yem olarak kullanmak istediğimiz küçük boylara ve benzeri ufak balık sürülerine saldırırlar. Bu esnada çok hızlı hareket ettikleri için hızlı hareket eden rapalalar onlar için avlanması gereken cazip yemlerdir.
Bazen de oltalara dip yaptırıp tam hareketlenmeye başladığımız esna da oltalara atlarlar. Bu anlar bizim için tam bir sürpriz olur. Oltanın kaloması o kadar hızlı ve şiddetle boşalır ki, kaloma sesi adeta büyük balık geldi der gibi bağırır. O sesi duyup büyük balık olduğunu anlamamak mümkün değildir. Bazen çok uzun süre kalomayı boşaltırlar. Bu sebeple bu avı yaparken üzerinde çok fazla örgü ip misina sarılı çıkrık makinelerin olması çok önemlidir. Mücadele edeceğimiz misinanın kısalığı avın kısa sürmesine sebep olur. İri balık misinayı koparıp mavi derinliklerde kaybolur gider. Geride hayal kırıklığı kalır.
Trofe Yazılı Orkinosla mücadelede çok fazla misinanın veya örgü ip misinanın olduğu çıkrık makinelerin kullanılması durumunda mücadele kolay olur. Ufak balığa göre ayarlanmış kaloma ayarına başlarda dokunmamakta fayda vardır. Geçen birkaç dakikadan sonra kaloma çok hafif sıkılabilir. Kalomayı sıkıp mücadele ederken balık bastığında, kamış ucu denize doğru eğilerek balığın kalomayı daha rahat boşaltması sağlanmalıdır. Bu şekilde 20 – 30 dakikalık mücadeleden sonra balık tekneye alınmış olur.
Büyük Balığı Yormadan Almaya Çalışmak
Büyük balık avında boş verin balığı biran evvel tekneye almayı, balıkla olan mücadelenin keyfini yaşamaya bakın. Bunu yaparsanız balığı 20 -30 dakika içinde tekneye alacağınız neredeyse garanti olur. Unutmayın büyük balık avında, sabırla yapılan mücadele keyifle biter.
Büyük balık avı keyfinizi en üst seviyeye çıkarırken, daha fazla kişinin bu balıktan istifade etmesi mümkün olur. Böylece ihtiyaç olan balık miktarı azalırken, denizde kalan balık çoğalır. Büyük balık avıyla ihtiyaç karşılanıp tatmin en üst düzeye çıkarıldığı için avından vazgeçilen ufak balık hızla çoğalarak balık stoklarının armasına katkı sağlar. Artan balık stoku, avlamayı planladığımız büyük balık miktarının hızla artmasına lokomotif olur.
Büyük balık avı adamın önce gözünü, sonra karnını doyurur. Gözü doyan adamın BOHÇACILIĞI kalmaz. Balık kültürü, gözü doymuş adamların yaklaşımlarıyla şekillenebilir.
Antalya Balık Avı Turunda Çok Büyük Yazılı Orkinos Avları
Büyük Balık Avı Turu: https://youtu.be/r5UssZBst-o