Antalya Balık Avı Turunda Hangi Büyük Balıklar Avlanabilir :
Antalya Körfezinde deniz suyu sıcaklığı 15 – 32 derece arasındadır. Kışın en fazla 15 dereceye düşen deniz suyu sıcaklığı, yazın 32 dereceye çıkabilmektedir. Genel su sıcaklığı değişimi 17 – 29 derece aralığındadır.
Sıcak ve tuzlu denizlerin temel özelliği balık çeşitliliğinin fazla olmasıdır. Sıcak denizlerde çeşit çoktur. Soğuk denizlerde adet çoktur. Akdeniz çeşit çokluğu açısından balık avı turizmine çok uygun bir denizidir. Bu sayede pek çok insanın değişik balık avı yapama isteğini karşılayabilecek potansiyele sahiptir.
Büyük balık avı açısından denizin derin olması önemli bir özelliktir. Balıklar derin denizlerde daha çabuk büyüme imkanı vardır. Akdeniz kıyıdan 10 – 15 mil açıkta 1500 – 3000 m derinliklere ulaşmaktadır. Bu sayede okyanus gibi derin bir denizidir. Bu yapısıyla pek çok büyük balığa ev sahipliği yapar.
Hangi Büyük Balıkların Avı Yapılabilir?
Orkinos, Kılıç Balığı, Akya, Lambuka, Sinarit, Trança, Fangri, Barakuda, Ceylan Palamutu (Spanish Mackerel), Torik, Lagos, Orfoz, Domuz Balığı, Patlak Göz Mercan, Dil Balığı, Köpek Balığı ve bunun gibi pek çok büyük balığın avı yapılabilir.
Türkiye’de Balık Avı Turizminin Durumu
Genellikle balıkçı tekneleri veya günlük tur tekneleriyle ufak balık avı yapılmaktadır. Bu durum insanların büyük balık avı yapma isteğiyle zamanla değişecektir. Her balık avı turu büyük balık avına yönelmek zorundadır.
Büyük balık avı denildiğinde Adrasan marka olmuş durumdadır. Oysa Türkiye’de pek çok yerde büyük balık avı yapılabilir. Balık avı turizminin geleceği de büyük balık avındadır.
Büyük balık avı yapıldığında kıyılardaki ufak balıklara büyüme şansı verilir. Bu sayede balığımız büyüyüp çoğalacağından öncelikle balık zengini oluruz. Sonrasında daha kolay büyük balık avları yaparız. Bu sayede atılımcıları tatmin edip onları daha büyük balıkların avına yönlendirebiliriz. Balık boyları büyüdükçe balığın alıkonulma oranı düşer. Çünkü çok büyük balıkları taşımak, temizlemek ve dağıtmak zor iştir. Pek çok kişi birkaç kilo et için koca balığın alıkoymaya razı olmaz. Balığı geri salmanın onurunu yaşamak ister. Nede olsa büyük balık avını yaparak yeterince tatmin olmuştur. Fotoğraf ve videolarla avını ispatlayabilecek durumdadır.
Sportif Balıkçılığa Örnek Video: https://dai.ly/x27amn6
Büyük Balık Avı Turizminin Ülke Ekonomisine Katkısı
Büyük balık avı söz konusun olduğunda dünyanın her yerinden yüksek gelirli turisti ülkeye çekme şansımız vardır. Böylece ortalama 90 gün olan konaklama gün sayısını 180 – 210 güne çekme şansı olur. Bu ülkeye gelen turist sayısının iki katına çıkması anlamına gelir. Böylece en azından iki kat gelir elde edilir. Oysa büyük balık avı turizmine katılan turistlerin gelir seviyesi normal turiste göre 3 ila 10 kat daha fazladır. Bu durumda gelirin iki kattan daha fazla artması mümkündür. Ayrıca yüksek gelirli turistin konaklamadan beklentisi daha fazla olur. Bu ihtiyaçlar karşılanacak yatırımlar yapıldığında elde edilen gelirde misliyle artar.
Turizmde konaklama gün sayısı artarsa öncelikle istihdam sorun olmaktan çıkar. İhracata yönelttiğimiz pek çok ürünü ülke içinde kullanarak daha büyük gelirler elde edebiliriz. Elde edilen yüksek gelir pek çok iş kolunu harekete geçirir.
Ülke refahını arttırmanın en kolay yolu balığımızı koruyarak büyük balık avı turizmine yönelmekten geçmektedir. Büyük balık avı turizmiyle konaklama gün sayısını arttırarak ülke refahını yükselttiğimizde bundan en uzak mezradaki vatandaşımız bile payını alır.
Antalya Balık Avı Turunda Hangi Büyük Balıklar Avlanabilir
Balık Avı Turizmine Örnek Video: https://youtu.be/CpSP0-JsOMY
Büyük balık avı turlarında şimdiye kadar Akya, Sinarit, Barakuda, Lambuka, Yazılı Orkinos avlamak kısmet oldu. Bundan sonra her halde oltamıza büyük Orkinoslar takılırsa hiç fena olmaz. Örneğin 50 Kg üstü bir balıkla uğraşmak için çıkrık oltamızda ne kadar ip misina olmalıdır? Bu oltanın ve ipin özellikleri ne olmalıdır?
Akdeniz’de sırtı yöntemiyle 50 Kg üstü avlanabilecek Akya, Orkinos, Kılıç Balıkları bulunmaktadır. Bu tür avlar için Kamışın 50 – 100 Lbs ve üstü olması gerekir. Çıkrık makinenin 20 Kg üstü bir drag gücüne sahip olması gerekir. İp misina 50 Kg üstü en ince ip misina olmalıdır. İnce ip misinadan çıkrık makineye daha fazla sarma imkanı olur. Büyük balık avlarında 1000 m üstü ip misina avın sonuçlandırılması için çok önemlidir. Büyük balıklarla mücadeleyi yorulmadan uzun süre sürdürebilmenin yolu mücadele ipinin uzunluğuyla doğru orantılıdır. Büyük balık avında amaç balığı yorarak tekneye yaklaştırmak olmalıdır. Bu bir çok olumsuzluğun bertaraf edilmesini sağlar.
Adrasan, Antalya körfezindeki bilinen en verimli meralardan biridir. En azından şimdiye kadar bu şekilde olduğuna dair pek çok kişiden duydum. Ayrıca Adrasan’da yapmış olduğunuz pek çok video da izledim. Sizce bunun sebebi nedir? Bir de Adrasan’da hangi büyük balıkların avını yapmak mümkündür?
Bence Antalya körfezinde pek çok yer ve Akdeniz’de pek çok bölge Adrasan kadar verimli bir meradır. Dip yapıcı pek çok yerde aydı. Pek çok yerin yakınında adalar var. Adaların etrafında mutlaka 3 – 4 adet deniz için yükseltisi, duvarlar, oldukça derin çukurlar vardır. Bunun yanında kara kesimindeki burunlar, burunların yükselti yapan deniz içindeki uzantıları, duvarlar, koylar var. Bütün bu yapılar balığın barınması ve büyüklerin beslenme ihtiyaçlarını karşılaması açısından çok verimli yerlerdir. Bu yüzden bu bölge balık avı açısından çok verimli yerler olagelmiştir. Eğer denizi temiz tutarsak böyle de devam edecektir. Hata denize paralel uzanan Bey dağları üzerinden denize doğru esen kara rüzgarları sayesinde deniz doğal olarak temiz kalmaktadır. Örneğin Adrasan’da sabah ve akşam saatlerinde rüzgar hep karadan denize doğru eser ve denizi sürekli temiz tutar.
Adrasan’da pek çok büyük balığın avını yapmak mümkündür. Bunların başında Sarı Kuyruk Akya gelmektedir. Akdeniz bölgesinde bu balığa Kuzu Balığı denmektedir. Yemli dip sırtılarına en çok bu balık takılır. Bu balığın dışında Sinarit, Barakuda, Fangri, Trança, Ceylan Palamutu, Lambuka, Orkinos ve Kılıç Balığı avları yapmak mümkündür.
Menderes Bey,
Sizce ülkemizde insanların büyük balık avına olan ilgisi artış gösteriyor mu? Bunun ülke ekonomisine katkısı nasıl oluyor?
Özellikle son 10 – 15 yıldır balık avı yükselen bir trend içinde. Bu vesileyle balık avını hobi edinenlerin büyük bir kısmı balık avına ufak balık avıyla başlıyorlar. Ama geçen her sene içinde büyük balık avı tutkusu büyüyor. Ama büyüyen bu talebi tam olarak karşılayacak balık avı tur organizasyonları yok. Bu yüzden büyük balık avı turuna katılmak için pek çok insan Antalya – Adrasan’ın yolunu tutuyor. Daha büyük bir kitlenin büyük balık avı turlarının yararlanabilmesi için yaygınlaşması gerekiyor. Ama büyük balık avı kalabalık olarak yapılması pek mümkün değil. En azından şimdilik öyle. Belki ileri ki yıllarda balık stoklarımız artarsa bu mümkün hale gelir ve herkes için gidilebilir olur.
Büyük Balık Avı Turlarının Ülke Ekonomisine Katkısı Nasıl Olur?
Balık avı turizminin yaygınlaşması ile mümkündür. Bir yıl içinde balık avı turu yapılabilecek gün sayısı 210 günü bulabilmektedir. Turizm sektöründe yıllık ortalama konaklama gün sayısının 90 gündür. Balık avı turizmi sayesinde 90 gün olan konaklama gün sayısını 180 güne çıkarırsak ülke bundan en az iki kat gelir elde eder. Bir de buna balık avına gelen katılımcıların gelir seviyesinin yüksekliği eklenince gelir daha da artar. Balık avına gelenlerin gelirleri normal turistin 3 ile 10 katı daha fazladır. Bu ülkemiz için çok yüksek bir gelir olur. Bu geliri elde etmek için balık avında ve konaklamada yapılacak güncellemeler istihdam sorunun giderilmesine de büyük katkı sağlar. Kalite artarken pek çok iş kolu ve alternatif işlerde devreye girer. Bu sarmal ülkenin pek çok sorununun hızla düzeltilmesine ve refahın armasına katkı sağlar.
Menderes Bey ,
Kuşadası körfezinde büyük balık avına yönelik hazırlıklar yapmaktayım . Özellikle bu bölgede akya avı yapmaya çalışacağım. Fakat bölgedeki büyük balık potansiyeli ile ilgili hiçbir bilgim yok. Enlem faktörünü ve yaz mevsimi su sıcaklıklarından yola çıkarak bu bölgede de Akdeniz’deki gibi büyük balık avının verimli bir şekilde yapılabileceği çıkarımını yapabilir miyiz?
Bölgedeki büyük balık potansiyeli ile ilgili bir bilginiz var mıdır?
Yanıtınız için teşekkürler
Kuş adasına bir kere geldim. Denize girme ve dalış yapma fırsatım olmadı. Dip yapısı ve ufak balık potansiyelini bilmiyorum. Ben bir bölgede ne yapacağımı bu araştırmalar neticesinde karar veriyorum. Ama o bölgeden gelen jig avı raporlarına bakarak bir karar verebilirsiniz. Akdeniz’de ve Saroz Körfezinde Akya varsa o bölgede de Akya geçişi vardır diye düşünüyorum. Yem balığının bol olduğu burunlarda, koy başlarında, deniz içi yükseltilerde, gemi batığının olduğu yerlerde Akya avı için olta çekebilirsiniz.
Web sitemizde olta takımının hazırlanmasına dair yazılar ve videolar var. Onlardan da yararlanabilirsiniz. Takıldığınız yerde soracağınız sorular birimle konuyu analiz edebilirsiniz.
Umarım büyük balık avlarınız verimli geçer. Ülke balıkçılığımızın gelişmesi ve balık avı turizminin yaygınlaşması büyük balık avı sayesinde olacak.