Antalya Balık Avı Turunda Rekor Akya Avını Yaptı :
Antalya Adrasan’da balık avı turunu 15 yıldır yapıyoruz. Bu süre zarfında pek çok amatör balıkçı turlarımıza katıldı. Bu turlarda bizde, onlarda pek çok şey öğrendik. Öğrendiğimiz ve yaşadığımız hemen her şeyi web sitemizde paylaşmayı ilke olarak edindik. Amacımız büyük balık avı için insanların faydalanabileceği bir bilgi kaynağı olmasıydı. Biriken bilgiden yararlanan amatör balıkçılar bizim düştüğümüz hatalara düşmesin istedik. Bu sayede daha az hata yaparak kestirme yoldan büyük balık avını öğrene bileceklerdi. Daha bilgili olanın daha az maliyetle bu işi yapabileceğini düşündük. Bu şekilde sınırlı olan kaynakların daha etkin kullanılabilmesi mümkün olacaktı.
Bilgimizi Paylaşırken Büyük Avı Turlarının Sektör Olması Amaçtı
Daha doğru bilgilerle yola çıkanın daha kısa zamanda, daha az maliyetle hedefe ulaşması mümkündür. Bu kaynakların daha etkin kullanılması anlamına gelmektedir. Bu sayede pek çok büyük balık tutkununun bu işe girmesi mümkün olur. Pek çok kişi bu işe girerse kısa zamanda sektör olur. Bu sayede balık avı turizmi ülkede yaygınlaşır.
Balık Avı Turizmi Ülkemize Büyük Gelir Getirir
Balık avı turizmi pek çok kıyı kentimizde yaygınlaşması gerekir. Bu olduğunda bir sezondaki konaklama gün sayılarımız ikiye katlanır. Çünkü balık avı fırtınaların bittiği Nisan ayında başlar. Yine fırtınaların başladığı Ekim sonuna kadar devam eder. Korunaklı limanlarımız olursa bu sürelere 3 ay daha ilave etmek mümkündür.
Büyük balık avı turuna gelenlerin gelir seviyesi normal turistin 3 ila 10 katı daha fazladır. Bu durumda turizmde konaklamadan elde edilen gelirin 5 – 10 kat artar. Bu bir sezonda turizmden elde dilen gelirin 5 – 10 kat artması anlamına gelir. Bu gelirle ülkemiz her sorununu halledebilir. Başta istihdam, eğitim, ar-ge olmak üzere…
Balık Avı Turlarımıza Müdavim Olanlar
Bazı katılımcılarımız büyük balık avını çok sevdiler. Hemen her sene turlarımıza katılarak bilgi ve tecrübelerini arttırdılar. Her avladıkları büyük balıktan sonra daha büyüğünü avlamak için çabaladılar. Balık avını ete ulaşmak olarak değil, bilgi ve tecrübelerini arttıracak bir vesile olarak gördüler.
Her yeni tur bizin için bir eğitimdir. Her turda yeni şeyler deneyerek tecrübelerimizi güncelleriz. Bu sayede daha büyük balıkların avına hazır hale geliriz. Bazı arkadaşlarımız yurt dışında büyük balık avı turlarına katılarak orada öğrendiklerini turlarımıza taşır. Bu sayede gelişmemiz hızlanır.
Artan Bilgi ve Tecrübe Büyük Balığı Getirir
Hedef her zaman alışmış olduğumuz avdan daha büyüğüdür. Bu sayede kendimizi geliştiririz. Daha büyük avlara hazır olmanın daha doğru bir yolu yoktur. Bu bir sporcunun antrenman yapması gibidir.
Sportif Balıkçılık Aşaması
Her konuda olduğu gibi her işin bir doygunluk noktası vardır. Büyük balık avında 20 – 30 Kg üstü balık avından sonra artık sportif balıkçılık dönemi başlar. Çok büyük balıkların avı güzeldir. Ama bu avları alıp götürmek, temizleyip parçalara ayırmak ve dağıtmak zordur. Bu yüzden belli bir deneyimden sonra balığın denizde kalması daha doğrudur. Bu sayede büyük balığımız hızla çoğalır.
Antalya Balık Avı Turunda Rekor Akya Avını Yaptı
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/xZ304CzkGCw
Biz ilk balık avı turumuzda 30 Kg Akya avı yaparak kişisel rekorumuzu kırmıştık. Daha sonra o kadar büyük balık avı yapmak kısmet olmadı. Ama her turda büyük balık avı yapmak kısmet oldu. Arkadaşı azimle büyük balık avına devam ederek kişisel rekorunu geliştirdiği için tebrik ederim. Umarım hepimize çok daha büyüklerini avlamak kısmet olur.
Herkese rastgele…
30 Kg büyüklüğündeki balıklar ne sıkla oltalara gelmektedir. Son yıllarda bu tür büyük balıkların avını daha çok duyar olduk. Bunun sebebi nedir?
Bizin balık avı turlarımızda son yıllarda her sezon bir kaç tane avlanır oldu. 35 – 37 Kg ve nadiren de olsa çok daha büyükleri oltamıza takılır. Şimdiye kadar 37 Kg kadar alabilmek kısmet oldu. Daha büyük olan iki balığı son senelerde almak kısmet olmadı. Birinde bir saat uğraştıktan sonra kancanın bağlı olduğu 0,90 mm ip misina balığın tutucu dişlerine sürtündüğü için koptu. Diğerinde 0,58 mm., 68 Kg çekeri olan Sufix ip misina 270 m biraz kontrolsüz boşaldığı ve belli bir süreden sonra balığı zapt etmek mümkün olmadığı için kademeli olarak kalomayı sonuna kadar sıkmak zorunda kaldık ve kaçırdık.
Menderes beyle 13 senedir yollarımız kesişti. Denize ve balığa sevdalı herkes Adrasan’a gitmelidir. Adrasan hem güzel doğası, tertemiz deniziyle ömrüne ömür katması tarifsiz bir zevktir. Üstüne güzel balık avı yapmak ise tam bir bonus olur. İlk büyük balığımı Menderes beyle avladığımda nasıl keyif aldıysam, geçen yıllara bir çok trofe ve av sığdırsam da sanırım her balıkta aynı zevki almam beni de sevdalı yapar. 13 yıl önce yaptığım ziyaret sonrası Adrasan’ı her sene aksatmadan ziyaret eder oldum. Hatta senede birkaç sefer uğramadan duramadım. Bu macera bir yer alarak Adrasan’lı olmaya kadar uzandı.
Menderes beyin Adrasan’a ve balık sevdalılarına kattıkları bence bedeli hesaplanamayacak bir şey. Emeğine büyük saygı duyulması gereken büyük üstad.
Biz Gelelim Son Akya Avımıza.
Menderes beyle sabah yemimizi tutmak için oldukça dolaştık. Tam Pırasalı Adanın önünde ikimize de 600 – 700 gr iki tane Tombik geldi. Her iki Tombiği de canlı olarak Akya oltalarımıza canlı yem olarak bağladık. Akya’nın daha bol olduğunu düşündüğümüz Tuzla Adaları bölgesine kadar sırtı çektik. Akya avlayacağımız bölgeye gelince ikimizde kalomaları gevşettik. Balıklar dibe doğru dalmaya başladı. Henüz birkaç dakika geçmesine rağmen benim kaloma süratle boşalmaya bağladı. Kalomayı biraz sıkıp tasmaladığımda kanca balığa geçmedi. Bu yüzden maalesef Akya’yı alamadım. Yemi kontrol için dışarı çektiğim. Tombiğin üzerinde Akya’nın testere gibi ince diş izlerini gördük. Yemin gözünün üzerinde ipe tutturduğumuz kanca bir şekilde balığın ağzının içine girmişti. Bu yüzden tasmalama esnasında Akya’ya geçmemişti.
Tam “Akya’yı kaçırdık” diye üzülmeye başlayacakken Menderes beyin elindeki takımın kaloması hızla boşalmaya başladı. Sanırım aynı balık ilk balığı mideye indirememenin üzüntüsüyle ikinci canlı Tombiğe saldırmıştı. Bu sefer şansımız yaver gitti. Kanca balığa takıldı. Bu sayede mücadele başladı. Balıkçıların en sevdiği bölümde bu kısım zaten. Mücadele ve balığı tekneye almak.
Balık aşağıdan parıldamaya başladığında 30 kg üzerinde oldukça iri bir balık olduğu belliydi. Zira bir önceki gün 12 – 13 kg bir Akya’yı aynı takımla çektiğimizden kalomanın boşalması ve kamışın tepkilerinden zaten bunu anlamıştık.
Nihayet balığı tekneye aldığımızda tahmin ettiğimiz gibi 30 kg üstü harika bir balık olduğunu gördük. Tüm balık sevdalılarına nasip olur inşallah.
Doğanın, denizin ve balık avının keyfini çıkarmanın yanında Menderes beyin hoş sohbetine eşlik etmek insanın tekrar etmek isteyeceği bir ritüel gibi. Görüşmek üzere büyük usta. Sağlıcakla kal.
Buyuk balık avı kısmettir. Kısmette yoksa ne yapıp da balığı alabiliriz ki? Böyle bir şey mümkün müdür? Denizle veya balıkla kim anlaşma yapabilir ki? İlla balık avı turuna balık alacağız buz dolabını dolduracağız diyorsak, en doğru yol hala gitmektir. Büyük balık avı gerçekten bilen ülkemizde kaç kişi vardır? Balık avı turuna bu avın ne şekilde yapılabileceği konusunda bilgi edinmek için katılmak doğrudur. Kısmette balık avlamak varsa ne ala…
Yorumunuza hiç bir satırını atlamadan katılıyorum. Bu yoruma ekleyeceğim tek şey var. Balık avına istekle gelmeniz olabilir. Pozitif enerji kısmetinizi arttırabilir. Allah’ın size istediğinizi vermekle sahip olduklarından hiç bir şey eksilmez. Samimi istek karşılık bulacaktır. Başarılı bir av sonrasında ava olan inancınızı arttar.
Menderes Bey elinize emeğinize sağlık. Turda sizinle konuşmuştuk. Aslında “Büyük Balık Avı” mükemmel bir alternatif turizm yöntemi olmasına rağmen bir türlü gereken desteği göremiyor. İnşallah üç tarafı denizlere çevrili ülkemiz “balık avı turizminde” istediğimiz yere gelir. Menderes Bey bu anlamdaki emekleriniz için teşekkürler.