Baba Kızın Yazılı Orkinos Avı :
Bu sezon balık avı turlarında, özellikle mayıs ve haziran aylarında oltamıza takılan Yazılı Orkinoslar çok mücadeleciydi. Yem balığı için dolaşırken oltamıza atlayan 2 – 4 Kg arası Yazılı Orkinoslar ile mücadele ettik. Bu boydaki balıklar yem balıklarını kaçırıp kendileri rapalalara atlıyordu. Bu yüzden de çok agresif davranışlar sergiliyorlardı.
Balık Avı Turumuz Yem Balığı Avıyla Başlar
Sabah erkenden Adrasan Sahilinde buluşup tekne ile koy içinde yol almaya başladık. Bu arada oltalarımız sudaydı. Pırasalı Ada istikametine doğru yol aldık. Yolda bir kaç yerde oltalarımızın kaloması hızla boşaldı. Her seferinde en küçüğü 2 Kg üstü olan Yazılı Orkinoslar geldi. Baba kız, her seferinde kaloma hiç durmayacak gibi aktığında heyecana kalıpılıyorlardı. Onları sakinleştirip balıkla mücadele etmeye konsantre etmek doğal olarak bana düşüyordu.
Birinci balık, ikinci balık derken mücadelenin ritmine alışmaya başladılar. Her seferinde balık boyları büyüdükçe daha büyüğünü istemeye başladılar. Her seferinde de balık boyları büyüdü. Tek problem, oltamıza takılan balıkların yem olamayacak kadar büyük olmasıydı. Arada espri olsun diye “bunları yem yapsak ne olur” sorusu gelmiyor değildi. Bende “bunlar olsa olsa çok daha büyük Orkinoslara canlı yem olabilir” diyordum. Bu ruh haliyle yem balığı arayışımız devam etti.
Yakala Bırak Avı
İkinci iri Yazılı Orkinosu tekneye alınca başka bir tane daha yakalarsak geri bırakma kararı aldık. Yoksa her seferinde daha iri Yazılı Orkinosları avlamaya devam etmenin bir anlamı yoktu. Zaten bu iki iri Yazılı Orkinos yemek için yeterli olacaktı. Amacımız Akya, Sinarit gibi büyük balıkları avlamaktı. Bu yüzden bize canlı yem olacak boyda bir tane lazımdı. Bu düşüncelerle yem arayışına devam ettik.
Parça Yemle Büyük Balık Avlanamaz Mı
Bu seneye kadar bizim bıçakla keserek çıkardığımız filato yemle yapmış olduğumuz denemelerden hiçbir sonuç alamadık. Bu yüzden yeni bir denemeye sıcak bakmıyordum. Onun yerine vaktimizi oynak yaparken gördüğümüz ufaklardan bir tanesini avlamak için harcamanın daha doğru olacağına inanıyordum. Ama bizim hazırladığımız parça yeme büyük balıkların şimdiye kadar atlamamış olmasının çok da mantıklı olmadığını belirtmekten de geri durmuyordum. Çünkü pek çok büyük balığın, başka balıkların parçaladığı parça yemlere atladığını gördüm. Örneğin, Balon Balıklarının yarısını yediği yarım yemlerler ile yüzlerce büyük balık avı yaptık. Mesele bizim bıçakla fileto çıkararak yem olarak kullandığımız yemlere büyük balıkların hiç atlamamış olmasıydı. Şimdiye kadar yaşadığımız tecrübe bu olmasına rağmen bu mantıklı bir sonuç değildi.
Peki biz yaşadığımız deneyimleri değişmez sonuçlar olarak görür müyüz? Mantığımız da bunu onaylarsa belki. Ama mantığımızın onaylamadığı durumda yalnız çıktığım avlarda böyle denemeleri yapmaktan asla geri durmam. Ama turda, sonuç almamış denemeleri yapmaktan uzak dururum. Bu düşüncelerimi arkadaşlarla açıkça paylaştım. Bu yüzden bu denemeyi daha uygun bir av gününe bırakma kararı alıp uygun boyda yem balığı arayışına devam ettik.
Üçüncü Balığı Geri Saldık
Artık öğlen olmaya başlamıştı. Dönüşe hazırlanırken oltanın kaloması şiddetle akmaya başladı. Sanki hiç durmayacakmış gibi kaloma boşalıyordu. Önce bir süre balığa yol verip biraz olsun yorulmasını sağladık. Sonra oltayı baba kızın mücadelesine bıraktım. Onlar avın keyfini çıkararak mücadeleye devam ettiler. Özellikle balığı tekneye almak çok zor oldu. Her tekneye alma denemesinde balık kalomayı boşaltarak derinlere daldı. Ancak üçüncü denemede balığı tekneye alabildik. Sonrada rapalayı çıkarıp balığı sağlıklı bir şekilde suya geri saldık.
Arkadaşlarımız ilk defa böylesi büyük bir balığı geri salmanın tecrübesini yaşadılar. Bu deneyim onların çok hoşuna gitti. Zaten yiyecek balığı avlamıştık. Bir de güzel bir mücadele sonrası tekneye alınan balığı geri salmanın hazzını yaşadılar. Bu durum balık avının NİRVANAsıdır.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/8eVKo1_w_-s