Balığı Azaltmak Mı Çoğaltmak Mı Daha Kolaydır :
Herkesin hemen “AZALTMAK DAHA KOLAYDIR“ dediğini duyar gibiyim. Hayır. BALIĞI ÇOĞALTMAK DAHA KOLAYDIR.
Balığı Azaltmak İçin Ne Yapmak Gerekir
Öncelikle denizle tanışmak gerekir. Balıkları izleyip, besin zincirinde önemli bir paya sahip olabileceğini kavramak gerekir. Sonra avlamak için çeşitli araçlar geliştirip denemek gerekir.

Günümüze gelirsek. Önce bir bilenden balık avının nasıl yapılacağını öğrenmemiz gerekir. Bu öğreticiyle uygulama yapma fırsatımız olursa çok daha iyi olur. Biz genellikle uygulama yaparak daha iyi öğreniriz. Öğrenme süreci belli bir aşamaya gelince kendimize bir olta almamız gerekir. Bu oltayla uzun yıllar uğraşıp balık avı tecrübemizi geliştirmemiz gerekir. Bu arada gelirimiz uygunsa bir tekne almamız iyi olur.
Tekneyle daha büyük balıkları avlamanın kolay olduğunu fark ederiz. Bu sefer büyük balık avı için takımlar alırız. Hatta bazılarımız ağ, parakete, bırakma takımlar ve bunun gibi yöntemler kullanarak av yapabiliriz. Sonunda balık avını gırgır ve trol tekneleriyle yapmayı öğreniriz. Bu süreç boyunca denizde balık hala vardır. Bu süreç insanların onlarca yılını alır.

Hadi bu süreçleri boş verelim. İlk gün gırgır ve trol tekneleriyle ava çıkma olasılığımız olsun. Bu halde bile balığı bitirmek yıllarımızı alır. Üstelik balığı bitirmek için birçok yanlış yapmamız gerekirdi. Bu yanlışlar nelerdir:
- Yumurtlama döneminde balık avına devam etmek,
- İhtiyacımız olup olmadığına bakmadan bulduğumuzu avlak,
- Balığı küçük boylarda avlayarak büyümesine ve çoğalmasına izin vermemek,
- Meralarda ve kıyılarda büyük ağlarla devamlı av yapıp, aşırı baskı uygulayarak, balığı göçe zorlamak,
- Özellikle bazı türlerin aşırı avcılığını yapmak,
- Yasak avlanma yapmak,
- Denizleri kirletmek,

Balık Avlanarak Bitirilemez
Bunun gibi pek çok yanlış avlanma yöntemini uygulamak gerekir. Ancak bu şekilde balık azalır ve göç ederek meraları terk eder. Balık sadece avlanmakla bitmez. Balık göçe zorlanırsa meralarda balık kalmaz. Aslında en tehlikeli durum da budur. Bir merada üreme faaliyeti yoksa yakın gelecekte o merada balık kalmayacaktır.

Balığı Çoğaltmak İçin Ne yapmak Gerekir
Onlarca yıl uğraşılıp bitirilen meraların boşaldığını farz edelim. Bu haldeki meradan insanlar elini 3 sene çektiğinde mera balık yapmaya başlar. Sonraki birkaç yılda da balık bolluğu yaşanmaya başlar. Tek şart, insanların burada av yapmamasıdır. Hatta mümkünse hiç uğramamasıdır. Merada sessizliğin hüküm sürmesi, meranın daha hızla canlanmasına vesile olur.
Onlarca yıl uğraşılıp bitirilen balık 5 – 10 yıl içinde eski düzeyine yakın oranda çoğalır. Peki, bunun için ne yapmak gerekir. HİÇ BİR ŞEY YAPMAMAK GEREKİR. Biz bir şey yapınca balık azalıyor. Elimizi çekince kendiliğinden çoğalıyor. Özet olarak söylemek gerekirse: İnsanlar gölge etmesin balık hızla çoğalır. Doğada insanların ekmeden, emek harcamadan nadas ettikleri tek yer denizlerdir.

Balığın Çoğalması İçin İnsanlar Ne Yapabilir
- En azında 5 yıl kıyılarda balık avının yasaklanması gerekir. Ancak eğitimli ve sertifika sahiplerinin sportif balıkçılık yapmasına ve yaptırmasına izin verilmelidir. Bu kişiler aynı zamanda yasağın uygulamasının denetimden de sorumlu olmalıdır.
- Balık avı denetimi, karada belediye ve maliye tarafından yapılmalıdır. Balık halleri, balık satan marketler ve balık lokantaları hemen her gün denetlenmelidir. Marketlerde ve lokantalardaki denetim müşteri bazlı, rahatsız etmeden yapılabilir. Haller, belediyenin o gün için görevlendirdiği, bu konuda eğitimli elemanlar tarafından denetlenmelidir. Maliye sık aralıklarla fatura kontrolü yapmalıdır. Bu iki kurum ilgili bakanlığın koordinasyonunda çalışmalıdır.
- İnsanlar tüketemedikleri nişastalı atıklarını belediyenin kontrol ve denetiminde denize atmalıdır. Bu kıyıdaki balıkların beslenmesini kolaylaştıracaktır. Bu konuda ilgili bakanlık gerekli araştırmaları ve düzenlemeleri yapmalıdır.

- Balık avıyla ilgilenen İnsanlar denize ve balığa dair pek çok şeyi öğrenmek için kişisel çaba harcamalıdır. Genel olarak bizim kültürümüzde denizcilik ve balıkçılık zayıftır. Bu zafiyet, eğitim yoluyla bir an önce bertaraf edilmelidir.
- Balık avı turizmi açısından bakıldığında; denizdeki balık, avlanmış karadaki balıktan 100 kat daha değerlidir. Balık avı turizmine katılacak kişilerin gelir seviyesi yüksektir. Tur için evlerinden çıkıp tekrar dönene kadar pek çok ekonomik faaliyet olur. Yabancı turistler söz konusu olduğunda bu daha büyük bir ekonomik hareket anlamına gelir. Balık avı turizmi ülkenin her yerinde bir turizm kolu olarak yapıldığında, oluşacak ekonomik büyüklüğü hesaplamak oldukça zor olacaktır. Üstelik bu ekonomik faaliyette en büyük kalemi konaklama oluşturacaktır. Bu sayede konaklama gün sayısı 90 – 100 günden, 200 günün üstüne çıkacaktır. Kişi başına $.850 – $.1000 olan turizm geliri $.10.000 mertebesine yükselecektir. 2015 itibariyle 30 milyar dolar olan yıllık turizm gelirimizi, 300 milyar dolara çıkarma ihtimali vardır. Bu ülkedeki istihdam sorununun kökten çözümü demektir. Bunun için yapmamız gereken denizi temiz tutmak, balığı korumaktır.
Balığı Azaltmak Mı Çoğaltmak Mı Daha Kolaydır

Balığı Çoğaltıp Balık Avı Turizmine Yönelmek Ne Getirir
Not: Bu aşamada bazı arkadaşların, “peki diyelim ki, balığı koruduk ve bollaştırdık. Sonra balık avı turizmine yöneldik. Balığın bollaşmış olduğu bu aşamada biz nasıl balık yiyeceğiz?” sorusunu sorduğunu duyar gibiyim. Bu kadar gelire sahip olma imkanı olan ve balığı bollaşan bir ülkede, bu soruya kendiniz cevap veremiyorsanız “denizdeki balığınıza gözünüz gibi bakın. O kadar elde ettiğiniz gelirle balık ithal edin. Bu yöntemle geliriniz hızla artarken, balığınız da korunmuş olur.” derim.
Balığı Azaltmak Mı Çoğaltmak Mı Daha Kolaydır

Bir Balık Aldık İkinciyi Geri Saldık: https://youtu.be/kMe9A09ggcQ