BALIGI FAZLA AVLAMAK DEGIL ASIRI RAHATSIZ EDEREK GOCE ZORLAMAK BITIRIR

Balığı Fazla Avlamak Değil Aşırı Rahatsız Ederek Göçe Zorlamak Bitirir :

Hepimiz balığı aşırı avlayarak bitirdiğimizi zannederiz. Yaradılışı itibariyle özgür olan balık bizim onu avlayarak bitirmemizi beklemez. Rahatsız edildiğinde önce yer değiştirir. Rahatsızlık aşırı boyutlara ulaşırsa rahat edeceği daha uzak meralara doğru göçe başlar. Bu yüzden aşırı rahatsız edilen meralar boşalmaya başlar. Bu boşalma balığı tüketmekten dolayı değildir. Aşırı rahatsız etmekten dolayıdır.

BALIGI FAZLA AVLAMAK DEGIL ASIRI RAHATSIZ EDEREK GOCE ZORLAMAK BITIRIR

Amatör balıkçının verdiği rahatsızlık daha kolay telafi edilebilir. Ama bir Gırgır Teknesinin verdiği aşırı rahatsızlık daha kalıcı sonuçlar taşır. Örneğin Gırgır Teknesinin yaptığı büyük bir av, avın yapıldığı bölgede 4 sene sürecek bir çölleşmeye sebep olur. Bir büyük av nasıl olur da bir bölgeye bu kadar uzun süre zarar verebilir. Oysa Gırgır Teknesinin kullandığı ağ çoğu zaman dip zemine bile dokunmaz. Etrafta kalıcı bir hasar olmadan nasıl olur da bu avın etkisi yıllarca devam eder. Bu soruyu kendime çok sordum.

BALIGI FAZLA AVLAMAK DEGIL ASIRI RAHATSIZ EDEREK GOCE ZORLAMAK BITIRIR

Gırgır Teknesinin Av Yaptığı Merada 4 Yıl Balık Olmaz

Bu soruya cevap vermek çok zordur. Ama etkisi çok açıktır. Etkisi yıllarca devam eder. Bu avların 4 yıl süren etkisini birçok merada takip ettim. Tam dört yıl sürüyor. Göçle o meranın yakınından geçen ve o merada daha önce hiç bulunmamış balıklar bile merada durmuyor. Bir şekilde oradaki trajediden haberleri oluyor. Sanki o avın görünmez etkisi 4 yıl sonra sıfırlanıyor. Ancak merada canlılık 4 yıldan sonra tekrar başlıyor. Dört yıldan sonra tekrar o merada balıklar boy göstermeye başlıyor.

Bu durumu bir mantığa bağlayarak açıklamak çok zor gözüküyor. Anladığım kadarıyla bunu açıklayabilecek bilgi eksikliğimiz var. Sanki o avda avlanan balıkların çığlıkları o merada asılı kalıyor. Sonra geçen senelerde azalıp yok oluyor.

Bir Merada Balığın Bollaşması Nasıl Sağlanır

Oysa çeşitli sebeplerle boşalmış bir meranın tekrar canlılığa kavuşma süresi 3 yıl gibidir. Bu üç yıl içinde bu bölgede hiç av yapılmaması gerekir. Böyle bir durumda üç yıl içinde mera ciddi anlamda canlılığa kavuşur. Devam eden senelerde el sürülmezse tam anlamıyla balıkla dolar.

BALIGI FAZLA AVLAMAK DEGIL ASIRI RAHATSIZ EDEREK GOCE ZORLAMAK BITIRIR

Rahatsız Edilmeyen Meralarda Balığın Nasıl Çoğalır

Bu duruma en güzel örnekler balık avına yasaklanan askeri bölgeler ve koruma alanlarıdır. Hapishane olarak kullanılan insanların yaklaşmasına ve av yapmalarına izin verilmeyen adaların etrafındaki durum da böyledir. Böyle yerler balık cenneti gibidir. Etraftaki meraların da balıkla dolmasına çok fazla yardımcı olurlar. Adeta balık üretim alanları gibi olurlar.

BALIGI FAZLA AVLAMAK DEGIL ASIRI RAHATSIZ EDEREK GOCE ZORLAMAK BITIRIR

Balık Göçüne Çözüm Nedir?

– Belli bölgeleri üretim alanı olarak ilan etmek bir çözüm olabilir.
– Kıyılarda belli mesafeleri balıkların üreme, büyüme ve beslenme alanı olarak ilan etmek gerekir.
– Doğal yaşamı bozmayacak şekilde balık üreterek denize salınabilir.
– Alınan tedbirlerin denetimi için balık avı turizmiyle uğraşan ve sportif balıkçılığı özendiren görevliler tayin edilebilir. Her görevli kendi bölgesini korumakla sorumlu olur. Yanlış bir durumda hesap verecek bir sorumlu olur.

Aşırı avcılığa örnek bir video https://youtu.be/HcrH1ka9H1w

Balığı Fazla Avlamak Değil Aşırı Rahatsız Ederek Göçe Zorlamak Bitirir

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.