Balığı Yakalamakta Tekneye Almakta Kısmettendir :

Hiç bir amatör balıkçı yoktur ki, hayalinde büyük balık avı yapmak olmasın. Her amatör balıkçı ufak balık avıyla balık avına başlar. Ama daha ilk günden aklında büyük balıkların avını yapmak vardır. Zamanla ufak balık avında tecrübesini geliştirir. Bir süre sonra artık ufak balık avı ona yetmez olur. Daha büyük heyecanlar arar. Büyük balık avını kendi başına yapmaya çalışır.

İlk tecrübesi büyük balık avının çok fazla bilgi ve tecrübe istediği olur. Bu yüzden büyük balık avını yapmak zordur. Bazı günler kısmetine oltasına büyük balık da takılır. Ama nasıl mücadele etmesi gerektiğini bilemez. Ufak balık oltaya takıldığında çekersin gelir. Fakat büyük balığa takım dayanmaz. Üstelik avcının gücü de yetmez. Bu sorunları çözmeden balıkla mücadele edip almak mümkün olmaz.
Büyük Balık Avında Bir Bilenden Yardım Almak Gerekir
Bu sorunlarla uğraşmaktan, takım koparmaktan ve balık kaçırmaktan bıkan avcı yardım arayışına girer. Her işe başlarken eğitim şart olduğu gibi, büyük balık avında da eğitim şarttır. Eğitim bir çok masraflı, hayal kırıklığı dolu problemin çözümü olur.

Büyük balık avına çıkarken ilk öğrenilmesi gereken olta ve takımların nasıl kullanılacağıdır. Öğrenilenlerin hemen uygulanması öğrenmeyi kolaylaştırır. Takımları kullanmayı öğrendikten sonra sıra balık oltaya takıldığında ne yapmak gerektiğine gelir. Sonrasında mücadele süreci başlar. Mücadelede temel mantık; balığı yorarak tekneye almaktır. Bunun için kaloma kullanım bilgisine ihtiyaç vardır. Böylece büyük balığı takımları koparmadan ve kendini yormadan nasıl çekeceğini öğrenir.

Mücadelede Her Şey Doğru Yapılsa da Balık Kaçabilir
Sosyal bir canlı ile mücadele devamlı öğrenmeyi gerektirir. Çünkü mücadele edilen canlı da devamlı öğrenme ve tecrübe edinme sürecindedir. Doğada her canlı yavaş veya hızlı devamlı yeni tecrübeler edinir. Bu yüzden büyük balıkla mücadelede her an bir sürprizle karşılaşmak mümkündür. Siz her şeyi bilginiz çerçevesinde doğru yaparsınız. Ama balık buna rağmen kaçabilir. Bu yüzden balık avı hiç bitmeyen bir eğitim sürecidir.
“Ben her şeyi biliyorum sözü” cahilin ağzına yakışır. Bilge olan bilginin sonsuz olduğunu bilir. Çünkü öğrendikçe cehaletinin boyutlarını keşfeder. Bilmenin, öğrenmenin, tecrübe edinmenin ve olasılıkların sonu yoktur. Allah’ın bize bahşettiği beynimiz ise bu sonsuz bilginin tamamını alabilecek kapasiteye sahiptir. Yani beynimizin alabilme kapasitesi de sonsuzdur. Tabi kullanmaya cesaretimiz varsa… Öğrenmek bir cesaret işidir. Cesareti ve özgüveni olan öğrenmekten korkmaz.

Başarısızlık Öğrenmenin Lokomotifidir
Büyük Balıkla mücadele ederken her şeye rağmen balık kaçırılırsa bundan büyük dersler çıkarılabilir. Ama öncelikle o zamana kadar öğrendiklerimizi kullanarak balığın neden kaçtığı teşhisini doğru yapalım. Doğru teşhis sonunun çözümünü içinde barındırır. Olgunlaştırılmış soruya ulaşıldığında cevap anında gelir. Bu yüzden cevabı bulmaya çalışmadan önce soruyu olgunlaştırmaya çaba harcanması doğru bir sistematik olur.
Soruyu Olgunlaştırmak
Soruyu olgunlaştırmak teşhisi doğru koymaktır. Bu aşamaya gelmiş birisi için doğru seçenekleri ortaya koymak ve bunlar içinden en uygun olanları uygulamak kolay olacaktır. Bu yüzden sorunları, öğrenmek için en değerli fırsatlar olarak görmek ruh sağlığı açısından da çok olumlu olur. Sorunlar karşısında lanet okumayın. Allah’a şükredin. Bu sayede Allah size sabır ve afiyet verir. Burada afiyet; başarıyı hazmetme becerisidir.

Balığı Yakalamakta Tekneye Almakta Kısmettendir
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/ohH73p73PHw