Balık Avı Bereketi :
Deniz suyu sıcaklığının en üst seviyeye çıkıp tekrar soğumaya başladığı son bahar ayları, balık bereketinin en fazla yaşandığı aylardır. Bu bereketin en önemli sebebi, ilk baharda yaşanan yumurtlama mevsiminden sonra, yavruların kıyılarda hafif büyüyerek hareketlenmeye başladığı dönem olmasıdır. Bu hareketlenmeyi fırsat bilen büyük balıklar beslenmek için kıyılara yanaşırlar. Bu dönem aynı zamanda göç hareketinin yoğunlaştığı dönemlerdir. Bütün bu sebeplerle kıyılarda balık bolluğu yaşanır.
Balık göçü konusunda belirgin iki görüş vardır:
1- Yıllar süren uzun mesafelerin kat edildiği ve sonra geri dönülen göçler.
2- Suyun soğumaya başladığı dönemlerde, belli bir su sıcaklığının bulunduğu derinlere doğru yapılan dikey göçler.
Balık göçleri konusunda yeterli araştırma yoktur. Son yıllarda yapılan araştırmalar genellikle hayret verici sonuçlar ortaya koymaktadır. Bazı balıklar kimsenin tahmin edemeyeceği mesafeleri aşarak DNA’larında kodlanmış hedeflere doğru hareket etmektedir. Bazı balıklar hayatlarının son kısmında doğdukları yere geri dönmektedirler. Bu göç sebepleri aydınlatılmayı bekleyen sırlardandır.
Balık hareketlerini belirleyen temel faktörler
1- Yem balığının hareketi
2- Deniz suyunun iklimsel değişimi
3- Yaşadığı bölgedeki şartlarda oluşan değişimler. ( Yoğun balıkçılık, deniz, gürültü ve ses kirliliği, doğal şartlarda oluşan ani değişimler vb …)
Balık Avı Bereketi
Genellikle bütün bu faktörlerin olumluya döndüğü mevsim son bahar aylarıdır. Son bahar aylarında balıklar uygun iklim şartları ve beslenme imkanlarının en üst düzeye ulaşması dolayısıyla kıyılara doğru hareketlenirler. Bu dönemler balık bereketinin en fala olduğu dönemler olarak tanımlanır. Bu yüzden bu dönem bir çok usta balıkçı tarafından beklenen avlanma zamanıdır.
Bu dönemlerde balık daha kolay av verir. Bu sebeple küçük balık avıyla uğraşmak yerine büyük balık avına yönelmek av verimliliği açısından daha doğrudur. Büyük balık avına yönelen balıkçı av tatminini en üst düzeye çıkarırken, aynı zamanda ufak balığa dokunmayarak rahat bir ortamda büyümesine ve balık miktarının artmasına da katkıda bulunmuş olur. Bu şekilde yapılan avcılıkta ekonomik verim üst düzeye taşınırken, ufak balığın büyümesine imkan verdiği için sonraki senelerde avlayabileceği balığın artması sağlamış olur.
Olgunlaşmamış olan hasat edilmezse, balık bitmez.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/-XTFTJBUvpc
Balik avi bereketi belirleyen temel etken nedir?
Balık avı bereketini belirleyen temel etken KISMETTİR.
“Kısmeti elde etmek için biz neler yapmalıyız?” sorusu akla gelebilir. Biz kısmeti elde etmek için denizi temiz tutmalıyız. Yiyeceğimiz kadar balık avı yaparak denizdeki balık miktarını gereksiz yere azaltmamalıyız. Balık avı için gerekli olan bilgiyi her nerede bulursak almalı ve öğrenmek için her şeyi denemeliyiz. Bütçemizin elverdiği en iyi oltaları ve takımları kullanmalıyız. Balık avı yapan hiç kimseyi kıskanmamalıyız. Nasibi verenin Allah olduğunu hiç bir zaman akıldan çıkarmamalıyız. Bilgi isteyene, bildiğimiz her şeyi en doğru şekilde anlatmalıyız. Ava sadece kısmetimizi alabileceğimiz inancıyla çıkmalıyız. Elde ettiğimiz ne olursa olsun şükretmeliyiz. Her avın bizi biraz daha tecrübeli yapacağını bilerek av yapmalıyız. Herkesin oltasına günün birinde hayal edile balık atlar. İşte bu kısmettir. O güne kadar elde ettiğimiz tecrübeler, işte tamda bu anda ne çok işimize yarar.