BALIK AVI KURALLARI

Balık Avı Kuralları :

BALIK AVI KURALLARI

Teknede Balık Avı Kuralları

Balık avı turuna katılan amatör balık avı tutkunu arkadaşlarımızın, teknede balık avı esnasında dikkat edecekleri hususlar ve öğrenecekleri temel kurallar hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Tekneden balık avının dar alanda yapılması dolayısıyla, kendine özel kuralları vardır. Bunların başında olta kullanımı gelmektedir. Teknede olta bırakılırken ve olta çekilirken yapılması gerekenler. Balık Oltaya takıldığında yapılması gerekenler. Son olarak balık tekneye alınırken yapılması gerekenler.

Balık avı turuna başlarken kamışı nasıl tutulacağı

Balık avı başlarken oltalar denize sırayla bırakılır. Önce hafif olan takım salınır. Hafif takım aynı zamanda uzun salınacak takımdır. Sonra nispeten ağır olan takım salınır. Bu takım kısa salınır. Örneğin ilk takımı 70 m salalım. İkinci takımı 50 m salalım. Bu durumda ağır olan ikinci takım birinci takımdan daha derinde durduğu için karışma olmaz.

Takımlar eşit ağırlıkta bile olsalar, birini 70 m diğerini 50 m salarsak karışmazlar. Yeter ki keskin dönüşler yapmayalım.

BALIK AVI KURALLARI

Balık Avı Kuralları

Oltalar salındıktan sonra kamışları tekneye 90 derece ve denize yakın tutmamız gerekir. Bu sayede iki olta arasındaki mesafeyi olabildiğince açarız. İki olta mesafelerinin bir birinden uzak olması karışmayı engelleyici bir unsurdur.

Diğer bir unsur da oltayı mümkün olduğu kadar denize yaklaştırmaktır. Kısaca denize paralel tutmaktır. Bu şekilde denize saldığımız misina suyla daha çok temas eder. Suyla teması artan misina dönüşlerde birbirine yaklaşamaz. Suyun sürtünmesi misinaları birbirinden uzak tutar. Bu sayede misinalar dönüşlerde aynı parabol açısını alır. Bu durum karışmayı engelleyicidir.

Balık Avı Kuralları

BALIK AVI KURALLARI

Rapala veya yemin suya nasıl bırakılacağı, takımın nelere dikkat edilerek salınacağı

Rapala veya yem denize bırakılmadan önce bütün unsurlarıyla kontrol edilmelidir. Problem olmadığına kanat getirildiğinde denize yavaşça bırakılmalıdır. Sonra olta kontrolü bir şekilde salınır.

Rapala veya yemin hızla salınması sorunlara sebep olur. Özellikle ağır takımlarla rapala veya yem dibe indirilmek isteniyorsa, bu takımlar çok yavaş bırakılmalıdır. Misinanın akışı sürekli kontrol altında tutulmalıdır. Ağır takımlar hızla salınırsa, ağırlıklar hızla derine inerler. Rapala veya yem o kadar hızla batamadığından hemen ana bedene dolanırlar. Bu durumda takım düzgün hareket etme özelliğini kaybeder. Karışmış takımla balık avı yapmak mümkün değildir. Bir süre sonra ana bedenin gamlandığını görerek durumu fark edersiniz.

Balık avının verimli ve keyifli geçmesi için rapala veya yeminizi kontrol edin. Yavaş salın. Kontrolü elinizden bırakmayın. Ancak, düzgün çekebildiğiniz rapala veya yemle balık avı yapabilirsiniz. Yoksa, saatlerce boşuna dolaşırsınız. Karışan ve gam olan takımlarınızı açmak için boşuna vakit harcamak zorunda kalırsınız.

Çıkrık Makinenin Kullanım Şekli

Her makine üreticisinin talimatlarına uygun bir şekilde kullanılmalıdır. Makineleri uzun seneler kullanabilmek için tarif edilen kurallara uyulması durumunda, makineler en verimli ve keyifli şekilde bizlere hizmet edecektir.

BALIK AVI KURALLARI

Çıkrık makineleri kullanırken; açma-kapama kolunu açmadan önce baş parmağımızla, misinanın sarılı olduğu makarayı biraz geriye doğru çekin ve tutun. Makine dişlilerinin boşa çıkmasını sağlayın. Açma kolunu açık pozisyona getirin. Misinayı salma işlemini başlayın. Misinayı yeterince saldıktan sonra yine misinanın sarılı olduğu makaraya baş parmağımızla baskı yapın. Makaranın dönüşü durunca kolu kapatın. Sonra parmağınızı makaranın üzerinden çekin. Kaloma ayarını yapın.

TEKNEDE OLTA KULLANIMI

Misina kılavuzu olan çıkrık makinelerin sonsuz dişlilerinin olduğu bölümü devamlı bakımlı tutmak gerekir. Bu kısmın içine kum kaçırmamak gerekir. Bu şekilde uzun süreler sorunsuz çalışması sağlanır.

Düz makine kullanıyorsanız; çıkrık makine kullanımında olduğu gibi, açma-kapama kolu devamlı yağlı ve temiz tutulmalıdır. Ayrıca bu bölüme her hangi bir baskıya maruz kalmamalıdır. Bu sayede kolun uzun süreler deforme olmadan çalışmasını sağlanır.

BALIK AVI KURALLARI

Kamış ve makineleriniz uzun süreler bekleyecekse mutlaka bakımını yapın. Bakım yapmadan bekletilen malzeme birkaç ay içinde kullanılamaz hale gelebilir.

Sık kullanılan takımların bakım süresi bir hafta olmalıdır. Bu süre kullanım şartlarının kötüleşmesi durumunda beklenmez.

Kaloma kullanım mantığı

Rapala veya yemin denize kontrol bir şekilde saldıktan sonra kaloma ayarı yapılır. Kaloma ayarı; takımın ağırlığı, ne kadar uzun salındığı, teknenin hızı ve avlamayı umduğumuz balığa göre yapılır. Avlanacak balık konusunda kesin bir fikrimiz yoksa, en fazla yakalama ihtimalimiz olan balığı baz almak doğru olacaktır.

Kaloma, takım denize salındıktan sonra oluşan baskıyı durduracak seviyenin birkaç tık üzerinde ayarlanmalıdır. Tekne yavaş seyrediyorsa gevşek kaloma tercihi yapılır. Tekne hızlı giderken biraz daha sıkı kaloma tercihi yapılır.

Tekne yavaş giderken yapılan avda, balığın takımı alıp taşa girmesini veya takmasını önlemek için, biraz sıkı kaloma tercihi yapılabilir. Tekne hızlı giderken de balığın yırtılmasını ve rapalanın kancalarının, halkalarının açılması önlemek için açık kaloma tercihi yapılabilir.

BALIK AVI KURALLARI

Balık oltaya takıldığında neler yapılması gerektiği

Büyük balık oltaya takıldığında ilk on dakika sabit kalomanın korunması gerekir. Mücadele bu kaloma ile yapılmalıdır. Balığın büyüklüğü konusunda bir fikrimiz yoksa sabit kaloma çok önemlidir.

Balık küçük diye kalomayı sıkıp balığı biran evvel almaya kalkarsak, balık avı hüsranla sonuçlanır. İlk on dakikada balığın ağırlığı konusunda doğru bir fikir sahibi olabiliriz. Balığın ağırlığı ve mücadele kapasitesi hakkında edineceğimiz fikir kaloma tercihimizi belirler. Tavsiyemiz ilk kalomanızdan çok uzaklaşmamanızdır.

Balık Çekerken Takımda Boşluk Olmamalıdır

Kaloma ayarınız ne olursa olsun misina üzerindeki baskı hiçbir an kaybolmamalıdır. Misina hiçbir an gevşek duruma düşmemelidir. Oltanız hep gergin olmalıdır. Ancak bu durumda aşağıda neler olduğunu tahmin edebilesiniz.

Oltanızın gergin olmadığı anda, bilin ki sorunla karşı karşıyasınız. Balık hep oltanın gevşeyeceği anı bekler. O an geldiğinde öne doğru yüzer. Sonra tam fişekleyip oltayı gerer. Gerilimin en fazla olduğu anda en güçlü kafa vuruşuyla misinayı koparır.

BALIK AVI KURALLARI

Büyük Balık Avında Kamış Kullanımı

Kamış balığı razı edecek tarzda, yavaş yavaş yukarı kaldırılır. Aşağı indirilirken makinesi çok seri sarılmalıdır. Kamış yukarı kaldırılırken balıktan baskı gelirse, hiç boşluk verilmeden kamış aşağı indirilir. Yük makineye bindirilir. Böylece kalomanın devreye girmesi sağlanır. Bu sayede problem oluşmasına izin verilmeden balığın yorulması sağlanır.

Büyük Balık Avının Ruh Hali

Büyük balık avı sabırla, akılı ön planda tutarak mücadele etmeyi gerektirir. Sabırsızlık ve duygusallık problem sebebidir.

Büyük balık avına alışık olmayan amatör balıkçılar balığı biran evvel tekneye almak ister. Ufak balık avında olduğu gibi kalomayı sıkıp balığı biran evvel çekmek ister. Bilmez ki, balık ondan güçlüdür. Balıkla mücadele etmeden balığı almak mümkün değildir. Kaloma kapatılarak biran evvel çekilmek istenen balık oltayı ilk vuruşta koparır. Bunu önlemenin yolu kaloma vermektir. Balık kalomadan misina aldıkça yorulur. Kaloma, aynı zamanda bizim yorulmamızı da engelleyicidir. Balığı 5 Kg güçle çekmekle, 10 Kg güçle çekmek aynı değildir.

Büyük balık avına alışan amatör balıkçılar, kısa bir süre sonra, küçük balık avcılığını bırakırlar. Küçük balık avı yapmak anlamsız gelmeye başlar. 3 kg bir büyük balık, 5 kilo küçük balığa tercih edilir hale gelir. Artık, küçük balık avı ile uğraşmak istemez. Amatör balıkçı ustalaştıkça balık avı ya hep, ya da hiç mantığına döner.

BALIK AVI KURALLARI

Balığın Tekneye Alınması

Büyük balık teknenin yanına getirildiğinde, kamış makine yan tarafa konulurken kaloması biraz gevşetilir. Balık basıp dalmaya kalkarsa takımı ve misinayı kolayca salabilmek için gereklidir. Her an takımı geri salmaya hazır olmak gerekir. Ayrıca misinanın kamışın ucuna sarılmamasına da özen göstermek gerekir. Misina kamışın ucuna sarılırsa kaloma bir işe yaramaz.

Balık Avı Kuralları

Takımı tekneye alırken kurşunları misinalardan ayrı bir yere toplamak gerekir. Karışık toplarsak, balık basmaya başladığında takımı bırakamayız. Bu durumda ciddi problemler çıkabilir. O kadar uğraş bir dikkatsizlik yüzünden boşa gider. Daha kötü şeylerde olabilir…

Bütün bu hususlara uyup balığı teknenin yanına getirmişsek, balık çok yorulmuştur. Bu durumda çok fazla direnç gösteremez. Eldivenli elinizi balığın solungaçları ile yanağı arasına sokarak yukarı alabiliriz. Bu şekil balığı tekneye almak, tecrübe gerektirir. 10 -15 kg üzeri balıklar için elinizi kullanmak yerine kakıç veya metal tutucular kullanabilirsiniz. Yada iki kişi beraberce tekneye almayı deneyebilirsiniz.

HAYATİ ÖNEME SAHİP BİR UYARI!………

Büyük balık avı yaparken misinanın elimize, ayağımıza dolanma ihtimaline karşılık, çok keskin bir bıçağı kullanılır vaziyette en kolay ulaşacağımız bir yere koymalısınız.

Balık avı turu, tur şekli hakkında detaylı bilgiyi http://www.adrasanbalik.com/tur-sekli/ ve http://www.adrasanbalik.com/balk-av-tur-ekli/.html link’lerinde bulabilirsiniz.

TEHLIKELI BALIKLAR

Trakonya Avı Videosuhttps://youtu.be/FgXlAhvN4VE

Balık Avı Kuralları

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

BALIK AVI KURALLARI için bir cevap

  1. Geri izleme: Balık Avı Kuralları | adrasanbalik.com

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.