Balık Avı Mücadelesinin Muhteşem Heyecanını Yaşamak
Büyük balık avı yapabilmek için önce yem balığı avı yaparız. Genellikle iki tane yem balığı avlamak yeterli olmaktadır. Son avladığımız yem balığını canlı yem olarak kullanarak büyük balık avına başlarız.
Balık avının muhteşem heyecanı daha yem balığı avı yaparken yaşanmaya başlar. Balığın rapalaya takılıp kaloma boşaltmaya başlaması ile heyecan başlar. Yem balıkları heyecanımızı yükseltirken büyük balık avlayacağımıza olan inancımız da artar. Başarıya olan inancımız ne kadar artarsa başarı o kadar yakın olur. İkinci yemlik balığını tekneye alınca hemen canlı yem hazırlığına başlarız. Yemi biran evvel hazırlayıp suya bırakmak için acele ederiz. Bu çaba bile balık avına çıktığımız arkadaşların heyecanını yükseltir.
Büyük Bir Hevesle Büyük Balık Avına Başlarız
Canlı yemi biran evvel hazırlayıp suya bırakıp dip sırtı çekmeye başlarız. Artık beklentimiz oltamıza büyük balığın atlamasıdır. Oltayı suya bıraktığımızda arkadaşlar tarafından “oltanın ucunda bu kadar güzel bir canlı yem varken büyük balığın yerinde olsam bende bu oltaya atlarım” yorumları yapılır. Bu olaya ne kadar inanıldığının bir göstergesidir.
Büyük balık avı bazı günler hiç bekletmeden oltaya atlarken, bazı günler süreç uzun sürer. Nadir günlerde hiç bir şeyin oltaya atlamadığı da olur. Böyle günlerde turun sonunda canlı yemi geri bırakmayı tercih ederiz. Yeter ki, gidebilecek kadar diri olsun.
Genellikle canlı yemle dip sırtısı yaptığımızda büyük balığın oltaya atlaması uzun sürmez. Özellikle yem balığının hareketlerinin hızlanmasından ortamda büyük balığın olduğunu anlamak kolay olur. Hemen ardından da kaloma akmaya başlar. Önce bir süre büyük balığın kancaya geçtiğinden emin olmak için bekleriz. Büyük balık bir süre sonra balığı mideye indirmek için yutmaya kalktığında kanca dudaklarına takılır. Kancayı hisseden büyük balık şiddetle kaloma boşaltmaya başlar. Bu kancanın balığa geçtiğinin bir göstergesidir. Bu aşamadan sonra açık olan kalomayı kademeli olarak sıkarak uygun ayara getiririz.
Kaloma Mücadele Ayarına Getirilip Makine Sarmaya Başlanır
Kaloma mücadele ayarına getirilip çıkrık makine sarmaya başlandığında, büyük balığı altı taşlık olan meradan uzaklaştırma süreci başlar. Altı kumluk daha derin suya çıkıldığında tekne durdurulup mücadele orada sürdürülür. Artık balığın dip yapıp oltayı taşlara dolama ihtimali kalmamıştır. Keyifle ve büyük bir heyecan içinde büyük balık mücadelesi sürerken avcılarımız çok çabuk yorulmaya başlarlar. Her seferinde olta el değiştirerek avın heyecanının ve mücadele gücünün o doyumsuz adrenalini diğer arkadaşlarla paylaşılır. Herkes avın heyecanından yeterince payını alır. Büyük balık ile mücadele hiçbir zaman kolay değildir. Hatta bazen çok yorucu ve zor olabilmektedir. Hatta bazen doğal şartların da zorlamasıyla av mücadelesi imkansız hale bile gelebilmektedir. Böyle durumlarda çok hızlı çözümler üretmek, avın olumlu sonuçlandırılması için çok önemli olmaktadır.
Balığı Tekneye Alınca Heyecan Doruk Yapar
Mücadele kazanılıp büyük balık tekneye alındığında heyecan doruk yapar. Herkes zafer kazanmış bir komutan edasıyla sevincini teknedeki herkesle paylaşır. Fotoğraflar ve videolar çekilip sosyal medyada paylaşılır. Tebrik telefonları kabul edilir. Bütün bunlar olurken gözler devamlı büyük balığa takılmakta ve avcılarda bir takım değişimler olmaktadır.
Aradan yarım saat geçmeden avcılardan birisi daha fazla dayanamayıp “bu balık bu boya ne kadar zamanda gelmiştir?” diye sorar. Hemen ardından “bu balığı almaya hakkımız var mıydı?” sorusu gelir. İşte bu sorular kafasında oluşan avcılar, artık balığın da bir can taşıdığını fark etmişlerdir. Bu büyük balık avının avcılar üzerinde oluşturduğu bir psikolojidir. Bu aşamadan sonra avcıların denize ve balığa bakışı değişmiştir. Artık sadece ihtiyacı kadar av yapan avcılar olurlar. İhtiyaç fazlasını geri bırakırlar. Bu durum sürdürülebilir avcılık yapabilmenin yegane yoludur.
BUYUK BALIK AVI PSIKOLOJISIYLE SPORTIF BALIKCILIK YAYGINLASIR
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/-b5Y5w_la9U