BALIK AVI REKORLARI

Balık Avı Rekorları :

İlhan ve Özge Toprak – 37 Kg Akya Avı Türkiye Rekoru

İlhan ve Özge Toprak çifti Akya avı turunda, hep kısmetli olmuşlardır. Bunu Akya avı rekorunu kırarak da göstermiş durumdalar.

İlhan ve Özge çifti o gün, geçen seneki 15 Kg olan kendi Akya avı rekorunu kırmak amacıyla, Akya avı turuna çıkmışlardı.

BALIK AVI REKORLARI

Güneyden sert bir rüzgar esiyordu. Sulu Adaya kadar pek bir Palamut avlayamadan girmiştik. Tam Sulu Adaya girerken, Palamutlar oltalarımıza takılmaya başladı. Oltalara takılan Palamutlar 2 – 2,5 Kg olduğu için, Akya avında pek yem olacak durumları yoktu. Akya avı için bize 300 – 500 gr arası ufak yemlik Palamutlara ihtiyaç vardı. Neyse ki, Sulu Adada bir tane yemlik palamut aldık. Akya avı turuna 16.30 gibi çıktığımızdan, zaman ilerlemiş akşam olmak üzereydi. Bu yüzdem bir ikinci yemlik Palamut’a bakmadan, elimizdeki tek yemlik Palamutla, Akya avına yapmaya karar verdik.

Balık Avı Rekorları

Akya oltasını hazırlayıp Akya avı için dolaşmaya başladık. Akya oltası bir ara ağırlaştı. Ufak ufak çekmeler oldu. Oltayı çektiğimizde Akya oltasına Lambuka takılmıştı. Lambuka’yı çıkarıp, Akya oltasını tekrar mavi derinliklere bıraktık.

Bir süre sonra olta tekrar gerildi. Bu sefer oltayı taşa takmıştık. Oltayı taştan kurtardığımızda yemlik Palamut sağlam durumdaydı. Tekrar oltayı, derinlerde Akya avı yapması için gönderdik.

Aradan on dakika geçmeden kaloma hızla akmaya başladı. Oltayı kontrol ettiğimde çok güzel bir Akya avı yaptığımızı anladım. İlhan, mücadele kemerini takarken tekneyi taşlık alandan uzaklaştırmaya başladım. Bir yandan da, oltayı dipten kaldırabildiğim kadar kaldırmaya çabalıyordum. Akya’yı dipten oldukça yukarı kaldırdım.

İlhan hazır olduğunda oltayı ona verdim. İlhan mücadele başladığında, balık şoktan çıkmış gibi, şiddetle basmaya başladı. Durdurulacak gibi değildi. Bunun üzerine tekneye yol verdim. Akya’yı peşimizden sürüklemeye başladık. Akya, sürüklenmeye başlayınca şiddetle sürdürdüğü mücadeleden vazgeçerek gelmeye razı olmaya başladı. Ama gücünü ve mücadele isteğini kaybetmemişti. Bunun üzerine, ipe elle müdahale ederek, asıldığında bırakarak, yormaya başladık. Artık, Akya gelmeye başlamış ve teknenin altında parıldayarak dönüyordu. İlhan, kurşundan sonraki takımı elle çekerken, Akya’nın büyüklüğü ortaya çıkmıştı. Bu çok büyük bir Akya olmalıydı. Sanki, Akya avı rekorunu kırmak üzereydik. Akya, teknenin yanına geldiğinde, 20 Kg diye düşündüğümüz Akya’nın, 30 Kg üzeri bir Akya olduğunu ve Akya avı rekorunu kırdığımızı anladık. İlhan ve Özge çifti Akya avı rekorunu kırdığı gibi, Adrasanbalık.com olarak biz de Akya avı rekorunu kırmıştık.

Yeni Akya avı Türkiye rekoru 37 Kg.

Akif Cengiz ve Elif Ceylandağ – 30 Kg Akya Avı

Cengiz ile uzun zamandır tanışıyoruz. Yıllar önce, Akya avı için Adrasan’a gelmiş ve beraber balık avı turuna çıkmıştık. Geçmişte, Akya avı yapmak kısmet olmamıştı. Aradan yıllar geçti, nihayet bu sene yine balık avı turuna çıkmak kısmet oldu. Cengiz, bu seneki balık avı turuna eşi Elif ile beraber geldi. Bu seneki turda, aile birliğinin oluşturduğu sinerji işe yaradı. 6 – 7 Kg bir Akya hayali kuruyorlardı.

BALIK AVI REKORLARI

Bu balık avı turunda, av merası olarak Sulu Adayı seçmiştik. Sulu Adaya kadar, yeterli miktarda Palamut avı yapmıştık. Sulu Adada hemen Akya avı için, Akya oltasını hazırlayıp denize bıraktık. Sulu Adanın açık kısmını ilk çekişimizde, Elif’in elindeki çıkrık oltanın kaloması, amansız bir hızla çekilmeye başladı. Altımız kayalık olduğu için, tekneyi açık denize çevirerek, adadan uzaklaşmaya başladık. Elif’in zorlandığını görünce, oltayı alıp Akya avımızla ilgili durumu anlamaya çalıştım. Oltanın çekmesinden ve basışından,Akya’nın büyük bir şey olma ihtimali çok fazlaydı. Olta, Akya’ya yandan geçmemişse, oldukça büyük bir Akya avı yapmıştık.

Balık Avı Rekorları

Akya, kalomayı boşalttıkça, tekne ile açığa doğru giderek, Akya’yı yorarak çekmeye çalıştık. Durduğumuzda, Akya çok sert mücadele ediyordu. Sonunda, Akya teknenin altında büyük daireler çizerek yukarı doğru gelmeye başlamıştı. Akya’nın sudaki bu görüntüsü, Akya avının en güzel anıdır. Bu görüntüyü izledikten sonra, Akya’yı geri salsak, içim cız etmez. Akya’nın yukarı gelişini, parıldamasını, yukarı geldikçe büyümesini suda görmek çok güzel bir duygu.

Teknenin yanına geldiğinde, Akya’nın büyüklüğü ortaya çıkmıştı. Cengiz ile Elif 6 – 7 Kg Akya avı beklerken, 30 Kg Akya avı yapmışlardı. Akya’yı tekneye aldığımızda ikisi de şoktaydı.

Ali Bağcı – Oğuzhan Kütük – 6 Kg Sinarit Avı 

Balık avı turlarının en düzenli müdavimi, Ali dir. Ali ilk çıktığımız balık avı turunda, ilk avladığı balık da Sinaritti. İlk balık avında Pırasalı Adanın kenarlarında, yüzey rapalası çekerken Ali, “oltam takıldı” dedi. Ali’nin oltasını kurtarmaya çalışırken, oltada 3 – 4 Kg Sinarit olduğunu gördük. Bu Sinarit, Ali’nin ilk avıydı.

BALIK AVI REKORLARI

6 Kg rekor Sinarit avı için, Ali ve Oguzhan ile Adrasan Sahilinde buluştuk. Hava çok güzeldi. Sulu Adaya kadar Palamut avı yaptık. Sulu Adada, Akya oltasını hazırlayıp, her iki oltayı da denize bırakarak, yemli dip sırtısı çekmeye başladık. Yemli dip sırtısı ile %90 ihtimalle Akya avı yaparız. Uzunca bir süre yemli dip sırtısı avında, pek bir hareket olmayınca,  Ali’nin en sevdiği mola yeri olan Amerikan Koyuna gitmeye karar verdik. Denize girdikten sonra, sahilin sağ tarafında, buz gibi akan kaynak suyunda duş almanın keyfine doyum olmuyor. Molada güzelce dinlendikten sonra, azimle balık avı turuna yeniden döndük.

Balık Avı Rekorları

Sulu Adada büyük balık avı yapmaya kararlıydık. Azimle yılmadan dolaşmamızın meyvesini saat 17.30 gibi aldık. Tam Kelleci Burnuna doğru döndüğümüzde, Ali’nin kaloma boşalmaya başladı. Önceleri Akya avı yaptığımızı düşündük ama, zaman ilerleyip balığın çekişi azalınca, Sinarit avı yapmış olma ihtimalini düşünmeye başladık. Aşağıdan parıldayarak gelmeye başladığında, Sinarit avı yaptığımızı anladık. Sinarit teknenin yanına geldiğinde, niçin o kadar bastığı anlaşıldı. Sinarit avımız 6 Kg dı. 6 Kg Sinarit avı ile yeni bir REKOR kırmış olduk. Daha önceki Sinarit rekorumuz 5 Kg üstüydü. 6 Kg Sinarit avı bizi ziyadesiyle mutlu etmişti. Sinarit avından sonra, balık avına devam etmenin çok anlamı kalmamıştı. Oltaları toplayıp, keyifle Adrasan Sahilinin yolunu tuttuk.

Şimdiye kadar yaptığımız büyük balık avları içinde en değerlisinin, bu 6 Kg REKOR Sinarit avı olduğunu söyleyebilirim.

Ali Bağcı – Burak – 150 cm Trompet Balığı avı

Adrasan Koyunda, güneş henüz doğarken, Ali ve Burak ile denize açılıyorduk. Ali’nin Ankara simitleriyle kahvaltımızı yaparken, bir yandan yüzey sırtısı çekiyorduk. Yönümüz,Sulu Ada. Ali, sohbet ederken bir ara “Menderes abi, bugün içimde, ilginç bir balık yakalayacakmışım gibi bir his var” diyordu. Bende “inşallah” dedim.

balik avi rekorlari (12)        balik avi rekorlari (15)        

Akya’ların yumurtlama dönemi. Kıyıya yaklaşma ihtimalleri var. Kıyılarda, güzel trofeler bulabilme imkanımız var. Bakalım bugün, kısmette ne var. Tam bunlardan bahsederken Sulu Adaya da geliyoruz. Sohbet güzel ama, hala oltalarımız boş. Bunun üzerine, Sulu Adanın güney tarafındaki büyük kumsala doğru yanaştım.

Zarganalar  ne durumda, merak ediyoruz. Olmazsa, Palamuttan vazgeçip, Zargana’ya bakmak daha doğru olabilir. Kumsala iyice yaklaşmışken, Barakuda avlama ihtimali de var. Tam bunlardan bahsederken, Ali’nin olta, hızla geriliyor. Kaloma, akmaya başlıyor. Ali oltayı sarmaya başladığında balık, ara ara boşlayarak, oltanın üzerine geliyor. Zaman zamanda asılıyor. Bazen çuval gibi geliyor. “Bu ne ola? Biz böyle bir balık davranışı tanımıyoruz” diye düşünüyoruz.

Balık denizde parlayarak teknenin yanına iyice yaklaştığında “Acaba, naylon mu?” diyorum. Ali balık olduğunu söyleyerek, tekneye alıyor. “Abi, bu ne yaaa!…” diyor. Ben, ağzım açık, “bu Trompet Balığı” diyorum. Trompet Balığının boyu 150 cm. Gördüm, gördüm ama, bu kadar büyüğünü görmedim. Birisi söylese “abartıyor” derdim. İnanılmaz bir şey 1 m. civarı Zargana Balığı çok gördüm. Ama, 1,5 m. Trompet Balığı hiç görmedim, duymadım. “Bu ne yaaa!…” Ali, sabah söylediği gibi, ilginç balığı tuttu. Hem de REKOR Trompet Balığı avı yaparak. Bir ilke daha imza attı. Her halde, Türkiye denizlerinde bu kadar büyüğünü avlayan olmamıştır.

Balık Avı Rekorları

2009 senesinden beri, Adrasan – Beş Adalar arasındaki bölgede, bu balıktan çokça görmeye başladık. Daha önceki senelerde, nadiren görürdük. Son yıllarda, sayılarında hızlı bir artış var. Muhtemelen, bu balıkları avlayan balıklarda, bir azalma oldu.

DEVASA BUYUK BALIKLARIN CEKME GUCU INSANI HAYRETE DUSURECEK BOYUTTADIR

Büyük Balıkların Çekme Gücüne Örnek Video: https://youtu.be/5ERqcM2dKOo

Balık Avı Rekorları

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI HIKAYELERI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.