Balık Avı Tur Sekli :
Büyük balık avında kullandığımız yöntemler:
1- Rapala ile, yüzey sırtısı ve dip sırtısı
2- Yemli, yüzey sırtısı ve dip sırtısı
3- Jigging
Rapala ile, yüzey sırtısı:
Genellikle, yemlik olarak kullandığımız balıkları avlamak için kullanırız. Ama, rapala ile yüzey sırtısı yaparak, büyük balık avı da yapılabilir. (***)
Rapala ile dip sırtısı
Genellikle, yemlik balık avı yapılamayan veya yemlik balıkların av vermediği, derinde oldukları dönemlerde kullanırız. Yemlik balıkların, balık avı yapılan ortamda az bulunması, avcı büyük balıkların rapalaya kolay atlaması için bir gerekçedir. Bu dönemlerde, dip rapalası ile 10 – 30 metre aralığında balık avı yapmak uygun olacaktır. Adrasan’da bu dönemler genellikle, kış ayları ve yaz başlangıcı arasında kalan dönemlerdir. Bu dönemin tarihlerini, yemlik balığın av verip, vermemesi belirler.
Yemli yüzey sırtısı
Büyük balığın, avlanmak için su üstüne yaklaştığı dönemlerde kullanılabilir. Akya için hemen her ay, özellikle ekim, kasım ayı. Orkinos ve Kılıç için haziran ve temmuz ayları uygun olacaktır. Balığın yüzeye gelip gelmediğini, ufak balık oynakları, martıların normalin üzerinde yoğun olarak bir arada hareketleri, büyük balık gözlemleriniz veya balık bulucu tespitleriniz ile belirleyebilirsiniz.
Yemli dip sırtısı
Yemlik balıkların, av verdiği dönemlerde kullanılabilir. Bir bölgede, sıklıkla yemlik balık avı yapabiliyorsanız, aynı zamanda o bölge, büyük balık avlayacağınız bölgedir. Nerede yem buluyorsanız, yemli dip oltanız ile oralarda, büyük balık avı yapın. Eğer, o bölgede av yapamazsanız, meralarınıza gidin ve orada av yapmaya çalışın. Biz genellikle, balık avı turunda, yemlik balığı aldığımız yerde, büyük balığa olta çekmemişsek, meralarımız civarında yemlik balığa bakmadan, o bölgede yemli dip oltası atmayız.
Genellikle, yemli dip oltası ile, Akya avı yaparız. Zaman zaman yemli dip oltasına, Sinarit, Fangri, Trança, Barakuda ve Lambuka da gelir. Özellikle son iki senedir, yemli dip oltası ile Fangri ve Trança avı yapmaya başladık.
Balık Avı Tur Sekli
Jigging
jigging’i, dikey sırtı olarak tanımlayabiliriz. Jig avı yapacağımız bölgeye gidip motoru durdururuz. Tekne hareketsizken jig yaparız. Oltanın dik inmesi, jig yapmayı kolaylaştırdığı gibi, verimini de arttırır. Jig yaparken tekne akıntı ve rüzgarın etkisiyle kayarken jig oltamız yatay pozisyon alıyorsa, oltayı yukarı çekip akıntının tersi yöne atmak, jig oltamızın daha uzun süre dik kalmasını sağlayacaktır.
Jigging yöntemi ile, her türlü büyük balık avı yapmak mümkündür. Jigging bize, hiç bir olta takımını indiremeyeceğimiz derinliklere, inerek av yapma imkanı verir. Biz genellikle, jigging yöntemi ile, 40 – 160 m arasında av yapmaya çalışırız.
Jigging, ilk başlayanlar için, çok yorucu bir av yöntemidir. Bu sebeple, ilk başlayanların on dakika aralıklarla, dinlenerek jig yapmalarında fayda vardır. Her dinlenmeden sonra, jigging ritmleri düzelir. Ritim düzeldikçe, jigging yapmak kolaylaşır. Kolaylaşma başladıkça ve balık avladıkça, avcı bu yöntemi sevmeye başlar.
Diğer balık avı yöntemlerinde, balık avlandıktan sonra, avcı yorulurken, jigging yönteminde, devamlı hareket olması dolayısıyla, devamlı yorgunluk hali olur. Jigging yapmak isteyenlerin, önceden biraz kondisyon tutması iyi olur.
Balık Avı Tur Sekli
Rapala ile, yüzey sırtısı yapıyorsak;
(***) Özellikle, Adrasan’da düzenlemekte olduğumuz balık avı turlarında, ekim ayı içinde, yemlik balık için olta çekerken, 7 – 9 cm rapalalara Akya, en az iki, üç defa atlar. Ocak – Haziran arası aylarda; Sinarit, Lagos, Barakuda, Lambuka, Domuz Balığı yüzey rapalalarına atlayabilmektedir. Temmuz ağustos da; Lambuka, Barakuda, Wahoo, Orkinos yüzey takımlarına atlayabilmektedir.
Görüldüğü gibi, yüzey rapalaları ile büyük balık avı yapılabilmektedir. Bu tür av yaptığınızda, en önemli şey; kaloma kullanımıdır. Eğer, kaloma kullanımını iyi öğrenmiş ve uygulama yapmışsanız, büyük balıkları, yüzey takımları ile almayı başarabilirsiniz. Kaloma mantığını bilmiyorsanız, sizinde güzel bir büyük balık kaçırma hikayeniz olacaktır. Genellikle bu hikayeler şöyle başlar “ abi Palamut’a olta çekerken, birden olta öyle şiddetle çekildi ki, neye uğradığımızı anlayamadık. Biz toparlanıp, oltaya hakim olmaya çalışırken, koptu gitti. Ben hayatımda böyle bir çekme görmedim”. Bu hikaye de görüldüğü gibi, kişi kaloma mantığını bilmediği gibi, büyük balık avı ihtimalini göz önünde bulundurmadığı için, böyle bir ava hazır değil. Muhtemelen olta takımı da, büyük balık için uygun değildi.
Büyük balık avlama ihtimali olan yerlerde veya açık sularda olta çekecekseniz, çıkrık makineli kamış oltalar kullanmalısınız. Bu çıkrık makinelerde 300 – 800 m ip misina olmalı. Kaloma, teknenin hızına ve rapalanın bağlı olduğu misina bedeninin gücüne bağlı olacak şekilde, mümkün olan en yumuşak şekilde ayarlanmalı. Balık yakalandığında, bir süre balığın kalomayı boşaltmasına izin verilmedir. Bazı durumlarda, balığın kalomadan 200 – 400 m alması normaldir. Çıkrık makinenin makarasında ip olduğu sürece telaş etmenize gerek yoktur. Sakın başlarda kalomayı sıkmaya kalkmayın. Balığın gücünü yitirmesini bekleyin. Bu durumlarda en iyi kaloma kullanım şekli, aktif kaloma kullanımıdır.
Aktif kaloma kullanımı; balığın çekmesi azalıp, çekmeye başladığımızda, hafif sıkarak çekmek ve balık asılmaya başladığında, kalomayı ilk haline getirerek olur. Aktif kaloma iyi uygulanırsa, balık daha çabuk yorulur.