Balık Avı Turu Sezonuna Sinarit Avıyla Başlarsak Nasıl Biter :
Her halde balık avı sezonuna trofe Sinarit avıyla başlamaktan daha güzeli olamaz. Sinariti görünce yıllarca görmediğimiz dostumuzu görmüş kadar sevindik. Amatör balıkçının oltasında görmeyi en çok isteyeceği balıkların başında Sinarit gelir. Hele böyle büyük bir Sinarit herkesin hayallerini süsler. Bu Sinarit avını bu düşüncelerle balık avlamaya çıkan bütün amatör balıkçılara armağan ediyoruz. Umarım hepinizin oltasına bu balıktan daha büyükleri takılır.
Yine Yeni Bir Ali Bağcı Klasiği Yaşandı
Balık avı turu için Ali Bağcı ne zaman balık avı rezervasyonu yapsa “o gün güzel bir trofe avımız olacak” derim. Balık avına o kadar istekli gelir ki, balık avı yapmak keyif ötesi olur. Dünde Ali ise sabah erkenden evde buluştuk. Tura Hasan ile beraber gelmişti. Hasan ile beraber katıldıkları önceki turlarda Akya avı yapmıştık. Ali ile neredeyse bütün kış boyunca görüşmemiştik. Kısa bir hasret gidermeden sonra sahile gidip tekneye bindik.
Balık avı turumuz yemlik Palamut arayışıyla başladı. Yönümüzü Sulu Ada istikametine vermiştik. Kahvaltı yaparken sohbet koyulaşmıştı. Sulu Adaya kadar bir hareket olmadı. Tam adanın açık deniz tarafına yönelmiştik ki, kalomalar peş peşe akmaya başladı. Önce Hasan’ın kaloma boşalmaya başladı. Oltaları toplarken Ali’nin kaloma daha büyük bir şiddetle boşaldı. İki oltayı da topladık. Hasan’ın balığını tekneye daha önce aldık. Bu yüzden önce onun balığını canlı yem yaptık.
Canlı Yemle Çektiğimiz Dip Sırtısına Barakuda Atladı
Önce adanın açık kısmında Akya avı yapmak için dip sırtısı çektik. Orada bir hareket olmayınca adanın kuzey tarafını çektik. Adanın Adrasan’a bakan tarafını çekerken kaloma akmaya başladı. Oltayı kontrol ettiğimde “bu oltada Barakuda var. Ama Barakuda yem balığının üzerinde, kancaya geçmemiş” dedim. Bunu nereden anladım. Balık yemi yutmaya çalışırken hareketleri nispeten yavaşlar. Gücünü tam olarak ortaya koyamaz. Ama yine de yutmak için çabalarken isterik çırpınışları olur. Bunu daha önce üç defa daha yaşamıştım.
Daha ilk deneyimde durumu kavramıştım. Şimdi de aynı şey oluyordu. Ali’ye “oltayı hiç boşluk vermeden çekersek, balık bırakmadan gelir. Bu şekilde balığı alma şansımız olur. Ama boşluk verirsek balık ağzındakini bırakıp gider” dedim. Ali oltayı hiç boşluk vermeden çekti. Ama takımı çekmek için oltayı arkaya koyarken kısa bir an boşluk oldu. Tam bu anda Barakuda yemi bıraktı. Yemin üzerinde Barakuda’ya ait pek çok iz vardı.
Aynı yemi biraz toparlayıp yeniden kullandık. Adrasan’a dönene kadar çektik. Ama birkaç Balon Balığından başka hiçbir şey vurmadı. Öğlen arası için Adrasan Sahiline çıktık. Öğlen yemeği yeyip dinlendikten sonra enerjik bir şekilde akşam turuna saat 15.30 da çıkmaya karar verdik.
Hasan, 16.00 – 17.30 saatleri arasında ufak balıkla oyalanmak istedi. Bende balık vaktine kadar vakit geçer diye onlara ayak uydurdum. Saat 17.30 olduğunda Ali’nin tuttuğu yemi hazırlayıp mavi derinliklere bırakarak Adrasan Koyu içinde büyük balık avına başladık.
Akya Oltasıyla Trofe Sinarit Avı
Akseki koyunda son noktayı çekiyorduk. Artık son dakikalardı. Ama balık avı yapacağımıza dair inancımız hala tazeydi. Ali’ye “bugün balık yakalayacak mıyız?” diye sorduğumda “kısmette varsa yakalarız” dedi. Derken kaloma akmaya başladı. Dönüş boyunca oltayı Hasan tutuyordu. “Olta taşa takıldı galiba” dedi. Hemen kontrol etmek için istedim. “Oltada balık var. Yavaş yavaş çek” dedim. Teknede heyecan tavan yapmıştı. Balon Balığı mı diye soruyorlardı. Balığın vuruşu ve oltayı çekiş gücü Balon Balığı olmadığını gösteriyordu. Ama yine de ihtimal dahilindeydi. Bazen oltaya o kadar büyük Balon Balıkları takılıyordu ki, büyük balık hissi veriyordu. Bazen oltaya birden fazla Balon Balığı aynı anda takılabiliyordu. Bu durumda da olta çok ağır olabiliyordu. Ama bu balığın vuruşları Balon Balığı gibi değildi.
Olta çekilirken Sinarit çekiyor olma ihtimali daha ağır basmaya başlamıştı. Umduğumuz gibi de oldu. Gelen trofe bir Sinarit’ti. Tekneye alırken müdahale etmem gerektiğini kaçan balıklarla deneyimlemiştim. Sinaritin kafası sudan dışarı çıkarılmaması gerekiyordu. Hızlı bir manevrayla Sinariti tekneye aldım. Teknedeki sevinç görülmeye değerdi.
Beklentilerin üzerinde balık avı bu olsa gerekti. Hasan adeta şoka girmişti. Ali sevincini hiç saklamıyordu. Böyle bir balık karşısında sevinmemek olur mu? Bundan daha güzel av var mı? Allah her isteyen amatör balıkçıya bundan daha büyüklerini nasip etsin…
Balık Avı Turu Sezonuna Sinarit Avıyla Başlarsak Nasıl Biter
Balık Avı Turu Sezonuna Sinarit Avıyla Başlarsak Nasıl Biter
Sinarit Avı Videosu: https://youtu.be/g61Y4JloziE
Her katıldığımız turda Akya avı yapmak kısmet oluyor. Bu beni ve ailemi çok memnun ediyor. Bazı turlarınızda Sinarit avı yaptığınızı okuyorum. Acaba bizim Akya avı yaptığımız oltalara Sinarit de atlayabilir mi? Bunun için nasıl bir yol izlemek gerekiyor?
Akya oltalarıyla pek çok büyük balık avını yapabiliyoruz. Ama Balon Balıklarının hışmından yem balıklarımızı korumak için orta suda avlandığımız için genelde Akya avı yapıyoruz. Akya oltasıyla Sinarit avı sabah erken veya akşam gün batımına yakın oluyor. Diğer büyük balıkların avını gün içinde yapmak istersek daha derin sulara inmemiz ve yemi zemine yaklaştırmamız gerekiyor. Bu durumda Balon Balıklarının yemi yeme ihtimali çok artıyor. Ama risk alıp bu tür avları denemek de mümkün.