Balık Avı Videoları – Balayında Balık Avı :
Ozgur ve Tugba Gedik – Akya Avı
Balayında bizimle balık avı turuna çıkmayı tercih etmişlerdi. Bir gün önceden gelerek bizim pansiyonda konakladılar. Sabah erkenden Adrasan Koyunda, balık avı için açılmaya başlamıştık. Takım ve çıkrık oltaları nasıl kullanacaklarını anlattıktan sonra balık avına başladık.
Sulu Ada yolunda Palamut avladık. Her Palamut avında olta takımlarına alışıyorlardı. Akya avı için tecrübe toplayıp, kaloma mantığını öğreniyorlardı.
Sulu Adaya vardığımızda yeterli yemlik Palamut avı yapmıştık. Sulu Adada da birkaç Palamut avlayınca “burada kesin Akya vardır” diyerek, Akya oltalarını hazırlayıp, yemli dip sırtısı çekmeye başladık.
Saat 12.00 olmasına rağmen Akya yoktu. Güneş iyice etrafı yakmaya başladığı için biran evvel Sulu Adanın küçük plajına çıkmak ve denize girerek serinlemek istiyorduk. Nedense oltaları çekmek hiç içimden gelmiyordu. Mola vermek için geniş bir açıyla yavaş yavaş Sulu Adanın plajına doğru yöneldim. Tam bu esnada Özgür’ün kaloma hızla boşalmaya başladı. Teknede büyük sevinç vardı. Özgür’den mevcut kaloma ile oltayı çekmesini istedim. Büyük bir sabır ve azimle oltayı sarıyordu.
Balığı bir an evvel görme isteği teknede kol gezerken, Özgür ile Tuğba’yı sakinleştirmeye çalışıyordum. Akya gibi büyük bir balık avı çok fazla sabır isteyen bir iştir. 20 – 25 dakika sonra Akya altımızda gözükmeye başladı. Denizin sakinliğinde Akya çok belirgin bir şekilde gözüküyordu. Akya’nın bu kadar net gözükmesi balık avını daha keyifli kılıyordu. Akya’nın suyun içindeki dönüşlerini seyretmek çok güzeldi. Biraz sonra takımı çekmeye başladık. Akya teknenin yanına geldiğinde, birkaç sefer çırpınıp tekneden uzaklaşmaya çalıştı. Ama uzanıp tekneye aldık. Tuğba, Akya’nın büyüklüğünden biraz ürkmüştü. Özgür, Akya’yı hayran gözlerle seyre dalmıştı. Keyifle, Sulu Ada plajına çıktık.
Akya avından sonra Sulu Ada bize ödül gibi gelmişti. Sulu Adanın keyfini çıkarıp denize girdik, dinlendik. Akya gibi bir trofe avından sonra, öğleden sonraki balık avı önemini kaybetmişti. Çok oyalanmadan, saat 16.00 gibi dönüşe geçtik. Akşam yemekte, Akya vardı.
Balık Avı Videoları – Balayında Balık Avı
HULYA-MISEL MISIC – YAZILI ORKINOS AVI
Balayını Adrasan’da balık avı turuna katılarak değerlendirmeyi seçen balık sevenlerden olan çiftimiz güzel bir balık avına imza atılar.
Balık avı turu, saat 14.30 da Adrasan Sahilinde buluşup teknede yerimizi almamızla başladı. Balık avı yapmak için çok hevesli gözüküyorlardı. Güneyden bir miktar sert rüzgar olmasına rağmen yönümüzü Sulu Adaya çevirdik. Bir gün önce Sulu Ada yolunda 1 Kg civarı Tombik avı yapmıştık. “Bugün kısmette ne var” deyip yola koyulduk. Hepimiz balık avı yapacağımıza dair büyük bir inanç taşıyorduk. Amaç büyük balıktı.
Sulu Adaya kadar oltalara vuran olmadı. Yol boyunca sohbet edip birbirimizi tanıdık. Geçmiş günlerde yaptığımız balık avlarından bahsettik. Sulu Adaya girip Top Taşın önünü çekerken önce Hülyanın oltasının kaloması hızla akmaya başladı. Oltaları toplamaya başladığımızda, Misel’in oltasının kaloması da akmaya başladı. Kalomalar o kadar şiddetle boşalıyordu ki, Misel “kalomayı sıkalım mı?” diye soruyordu. Kesinlikle sabit kaloma ile mücadele etmelerini ve makineyi dişleri kavrayacak şekilde yavaş sarmalarını istedim.
Kaloma hızla boşalırken, çıkrık makineyi hızla sarmaya çalışınca, boşa döner. Hızlı hareket etmek isteği genel psikolojik tepkidir. Oysa bu durumlarda yavaşlayıp, kaymanın etkisini azaltmak sonradan akla gelen bir deneyim olmuştur. Bu aşamada onları hatadan kurtarmak için yavaş sarmalarını ve dişlilerin kavradığını hissetmelerini istedim.
Çıkrık makineleri yavaş sarmaya başladıklarında, dişliler kavradığından balığı tekneye yaklaştırmaya başladılar. Hülya çok heyecanlıydı. Balığı kaçırmadan bir an evvel tekneye almak istiyordu. “Boş ver balığı tekneye almayı, şu an balık avının keyfini yaşamaya çalış, geçen her dakika bizim lehimize, çekiş süremizi ne kadar uzatırsak balık o kadar yoruluyor ve tekneye almamız o kadar garanti olur” dedim. Bunun üzerine iyice yavaşlayarak balık avının keyfini çıkarmaya başladılar. Onlar çekmeye çalıştıkça balık asılıyor, balık avını daha keyifli hale getiriyordu. Birazdan balıklar teknenin yanına geldiğinde, 2,5 Kg Yazılı Orkinoslar olduğunu gördük. Aynı anda iki tane birden çekilen Yazılı Orkinos onları çok mutlu etmişti.
Sinarit Avı Videosu: https://youtu.be/ohH73p73PHw
ORKİNOS BALIĞI İLE İLGİLİ BAZI SORULARIM VAR. BU BALIK HANGI MEVSIMDE OLUYOR, ACIK BALIGI MI? BILDIGIM BU BALIK BUYUK OLUYOR. ( 50-100 kg ) AMA YAKALADIKLARINIZ 1-3 KG . BURADA BIR BOY SINIRI YOK MU? BU BALIGI YAKLAMAK , ETİK Mİ?
BILGILENDIRIRSENIZ SEVINIRIM…
Orkinos Hemen her mevsim Adrasan denizinde bulmak mümkündür. Mayıs – Temmuz arası bir çok balık için yumurtlama zamanı. Bu aylar aynı zamanda bir çok balığın göç ederek daha yoğun yem bulacakları yerlere yönelme zamanı. Bu aylarda büyük balıklar yumurta dökmek ve akabinde yemlenmek için kıyılara yaklaşıp daha yüzeye gelirler. Bu durum bu balıkların avını kolaylaştırır. Bizim balıkçılık bilgimizin sınırlı olması dolayısıyla bu balıkları ancak kıyılara yaklaşıp yüzeye gelmeye başladıkları dönemlerde avlaya biliriz. Avlanabilecek Orkinosların ağırlıkları türüne bağlı olarak 3 – 1000 Kg ve üstüne kadar çıkabilmektedir.
Orkinos ailesinden olan balıklar için avlanma izinleri boy, kg ve adet sınırlamasına tabidir. Bunlardan 3/2 NUMARALI AMATÖR AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINI DÜZENLEYEN TEBLİĞ – (TEBLİĞ NO: 2012/66) sayılanlar aşağıdaki gibidir:
Orkinos (Ton) – Thunnus thynnus – 90 cm – 1 adet
Palamut – Sarda sarda – 25 cm – en fazla 5 Kg
Uzun kanat orkinos – Thunnus alalunga – 60 cm – 1 adet
Yazılı orkinos – Euthynnus alletteratus – 45 cm – 2 adet