BALIK AVI YONTEMLERI

Balık Avı Yöntemleri :

Balık Avı Yöntemleri

BALIK AVI YONTEMLERI

Yüzey takımlarıyla sırtı yöntemi

Jigging yöntemi dışında, bütün av yöntemlerimiz sırtı çekilerek yapılmaktadır. Av başlangıcında yüzey sırtısı çekeriz. O günün deniz ve hava şartlarına göre av merası seçtiğimiz bölgeye geldiğimizde, büyük balık için dip sırtısı çekeriz ve/veya jigging yöntemiyle avlanırız. Bu yöntemlere karar verirken; hava ve deniz şartlarının dışında, o dönemin hakim balıklarının hangi yöntem ile avlanmasının uygun olacağı da, bu seçimde etken olur. Balık avı, bir kombinasyon meselesidir. Av merasına şartlanmış olarak gidilmesi, doğru av yönteminin seçilmesini engelleyici bir unsurdur.

BALIK AVI YONTEMLERI

Balık Avı Yöntemleri

Yemli Dip Takımlarıyla Sırtı Yöntemi:

Av merası olarak tabir edilen büyük balık avı yapacağımız bölgeye geldiğimizde, oltaları ve yöntemi değiştirmeden önce, yüzey takımlarıyla o bölgede dolaşıp, yemlik Palamut olup olmadığına bakarız. Balık avı yapacağımız bölgeye gelene kadar ve o bölgede yaptığımız kısa turda Palamut avı yapmışsak, öncelikle avladığımız Palamutları yem olarak kullanırız. Akya oltasını hazırlayarak, Akya için yemli dip sırtısı çekeriz. Akya avı için çektiğimiz yemli dip sırtısına, genellikle 10 Kg üstü Akya gelir. Çok nadiren Sinarit, Lagos, Fangri, Trança, Wahoo, Barakuda ve Lambuka da gelir.

BALIK AVI YONTEMLERI

Yemi Balon Balıklarından Koruma Çabası

Son yıllarda Balon Balıklarının çoğalması sebebiyle yemli dip sırtısı çekerken, yem olarak kullandığımız Palamutlar tehdit altındadır. Balon Balığı fırsat bulduğunda yakınından geçen yemlere saldırıp, parçalayabilmektedir. Balon Balığının bu tehdidinden kurtulmak için daha dikkatli olta çekmek gerekir.

BALON BALIGI HAKKINDA SORULMASI GEREKENLER

Balon Balığının oltaya vuruş şekli bellidir. Oltaya vurmaya başladığından hızlanarak o bölgeden uzaklaştırarak yemi korumaya çalışırız. Bazen, Balon Balığının yemi ufak çaplı parçalayabilir. Bu durumda ortaya çıkan kan diğer büyük balıkların dikkatini daha fazla çekebilir.

BALON BALIGI HAKKINDA OLUSAN YANLIS KANAATLER

Bazı günlerde Balon Balığının saldırısından hemen sonra Sinarit, Fangri ve Trança avları yapmaktayız. Yemin biraz küçülmesi ve kanaması bu balıkları tahrik eder. Bu durumda avdan pay almaya yönelirler. Balıklar arasında yeme faaliyeti başlayınca, balıklar yeme çılgınlığına kapılarak paylarına düşeni alma çabası içine girerler.

BALIK AVI YONTEMLERI

Büyük Balıkların Olduğu Merayı Balon Balıkları Terk Eder

Büyük balık avı yaptığımız merada Akya gibi büyük balık miktarı fazlaysa ve/veya dişli büyük balıklar varsa Balon Balıkları o bölgeyi ya terk eder. Yada hiç kıpırdamadan tam zeminde dururlar. Büyük balığın bol olduğu günlerde Balon Balıklarıyla hiç karşılaşmadan yemli dip sırtısı yapmak keyifli olur. Yem ve takım bozulmadığı için Akya avı yapmak kolaylaşır.

BALIK AVI YONTEMLERI

Jigging Yöntemi:

Balık avı yapacağımız av merasına gelene kadar yemlik Palamut avı yapmaya çalışırız. Yem balığı avı yapamamışsak yöntem değiştiririz. Büyük balık avına Jigging yöntemiyle devam ederiz.

Şimdiye kadar anlatılan av yöntemlerine bakıldığında, jigging yöntemine yemlik balıkların olmadığı zamanlarda alternatif av yöntemi olarak bakabiliriz. Yem balıklarının az olduğu zamanlarda jigging yöntemin seçilmesi doğru bir yaklaşımdır. Biz yemlik balık bulamıyorsak, muhtemelen büyük balık da yemlik av bulmakta zorluk çekiyordur. Dolayısıyla, yalancı yemlerin bu dönemlerde daha iyi sonuç vermesi pek mümkündür.

Balık avlarımızda özel ısrar veya merak sebebiyle suni yemlerin kullanılması talep edilmezse, önceliği yemli dip sırtısına veririz. Yemin azaldığı dönemlerde de jigging yöntemi ve dip rapalası ile dip sırtısı yöntemlerini tercih ederiz.

BALIK AVI YONTEMLERI

Hangi Yöntemin Kaç Metrelerde Av Yaparız

Jigging yöntemini 60 – 160 m derin suda balık avı yaparız. Dip rapalası ile balık avı yönteminde 10 – 30 m derinliklerde av yaparız. O günkü şartlar hangi av yöntemi için uygunsa o yöntemi kullanırız. Bazen her üç yöntemi de kullandığımız olur.

BALIK AVI YONTEMLERI

Jigging Yöntemini Ne zaman Tercih Ederiz

Jigging yöntemini havanın güzel olduğu günlerde tercih etmek daha doğru olacaktır. Rüzgar, dalga ve akıntı jigging yöntemiyle balık avını olumsuz etkileyen faktörlerdir. Böyle günlerde jigging yapmak gerçekten çok zorlaşır.

Rüzgar, dalga ve akıntı sebepleriyle teknemiz hızla sürüklenebilir. Jig oltalarımız devamlı yatay pozisyona getirebilir. Bu durumda jigging yapmak zorlaşır. Oltalar hava muhalefetiyle yatay pozisyona geldiğinde, jig’leri zemine indirmek için derinliğin iki katı ip salmak gerekebilir. Bu durumda ip üzerindeki sürtünmenin artmasıyla olta çok ağırlaşır. Ağırlaşan oltayla jigging yapmaya çalışmak zor iştir. Bu durum herkesi çabucak yorar.

Oltalar yatay durumdayken derin suda jigging yöntemine uygun av yapılamaz. Bu durum oltayı sallamayı da, oltayı sallamayı da çok zorlaştırır. Ayrıca bu durumda jig’e aksiyon vermek zorlaşır. Böyle durumlarda oltanın çekilir. Jig akıntı yönünde atılması mümkün olan en uzak noktaya atılarak ava devam edilir. Tekne akıntı yönünde hareket ederken jig dik pozisyonda zemine iner. Böylece dikey jigging yapma imkanı doğar. Ama bu durum akıntının etkisiyle kısa sürer. İki, üç denemeden sonra oltayı çekip yine akıntı yönünde atmak gerekir.

Jigging yöntemi havanın sakin olduğu akıntı, rüzgar ve dalganın az olduğu zamanlarda yapılmalıdır. Bazen havanın nispeten kötü olduğu günlerde rüzgar ve dalga aynı yönde hareket ederken, akıntı onlara karşı hareket edebilir. Bu güçler birbirlerine üstünlük sağlayamıyorsa jigging yapmak mümkün olur. Üstelik böyle zamanlarda suyun oksijen miktarında artış olduğundan, balıklar bu tür alanları tercih etmektedir. Genellikle zorlu şartlarda jigging yapabiliyorsanız, balık avı yapma şansınız da artacaktır.

Balık Avı Yöntemleri

Dip Rapalasıyla Sırtı Yöntemi

Senenin Hangi Dönemi Dip Sırtısı İçin Uygundur

Deniz suyunun 17 – 23 derece olduğu zamanlarda yapmak daha doğrudur. Özellikle Sinarit ve Lagoslar deniz suyu soğuduğu zamanlarda kıyılara yaklaşırlar. Bu yaklaşmada suyun ısısının yanında en büyük etkenlerden biri de dönemin kış olmasıdır. Kış döneminde insanlar denizlerden elini çekerler. Böylece deniz balıklara kalır. Ayrıca kışın kıyılardaki hareketlilik de azalır. Bu durum balıklar için rahat bir ortam oluşturur. Sinarit ve Logoslar kıyılara yaklaşarak av yapmaya başlar. Bu dönem kıyılarda dip rapalasıyla av yapmak için çok uygun zamandır.

Balık Avı Yöntemleri

Dip Sırtısıyla Balık Avında En Büyük Zorluk Nedir

Balık avı yapacağımız bölgedeki dip yapısıdır. Bölgedeki dip yapısını bilmek çok önemlidir. Nereye, ne kadar, hangi hızla yaklaşılacağının kararı bu bilgiye bağlıdır. Bu kombinasyonu kurmadan kıyıya yaklaşırsanız sorun çıkar. Bu durumda dip rapalası ve/veya kurşunlar dip zemindeki kayalara takılacaktır.

Takılan takımların nasıl kurtarılacağını öğrenmek gerekir. Rapala ile kurşunlar arasında 30 – 40 kg çekeri olan bir misina kullanmak gerekir. Özellikle 40 Kg çekeri olan bir misina 11 – 13 cm rapalaların kancalarını açabilecek güçtedir. Kurtarmak için asıldığında kancaları açılır. Kanca açılırsa rapala da kurtulur. Daha sora kancayı düzeltmek veya değiştirmek kolaydır.

Dip rapalasıyla sırtı avcılığında olabildiğince az malzeme kaybetmek önemlidir. Her takım kaybı bizi bu av yönteminden soğutabilir.

Dip rapalası ile sırtı yönteminde başarının sırrı risk almaktan geçer. Rapala taşlara ne kadar yakın olursa, bereket de o kadar fazla olur.

ANTALYA BALIK AVI TURU

jigging Yöntemiyle Akya Avı: https://youtu.be/ZuCtqw-m0NI

Balık Avı Yöntemleri

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.