Balık Avında Aktif Kaloma Kullanım Teknikleri :
Kaloma Nedir
Gevşetmek ve bırakmak demektir. Balık avında oltaya takılan balığın gücünü boşa çıkarmak için takımın gevşemesini ve akmasına sağlamaya kaloma vermek denir.
Kaloma Vermenin Avantajı Nedir
Kaloma akmaya başladığında takımlara güç binmez. Balık kalomayı boşaltarak gücünü boşuna harcamış olur. Bu sayede olta makinesi, kamış, ip misina ve takım bu güç karşısında zarar görmez.
Kaloma Ayarı Neye Göre Yapılır
Kaloma ayarı takımın en zayıf olduğu düşünülen yere göre yapılır. Bu takımı korumak ve balıkla mücadeleye devam edebilmek için bir zorunluluktur. Ama bunun dışında da kaloma ayarı yapmamızı belirleyen unsurlar vardır. Bunlar balığın yeme atlama tarzı, av bölgesinin taşlara yakınlığı, teknenin hızı, yemin canlı olup olmaması, takımdaki ip misina miktarı, avcının mücadele gücü ve buna benzer pek çok unsur.
Aktif Kaloma Kullanımında Genel Teknik
Genel olarak kalomanın an itibariyle duruma uygun ayarlanması şeklinde uygulanır. Balık duraklayıp oltaya doğru hareketlendiğinde kaloma bir miktar sıkılarak kamış yukarı doğru kaldırılır. Kamış aşağı indirilirken makine hızla sarılır. Bu yolla balığın hızla yorulması sağlanır. Balık hızla basarken kaloma normal ayarına getirilir. Balık tekrar mücadele etmeye başlandığında kamışın ucu suya doğru indirilirken kaloma gevşetilir. Sık ve gevşet taktiğiyle balık hızlı bir şekilde yukarı alınmaya çalışılır.
İp Misinaya Elle Temas Ederek Anlık Sıkılaştırma Sağlayarak
Bu yöntemde makine üzerinde kaloma ayarıyla hiç oynanmaz. Kaloma sabit kalırken kamışı tutan sol elin baş parmağıyla ip misinaya baskı yapılır. Bu baskı kamışı yukarıya kaldırılırken yapılır. Bu şekilde balığın kafası yukarı çevrilip yükseltilmeye çalışılır. Kamış indirilirken de hızla makine sarılır. Eğer kamışı kaldırırken balık basmaya başlarsa, kamış suya doğru yaklaştırılırken parmak ipin üzerinden hızla çekilir. Böylece balık kalomayı rahatça boşaltır. Bu yöntemin uygulanması genel yönteme göre daha basittir. Senkronu kaçırma ve panik olma ihtimali de yoktur.
Kamışı Kaldırılarak Kaloma Sıkılığı Sağlamak
İlk avlarda yukarıda belirttiğimiz yöntemlerin uygulaması zordur. Genel olarak avcı sadece oltayı sarmaya çalışarak balıkla mücadele etmeye çalışır. Balığı kaçırma korkusu çok hakimdir. İlk balığı almak ister. Kamışı suya paralel tutarak sararken balığın davranışlarını anlamak daha kolaydır.
Sonraki avlarda daha etkin mücadele etmenin yollarını aramaya başlar. İlk keşfettiği yol kamışı kaldırıp-indirerek sarma işlemini rahatlatmaktır. Ama bu yöntemde kamışı kaldırırken kaloma ayarının üzerine sürtünme gücü de eklendiğinden kaloma sıkılığı artar. Bu yüzden balık basarken kamışı ısrarla kaldırmaya devam etmek büyük hatadır. Kaloma çok sıkılaştığından balığın takımı koparma, kancanın takıldığı yerin yırtılma ihtimali artar. Bu yüzden bütün yöntemlerde balık basarken kamışın uygun hızda indirilmesi esastır. Bu aşamada kamışın balığın basma hızından daha hızlıca indirilmesi de doğru değildir. Balıkla ahenk içinde hareket edilmesi doğrudur.
Bu yöntemin uygulanması diğerlerine göre daha kolaydır. Belli bir ustalık derecesine gelene kadar diğer yöntemlerin kullanımından kaçınmak gerekir.
Balıkla Mücadelede Temel Kurallar
- Oltada boşluk verilmemesi gerekir.
- Olta her an gergin olmalıdır.
- Olta gevşerse oltanın ucundaki balığın ne yapmaya çalıştığını bilme şansı olmaz. Yani balıkla olan iletişimimiz kopar.
- Balıkla mücadele ederken kancanın takıldığı yer genişler. Kancanın bu genişleyen aralıktan çıkmaması için mücadele devamlılık arz etmelidir.
- Balık avında geçen süre avcının lehinedir. Geçen her dakikada balık yorulur.
- Balık avının keyfini çıkararak mücadele edildiğinde balığın yorulması sağlanmış olur. Bu sayede balık avının başarıyla sonuçlanma şansı artar.
- Balık avı bir spordur. Mücadeleyi kazanan rakibini öldürmek zorunda değildir. Et ihtiyaçsa balık alınır. İhtiyaç değilse av geri salınır. Geri salmanın üzerine daha büyük bir tatmin yoktur. Bağışlamak en büyük erdemdir.
Balık Avında Aktif Kaloma Kullanım Teknikleri
Büyük Balık Avında Videosu: https://dai.ly/xoj8ei