BALIK AVINDA EN BUYUK HATA CEKERKEN BOSLUK VERMEKTIR

Balık Avında En Büyük Hata Çekerken Boşluk Vermektir:

Balık avı yaparken boşluk verildiğinde balığın kaçabilmesi için fırsat tanınmış olur. Bu fırsatın oluşmasına sebep olan pek çok sebep vardır. Şimdi biraz bu sebepten bahsedelim. Sonra da bu balık avında boşluk verilseydi ne olurdu bunu anlatalım.

BALIK AVINDA EN BUYUK HATA CEKERKEN BOSLUK VERMEKTIR

Boşluk Verildiğinde Balığın Kaçmasının Sebepleri

Kancanın Yumuşak Bir Yerden Geçmiş Olması: Kanca yumuşak bir et parçasına geçmişse bu kısım mücadele sırasında yırtılarak genişler. Bu sebeple boşluk verildiğinde balık kafa vurduğunda kanca yaradan kurtulur. Balık da özgür kalarak dalışa geçer.

Kalomanın Sert Olması Sebebiyle Kancada Açılma Olabilir: Kalomanın sert olması kancanın açılmasına sebep olabilir. Bu durumda da boşluk verildiğinde balık ileri geri manevra yaparak kancanın takıldığı yerden kurtulmasını sağlayabilir.

BALIK AVINDA EN BUYUK HATA CEKERKEN BOSLUK VERMEKTIR

Verilen Boşluktan İstifade Ederek Balık Takımı Taşlara Dolayabilir: Balık boşluktan istifade ederek biraz daha dalarak takımı dipteki taşlara dolayabilir. Bu durumda takımı kurtarmak için tornistan yaparak takılan bölgenin üzerine gelip takımı kurtarmaya çalışmak gerekir. Balık dinç olduğu esnada takılma gerçekleşirse, balık takımı koparıp kendini kurtarabilir.

Boşluk Verildiğinde Balık Diğer Oltalara Doğru Yüzerek Takımları Karıştırabilir: Özellikle dip sırtısı yaparak birden fazla olta çekiliyorsa, balık oltaya atladığında diğer olta biran evvel sudan çıkarılmalıdır. En doğrusu dip sırtısı ile büyük balık avını tek oltayla yapmaktır. Bu sayede bu problemin oluşması engellenir.

BALIK AVINDA EN BUYUK HATA CEKERKEN BOSLUK VERMEKTIR

Boşluk Verilmesi Durumunda Balığın Dönüp Basmasına İzin Verilir: Balık dönüp basmaya başladığında nerede duracağı ve kancanın takıldığı yere ne kadar hasar vereceği, kancanın ne kadar açılacağı belli olmaz. Bu durumda en doğrusu balığın yorulup durmasını beklemektir. Balığı durdurmak için kalomayı sıkmaya çalışmak büyük bir hata olacaktır. Ayrıca balık basarken oltadaki mücadele misinasının yetip yetmeyeceği de ayrı bir sorundur. Olta makinesindeki ip biterse, bittiği yerden kopar. Bu yüzden ipin bitmesine izin vermemek gerekir. Bu aşamada kalomayı sıkmak ve takımın balığa yakın bir yerden kopmasını sağlamak gerekir. Böylece makinede sarılı ipin tamamın balıkla beraber gitmesi engellenir. Bu balığın sağ kalması için önemli bir tercih olacaktır. Bütün iple beraber kaçan balık ilerleyen süreçte ipin bir yerlere takılmasıyla ölür.

BALIK AVINDA EN BUYUK HATA CEKERKEN BOSLUK VERMEKTIR

Balık Mücadelesinde Boşluk Verme Probleminin Çözüm Yolu

  • Balık oltaya takıldığında tekneyi durdurarak balığı çekmeye başlamışsak, hiç boşluk vermeden çekmek gerekir. Ama mücadele esnasında çeşitli sebeplerden dolayı boşluklar verilebilmektedir. Hiç boşluk vermeden balıkla mücadele etmek genellikle çok zordur. En azından balık belli bir yorgunluğa ulaşana kadar boşluk vermemeye çalışmak gerekir. Peki bu duruma da bir çözüm yolu yok mudur?
  • Balık oltaya takılıp balığı çekmeye başladığımız esnada tekne hızını en düşük hıza getiririz. Hemen sonrasında teknenin burnunu açık denize vererek oltayı sarmaya başlarız. Çeşitli sebeplerden dolayı boşluk versek bile tekne 2 – 3 mil hızında ileri gittiği için boşluk vermek problemi kendiliğinden ortadan kalkar.

Balık oltaya takıldığında durarak balıkla mücadele etmek doğru bir yöntem değildir. Doğru yöntem; tekne 2 – 3 mil hızla açık denize doğru giderken balıkla mücadele etmektir. Bu durumda artık balıkla mücadele esnasında boşluk verme sorunu olmaz.

BALIK AVINDA EN BUYUK HATA CEKERKEN BOSLUK VERMEKTIR

Tekne Giderken Balıkla Mücadele Etmenin Faydaları Nelerdir

  • Tekne 2 – 3 mil hızla ilerlerken bir süre sonra balık tekne ile beraber hareket etmeyi tercih eder. Bu aşamada sabırlı bir şekilde yavaşça balıkla mücadele edilirse, balığın kolayca çekilebildiğini görürüz. Bu şekilde balıkla mücadele kolaylaşır.
  • Balık 2 – 3 mille giden tekneyi takip ettiğinde nefeslenme sorunları yaşayarak hızla yorulmaya başlar. Genellikle 2 – 3 mil hız balığın nefeslenmesi için yeterli bir hız değildir. Örneğin bu hızda Orkinos ailesinden bir balığı çekiyorsak balık ya ölmüş olur, ya da ölecek aşamaya çok yaklaşmış olur.
  • Tekne hareketliyken balığı istediğimiz yere doğru yönlendirme şansımız olur. Bu sayede istediğimiz yerde balıkla mücadele etme şansını elde edebiliriz. Böylece denizin dip yapısının ve çevredeki diğer teknelerin yaratabileceği olumsuz şartlarından kendimizi uzak tutabiliriz.
  • Teknenin hareketli olması hemen dip yapma isteğinde olan balıkların dip yapmasını engeller. Kaloma boşaltma sürelerini kısaltır. Balığın daha çabuk yorulmasını sağlar. Aynı şekilde taş balıklarının doğru taşa yönelmesini engeller.
  • Avın yapıldığı taşlık zeminden ayrılmak, balığın dip yaparak oltayı taşlara dolamasını engeller. Böylece daha rahat bir ortamda balıkla mücadele etme şansını elde etmiş oluruz.

Bugünkü Balık Avında Boşluk Verilseydi Ne Olurdu

Bugünkü Akya avımızda kanca balığın yanağının alt kısmındaki en yumuşak yerine girmişti. Girdiği yeri 7 – 8 cm yırtmıştı. Kancanın takıldığı doku yumuşak olduğundan kolayca yırtılabilmişti. Genelde olduğu gibi biraz yukarıdan veya ağız kısmından takıldığında daha sert bir dokuya girdiğinden hiç yırtılma olmadan daha kolayca çekilebilmektedir. Eğer balıkla mücadele esnasında boşluk vermiş olsaydık balık ilk sert kafa darbesinde kancayı atıp kendini kurtarabilirdi.

Balık Avında En Büyük Hata Çekerken Boşluk Vermektir

Balık Avında En Büyük Hata Çekerken Boşluk Vermektir

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/MdN05T9E_Ac

Balık Avında En Büyük Hata Çekerken Boşluk Vermektir

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

BALIK AVINDA EN BUYUK HATA CEKERKEN BOSLUK VERMEKTIR için 2 cevap

  1. Berkay yıldırım der ki:

    Balık avında boşluk verme problemini en kolay nasıl hallederiz?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Balık oltaya takılıp mücadele başladığında tekne hızını en düşük hıza düşürüp gitmeye devam etmek gerekir. Tekne devamlı gidiyor olacağından artık boşluk verebilmek mümkün olmaz. Bu aşamada balıkla mücadele ederken acele etmeye hiç gerek yoktur. Balık avının keyfi yaşanarak mücadele edilirken geçen sürede balık yorulacaktır. Unutmayın balıkla mücadele esnasında geçen her saniye bizim lehimizedir. Balık her geçen zaman dilimde yorulur. Ancak balık teknenin yanına geldiğinde motor boşa alınır. Son aşamada balık zaten iyice yorulduğundan kolayca tekneye alınabilecektir. Ayrıca bu yöntem oltaya takılan balıkları daha büyük bir yüzdeyle çekmenin de yoludur.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.