BALIK AVINDA KALOMA AYARI NEYE GORE YAPILMALIDIR

Balık Avında Kaloma Ayarı Neye Göre Yapılmalıdır :

BALIK AVINDA KALOMA AYARI NEYE GORE YAPILMALIDIR

Kaloma Nedir

Gevşetmek ve bırakmak demektir. Balık avında oltaya takılan balığın gücünü boşa çıkarmak için takımın gevşemesini ve akmasına sağlamaya kaloma vermek denir.

BALIK AVINDA KALOMA AYARI NEYE GORE YAPILMALIDIR

Kaloma Ayarı Neye Göre Yapılır

Kaloma ayarı takımın en zayıf olduğunu düşündüğümüz yere göre yapılır. Bu takımı korumak ve balıkla mücadeleye devam edebilmek için bir zorunluluktur. Ama bunun dışında da kaloma ayarı yapmamızı belirleyen unsurlar vardır.

BALIK AVINDA KALOMA AYARI NEYE GORE YAPILMALIDIR

Balığın yeme müdahale şekli

  • Bir balık yeme bir kerede hamle yapıp alıyorsa kaloma sıkı ayarlanabilir. Tabii bu sıkılık hiç bir zaman takımın en zayıf noktasından daha fazla olamaz.
  • Balık yeme kuyruk kısmından atlayıp kancanın olduğu ön kısma gelene kadar bir kaç hamle yapacaksa gevşek ayarlanmalıdır. Balık hamle yaparken kaloma rahatça akabilmelidir. Taki balık kancaya takılana kadar. Balığın ne zaman geçtiğini bilmek tecrübe ve deneyim ister. Bu durumda tasmalama zamanını ayarlamak çok zordur.
BALIK AVINDA KALOMA AYARI NEYE GORE YAPILMALIDIR

Teknenin hızına göre

  • Tekne yavaş gidiyorsa, yem ve takım taşlara yakın seyrediyorsa kaloma sıkı ayarlanır. Balık oltaya geçince hiç vakit kaybetmeden taşlık bölgeden uzaklaşılır. Kalomanın sıkılığı balığın taşlara girmesini engellemek içindir. Bu aşamada risk yüksektir. Bazı balıklar çok hızlı taşlara girebilir. Bazılarının eti çok gevrektir. Kancanın takıldığı yer kolayca yırtılabilir. Bu durumlarda avcının balığın ne olduğunu anlayıp çözümler üretmesi gerekebilir. Bu çözümler kısmına girmeyeceğim. Bu çözümlemelerin sonu gelmez. İleri ki konularda yeri geldikçe bu çözümlemelerden bahsederiz.
  • Tekne hızlı gidiyorsa kalomanın biraz gevşek bırakılmasında fayda vardır. Balık hızla yeme atlayıp uzaklaşmak ister. Biz tekneyi durdurana kadar takım üzerinde büyük bir baskı oluşacaktır. Bu anda kanca takıldığı yeri çok ciddi miktarda yırtabilir. Bu mücadelenin ilerleyen aşamalarında balığın kurtulmasına sebep olabilir.
BALIK AVINDA KALOMA AYARI NEYE GORE YAPILMALIDIR

Avcının tecrübesi ve  mücadele yeteneği

  • Daha önce defalarca yapılan bir avsa balığın davranışlarını kestirip ona göre bir strateji belirlenebilir.
  • Daha önce avlamadığımız bir balıkla mücadele ederken avantaj balıktadır. Balığın davranışlarını inceleyip anlık çözümlemeler yapmak gerekir. Bu aşamada balığı taşlık bölgeden uzaklaştırmaya çalışmak en doğrusu olacaktır. Altı taşlık olmayan derin su mücadelenin başarılı olması adına önemlidir.

Kaloma avcının mücadele gücüne göre ayarlanır

  • Kaloma avcının mücadeleyi uzun süre sürdürebileceği sıkılığa göre ayarlanır. Sıkı kaloma avcıyı çabucak yoracağından ava devam edemez hale gelir. Bu duruma çözüm bulmak gerekir. Örneğin kamışın sünger kısmı bir yerlere dayanılarak güç alınabilir. Bu sayede daha az yorularak mücadeleye devam edilebilir. Ama kamış bir yerlere dayanmamalı veya çarpmamalıdır. Kamış bu yüzden kırılırsa balıkla mücadele daha da zorlaşır.
  • Mücadele esnasında yorulma faktörünü azaltmak için teknenin en düşük hızda açık suya doğru gidiyor olması avantajdır. Bir süre sonra kalomayı boşatmayı bırakıp tekneyle beraber hareket etmeye başlar. Bu durumda balıkla mücadele kolaylaşır. Daha az güç harcayarak balığı birim zamanda daha fazla yormak mümkün olur. Bunun sebebi balığın yavaş hızlarda yeterince oksijenlenememesidir. Ayrıca bu durumda balık dalma isteğinden de vazgeçer. Böylece taşların yaratacağı olumsuzluk ta bertaraf edilir. En önemlisi boşluk verip balığın kaçması için bir olumsuzluk riski de ortadan kalkar. Giden teknede boşluk verebilmek mümkün değildir. Bu şekilde balıkla mücadele çok daha kolaydır.

Balık Avında Kaloma Ayarı Neye Göre Yapılmalıdır

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/r5UssZBst-o

Balık Avında Kaloma Ayarı Neye Göre Yapılmalıdır

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.