Balık Avında Kismetiniz Açıksa Oltanız Hiç Boş Kalmaz :
Hiç kimsenin denizle veya balıklarla anlaşma yapması mümkün değildir. Bu yüzden balık avı kısmet işidir. Kısmet olmazsa ne kadar tecrübeli, azimli, istekli, hırslı, vazgeçmez olsanız da balık oltanıza atlamaya bilir. Sonuçta balık avlamanın kuralı balığı ikna etmekten geçer. Bu yüzden de “balık avı kısmet işidir” deyip oturmayacağız. Tam aksine var gücümüzle öğrenmeye, anlamaya ve uygulama yapmaya çalışacağız. Kısmet, gayret ve gerekli caba olmadan gerçekleşmez. Yani kısmet, kader kavramı; bütün yapılan ve yapılması gerekenleri kapsar. Ancak her şey bir araya geldiğinde amaç gerçekleşir.
Oturarak Hiçbir Şey Elde Etmek Mümkün Değildir
Yiyecek ekmeğimiz yoksa, kader deyip oturursak aç kalırız. Yiyecek ekmeğimiz varsa, kader deyip oturursak göbek büyütürüz. Bir amacımız varsa, her iki durumda da boş durmayıp çabalamamız gerekir.
Amaç Balık Avıysa Ne Yapmalıyız?
Öncelikle nerede balık avlayabileceğimizi araştırmalıyız. Balık avlama yöntemlerini ve zamanlarını öğrenmeliyiz. Sonra avlayacağımız balığa uygun olta satın almalıyız. Her şey hazır olunca da uygun zamanı kollayıp balık avına çıkmalıyız. Balık avında en önemli meziyetler; sabırlı olmak, yılmadan, usanmadan denemeler yapmaktır. Yaptığımız denemelerden elde ettiğimiz bilgileri her an itibariyle değerlendirerek bilgimizi arttırmalıyız. Artan bilgi ve tecrübe bizim daha usta avcı olmamızı sağlar. Tecrübeler arttıkça nasibimiz de bollaşır. İşte bütün bu çabaların toplamı kısmettir.
Balık Avında Başarının Sebebi Ustalık Mı Kısmet Midir?
Balık avı yapmak için öğrenilmesi ve yapılması gerekenlerden bahsettik. Bu işin ne kadar emek yoğun ve bilgi yoğun olduğunu anlatmaya çabaladık. Bu durum bütün avcılık faaliyetleri içinde geçerlidir. Bütün bunları düşündüğümüzde ustalığın çok önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Fakat uygulamaya baktığımızda, ilk defa balık avına çıkan kişinin şansını hepimiz biliriz. Buna hepimiz “acemi şansı” deriz. Bu sözü söylediğimizde ortaya bir gerçek çıkar. Usta olmadan da çok büyük balık avı yapabilmek mümkündür. Bu durum ancak rastgele, nasip, kısmet kavramlarıyla açıklanabilir. Ama bu başarının devamlı kılınması için mutlaka ustalıkla perçinlenmesi gerekir.
Balık Avında Kismetiniz Açıksa Oltanız Hiç Boş Kalmaz
Balık avında şu örneğe sık rastlanır. Senelerdir beraber avlanıp her türlü bilgiyi de paylaşan üç arkadaşı ele alalım. Aynı ustalık seviyesinde olmalarına rağmen birisi daha iyi avcı görüntüsü verir. Bunun sebebi onun diğerlerine göre daha kısmetli olmasındandır. Kısaca acemiyken de, ustayken de sonuç değişmiyor. Kısmetli olan her zaman daha iyi av yapıyor. Bu durum hayatın diğer aşamaları için de geçerli bir açıklamadır. Aynı eğitimi alan iki kişiden birinin dünyayı yönetecek istikbale sahip olurken, diğerinin sefaleti yaşayacak istikbale sahip olması gibi…
Kısmet Olarak Tanımlananlar Son Nokta Mı?
Bu durum kaderine razı olmak olarak tanımlanır. Bu aşamada iki yol önümüze çıkar.
- “Bu kadar” deyip umutsuzluğa düşüp tembelleşmek,
- “Allah’a verdikleri için şükredip” daha fazlasını elde etmek için daha fazla çalışmak,
Hayatın sürekli gelişmeye açık olduğunu, öğrenilebileceklerin sonsuz olduğunu fark edemeyenlerin seçtiği yol tembelliktir. Oysa öğrenilebilecekler sonsuzken daha fazla çabalamak bir zorunluluktur. Allah, en çok şükredeni en fazla ödüllendirendir.
Elde ettiğimiz her neyse, onun için şükretmek büyük fazilettir. Ama şükredip oturmak cehalettir. Allah’ın verebileceklerinin sonu yoktur. Vermekle de hiç bir şey eksilmez. Bu sebeple hiç durmadan yeni başarılar elde ederek, şükrümüzü arttırmamız gerekir. Artan şükrümüz kısmetimizi de arttırır. Günümüzde içine düştüğümüz kaostan çıkmanın yolu budur.
Balık Avında Kismetiniz Açıksa Oltanız Hiç Boş Kalmaz
Örnek bir video link’i: https://youtu.be/MdN05T9E_Ac