Balık Avında Olta Toplanmadan Umut Kesilmez :
Balık avına herkes büyük umutlarla gelir. Kimi umudunu gerçekleştireceğine dair içinde çok büyük bir his taşır. Aklından asla olumsuz düşünceler geçmez. Bu pozitif enerjiyle güzel bir av yapma ihtimali çok artar.
Kimisinin tereddütleri ve korkuları vardır. Aklında acabalar hiç bitmez. Ava ve bulunduğu güzel ortama odaklanamaz. Aklı hep başka yerlerdedir. Bir türlü yaşadığı güzel şeylerin farkında olmaz. Bu yüzden etrafına sürekli negatif elektrik yayar. Bu da yapmayı çok istediği avın gerçekleşmesini engeller. Çevresindekilerin de enerjisini düşürür. Bu tür avlar genellikle çok büyük hayal kırıklığıyla sonuçlanır. Bu hayal kırıklığının üzerine bir de benden şu cümleleri duyar. “Büyük balık avlamayı yeterince istemedin”.
Büyük Balığı Yeterince İstemedin Ne Demek
Balık avı zor bir iştir. Genellikle zor işler insanlarda bir tedirginlik yaratır. Bazıları bu tür işleri yapmak konusunda yeterince hazır olmayabilir. Hazır olmak bilgi ve tecrübeyle olur. Kimisi bu tür bir zorluk için hazır mizaca sahip değildir. Kimisi de en çok bu tür zorluklarla uğraşmayı ve başarılı olmayı sever. İşte bu tür insanlar zor işlere adapte olmak konusunda her zaman hazır durumdadır. Uyum sağlamakta hiç zorluk çekmezler.
Zorluklara adapte olmakta zorlananlar işi yapmak konusunda kararsızdırlar. İşi yapmamak için bin bir bahane uydururlar. Ama yapmanın kendileri için iyi olacağını da bilirler. Bu iki düşünce arasında gidip gelirler. Bu arada oluşan negatif enerji onların işi yapmalarını zorlaştırır. Odaklanamayan zihinler ayrıntıları kaçırır. Oysa başarıyı belirleyen bu ufak ayrıntılardır.
Olta Toplanmadan Av Bitmez
Olasılık varken ihtimaller sonlanmaz. Son ana kadar ihtimalleri değerlendirmek gerekir. Başarı, o işi yapmak için en fazla kafa yoranın, çaba harcayanındır. Bir işi bitirmek için çabalayan son ana kadar uğraşması gerekir. Son ana kadar her bildiğini yapanın keşkeleri olmaz. Keşke, işi hakkını verememenin açık bir itirafıdır. İşin hakkını vermek için son ana kadar uğraşmak ödülü almanın en doğru yoludur.
Bu balık avımızda da son ana kadar uğraştık. Daha önce en son büyük balık avı yaptığımız yeri de geçmiştik. Ama biz oltaları toplamadık. Keşke dememek adına avımızı olta çekemeyeceğimiz yere kadar sürdürdük. En son noktayı geçtikten 200 m sonra kaloma hızla boşalmaya başladı. Oltada Akya vardı. Biz son ana kadar uğraşmanın ödülünü almıştık. Herkes çok mutluydu. “Her şey bitti” diye düşünürken en büyük ödülü almıştık. Bu tür bir durumda insanın sevincini tarif etmeye kelimeler yetmez. Yaşamak ve deneyimlemek gerekir.
Akya Videosu: https://youtu.be/tzBq72PdhYU
Menderes bey Palamut avında kullanılan sırtı takımlarında bir veya iki adet kurşun kullanmanızın sebebi nedir?
Bunun bir kaç tane sebebi var.
Birinci Sebep: Palamut avı yaparken teknenin arkasından üç adet takım salarız. Bu takımlar karışmasın diye. Bu takımların salınış sırası şöyledir. Hafif takım uzağa, ağır takım yakına şeklindedir. Örneğin bir kurşunlu takım 60 m geriye, iki kurşunlu takın 45 m geriye, daha ağır olan üçüncü takım 30 m geriye salınır. Bu şekilde takımlar karıştırılmadan dolaşılabilir. Dönüşlerde seviye ve mesafe farkından oltaların sadece ipleri temas eder. Ama takımlar temas etmediği için oltalar karışmaz. Bu yöntemde örgü iplerin üzerinde gam olmamasına dikkat etmek gerekir. Üzerinde gam olan ipler birbirine dolaşabilir. Mutlaka takımlar salınmadan önce gam düzeltilmelidir.
İkinci Sebep: Kurşun ağırlık takım kullanımında bir opsiyondur. Bize derine inebilme seçimi verir. Bu seçimi kullanarak oltaları dibe indirebiliriz. Takımları dibe indirmek istediğimizde motor boşa alınır. Takımlar istenilen seviyeye inene kadar beklenir. Sonra motora yol verilir. İlk hızın yavaş olması iyidir. Sonra giderek hızlanılır. Arada yine motor boşa alınıp takımlar aşağıya indirilebilir. Bu sayede bu takımlarla büyük balık avı yapılabilir.
Üçüncü Sebep: Özellikle tek kurşunlu takım 7 – 12 mil civarı bir hızla çekilirken kurşunda oluşan kavitasyon (suyun kurşunun etrafını kaplayacak şekilde boşluk oluşturması) 2 – 10+ Kg büyük Orkinosların rapalaya atlamasına sebep olur. Balık kavitasyon yaratan kurşunu rapalayı kovalayan bir balık olarak algılayıp rapalaya ondan önce atlamasını sağlayacak bir cazibe yaratır. Kavitasyonun oluşturduğu rekabet ortamı büyük balığın olaya katılmasını sağlar.
Dördüncü Sebep: Balıklar ilginç bir şekilde metalik ritmik sesleri severler. Ortası delikli gezer kurşunun fırdöndülere çarpması sonucu çıkan ritmik sesler balıkları olta çekilen ortama yöneltebilir. Bu av açısından bir avantaj oluşturur.
Genel anlamda oltaların karışmamasıdır. Ayrıca seviye farkından dolayı balık avı avantajı elde etmek arzusudur. Farklı seviyelerden balık almak mümkün olur. Özellikle yavaş seyirlerde iki kurşunlu takım daha derinden gelir.
Menderes Bey merhaba, rapala ve iğne küflenmesini önüne nasıl geçebiliriz? Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler.
Rapala kancalarını pastan kurtarmak için her kullanımdan sonra tatlı suyla yıkayıp kurutmak en doğru yoldur. Bir rapalaları kullandıktan sonra kutusuna takımla birlikte sarmadan önce kuruturuz. Bu kurutmayı rapalanın misinasından tutup başımızın üzerinde hızla çevirerek yaparız. Bunu yaparken rapalanın elimizden kayıp etrafa savrulmamasına dikkat etmek gerekir. Balık avında rapala ve kancaları kurutmanın en hızlı yolu budur.
Rapaları güneşin altında kuruturken çok fazla güneş ışığına maruz kalıp erimesine ve yamulmasına izin vermemek gerekir. Kuruyunca hemen kaldırmak gerekir. Rapalaları kutularında bile olsa plastik poşetler içinde güneş altında tutmamakta fayda vardır. Rapala yamulursa dengesi bozulur. Sırtı çekerken dönerek gelir. Dengesi bozulan rapala zarardan başka bir işe yaramaz.
Büyük balık avında küçük balık avında olduğu gibi balığın avlanabileceği meralar var mıdır? Yoksa sırtı çekerken balık rastgele her yerde avlanabilir mi? Balık avlamaya en uygun olan yerler nerelerdir?
Büyük balık avı yapılacak sabit meralar yoktur. Büyük balık genel anlamda gezen bir balıktır. Büyük balık ufak balıkların çokça bulunduğu meralar arasında dolaşır. Büyük balık bu meraları dolaşarak avlanır. Bazen büyük balık belli meralarda yoğunlaşır. Bazende bütün meralara homojen olarak dağılabilir. Böyle günlerde bütün meralarda av yapmak mümkün olabilir.
Büyük balık avı bilinen meralar sistematik olarak dolaşılarak avlanmalıdır. Bu şekilde yapılan av daha verimlidir. Bir merada dolaşarak av yapmaya çalışmak avın verimini düşürür.
Büyük balık avlamaya en uygun meralar ufak balıkların yoğunlaştıkları yerlerdir. Büyük balıkların olduğu meralarda aşırı bir telaş gözlemlenir. Çok fazla hareket gözlemlenir. Bu durumdaki meralarda daha ısrarcı dolaşmak fayda sağlar. Genel anlamda balık avının en iyi olduğu mekanlar: Burunlar, Taşlık hızlı derinleşen yerler, Ada çevreleri, adaların yakınında bulunan deniz içi yükseltiler, koy içlerindeki taşlık mekanlardır. Oksijen seviyesi yüksek yerler balığın bol bulunduğu yerlerdir.
İlk kez çıkılan balık avında şansımız daha önce çıkanlara göre nasıldır?
Kısmeti olanın balık avı şansını istatistiklere göre değerlendirebilmek mümkün değildir. Tabii balık avını yönlendiren tecrübeli bir rehber avcı olmak kaydıyla. Büyük balık avı ciddi anlamda bilgi ve tecrübe ister. Rehber avcı vasıtasıyla bu bilgi ve tecrübe size eşlik ederse gerisi kısmetinize kalır. Kısmetiniz varsa hiç kimsenin av yapamadığı meralarda bile çok güzel av yapma şansınız olur. İstatistikler ile bu açıklamanın imkanı yoktur.
Özet olarak kısmetiniz varsa her zaman balık avı yapabilirsiniz. Üstelik hiç ummadığınız kadar güzel avları anı hafızanıza ekleyebilirsiniz.
Balık avının sabır işi olduğunu bilmeyenin balık avına katılması ve garantili balık avı yapacağını zannetmesi çok yanlış bir düşüncedir. Balık ve denizle anlaşma yapılması mümkün müdür?
Balıkla ve denizle balık avı yapılacağına dair bir anlaşma yapmak mümkün değildir. Balık avında sadece kısmeti olanın av yapması mümkündür. Başkaca her yorum anlamsızdır. Tabii kısmetin emek ve caba olmadan gerçekleşmeyeceğini de bilmek ve anlamak gerekir. Çiğnemeden ekmek bile yutulamaz.
Bende yaptığım avda “son ana kadar balık avından umut kesilmemesi gerektiğini” uygulamalı olarak öğrendim. Benim avladığım balık da son anda oltamıza takıldı. Her an için balığı bekliyor olmak çok heyecan verici oluyor. Zaten balık avını çekici yapan da bu değil mi? Balığın ne zaman oltaya takılacağı belli olmuyor.
Oltaya takılan büyük balık ile en etkin mücadele etmenin yolu nedir?
Büyük balık oltaya takıldığında hızla çeker. Bu yüzden kaloma ayarı balığa uygun yapılmış olmalıdır. Balık kalomayı boşaltırken, tekne en düşük hızda taşlık bölgeden kumluk ve derin olan suya doğru gitmelidir. Tekne açık suya doğru çıkarken çok yavaş bir şekilde olta sarılabilir. Bu aşamada acele etmeye hiç gerek yoktur. Acele edilmezse balık kolayca tekne ile beraber gelir. Arada bir kalomayı boşaltsa da bu önemli değildir. Tekne giderken balık çok fazla basmaz ve tekneyle beraber hareket etmeyi tercih eder. Tekneyle balığı çekerken balık normal mücadeleye öre 3 kat daha çabuk yorulur. Bu şekilde balık çok mücadele etmeden yorulduğu için bir çok problem kendiliğinden hallolur.
Taşlık zeminden uzaklaşıp, balığı da yeterince yorduğunuza inandığınız zaman tekneyi durdurup olduğunuz yerde balıkla mücadeleye devam edebilirsiniz. Bu şekilde balığı kaçırma riskinizi azaltmış olursunuz. Bu mücadele şeklinde balığı yorarak tekneye yaklaştırdığınız için tekneye almak da kolay olur.
Kısaca özetlersek:
– Balığa uygun kaloma ayarı,
– Balığı Taşlık bölgeden uzaklaştırmak,
– Tekneyle çekerek balığı yormak,
– Yorgun bir şekilde tekneye yaklaştırmak,
– Yorgun balığı çok sorun yaşamadan tekneye almak.
Pozitif enerjinin balik avi üzerinde etkisi nedir sizce?
Umut kesmeyenin asla kısmeti asla azalmaz. Umut kesenin avı biter. Oltayı toplamak zorunda kalana kadar ava devam etmek temel ilke olmalıdır. Pozitif enerji avı bize yaklaştıran, avı kolaylaştıran en önemli güçtür. Kazanmayı düşünmeyenin kazanması hiç bir zaman mümkün olmaz. Hayat enerjimiz umut ve inançtır. Umudu ve inancı bitenin yaşam enerjisi de kalmaz.