Balık Avında Takımın Hatalı Salındığının Belirtileri Nelerdir :

Sırtı yönteminde her olta takımı tekne hızından daha hızlı salınmamalıdır. Hafif takımlardan oluşan yüzey takımlarında hızlı salma çok önemli olmayabilir. Ama ağır takımlardan oluşan dip takımlarında hızlı salınan takımlar ciddi sorunlar yaratır. Bu yüzden oltanın tekne hızından daha yavaş salınmasına dikkat edilmelidir. Üstelik takımları kontrollü salarken balık avı yapma ihtimali çok yüksektir. Kontrolsüz yapılan bir işten olumlu sonuç beklemek hayalcilik olur. Oysa başarılı olmayı beklediğimiz her işi kontrollü yapmalıyız.

Takımın Belli Aralıklarla Suyun Yüzüne Çıkması
Düzgün salınmayan takım dönerek gelir. Yüzey sırtısı yapılıyorsa takımın suyun yüzüne çıkıp indiği gözlenir. Takım suyun yüzüne çıkarken hafifler. İnerken de ani bir şekilde ağırlaşır. Eğer ufak bir rapala çekiliyorsa bu hafifleyip ağırlaşmayı kamışı elimizde tutarak anlamak zordur. Bu değişimleri anlayabilmek için kamışı uzun süre kullanıyor olmak gerekir. Hatta balık avına sık çıkıyor olmak gerekir. Yoksa uzun aralıklarla ava çıkıyorsak, kendi takımımız da olsa fark etmeyebiliriz. Bu yüzden arada bir rapalayı çektiğimiz yöne bakmakta fayda vardır. Bu sayede suyun yüzüne çıkan rapalayı görebiliriz.

Kamışın Hassasiyetinin Önemi
Avda kullanılan kamış ne kadar elastikse değişimleri algılamak o kadar kolay olur. Sert kamışlarda ufak hareketleri algılamak zordur. Takımın suyun yüzüne çıkıp döndüğü konusunda bir tereddüdümüz varsa kamışın ucuna bakabiliriz. Kamışın ucundaki hareketi takip edebilmek için kamışı tekneye 90° tutmak gerekir. Hareketi daha doğru algılamak için ıskarmoza dayamak daha doğru olur. Bu şekilde olta sabit kalacağından oltanın ucundaki hareketi yorumlamak kolaylaşır.

Kamışın Ucunda Devamlı Ritmik Olmayan Hareketler Gözlenmesi
Olta takımı bize ait değilse ve ilk defa kullanıyorsak takımdaki ufak hareketleri algılayamayız. Hatta kendi takımımız olsa da uzun aralıklarla kullandığımız için el hassasiyetimizi yitirmiş olabiliriz. Bu durumda hassas hareketleri takip edebileceğimiz en iyi yer kamışın ucudur. Eğer ufak bir rapala çekiliyorsa ritmik olmayan hareketi kamışın ucuna bakarak takip etmek daha kolaydır. Çünkü her kamışın en elastik yeri kamışın uç kısmıdır.

Rapala veya yem dönmeden düzgün bir şekilde geliyorsa suyun yüzüne çıkmaz. Kamışın ucunda ritmik ufak bir hareket olur. Ama yem veya rapala dönüyor ve suyun yüzüne çıkıyorsa kamışın ucunda ritmik olmayan hareketler olur. Bu hareketler sürekli değişim gösterebilir. Değişimler sert olur. Bu hareketleri gözle kamışın ucuna bakarak takip etmek, elle hissetmeye çalışmaktan daha kolaydır. Bu yüzden sırtı çekerken kamış tekneye 90° tutmak gerekir.

Misina Üzerinde Gam Oluşumu
Yukarıda sayılan iki durumda da rapala veya yem dönüyordur. Takım dönerken misina veya ip misina üzerinde gam oluşmaya başlar. Gam nedir? Gam, rapala veya yem dönerken misinayı da aynı yönde döndürmesidir. Bu dönmeler sonucunda ipin üzerinde oluşan burguya gam denir. Gam oluşmuş bir misina diğer bir misinaya yanaşırsa, hemen diğer misinayı da bu dönme girdabı içine alır. Bir anda misinalar birbirine karışır. Balık avı yaparken misina üzerinde gam oluşmasını asla istemeyiz. Balık avında gam oluşumu büyük bir sonunun habercisidir.
Gam oluşumunu gördüğümüzde takımın döndüğünü anlarız. Hemen oltayı toplayıp gam sebebini düzeltmemiz gerekir. Dönen takımla balık avlamak genel olarak mümkün değildir. Çok nadiren bu durumda da av yapıldığı olur. Tabii gam oluşumunu fark edene kadar takım yün yumağı gibi iç içe geçmediyse…

Olta Takımının Normale Göre Ağırlaşması
Sırtı çekerken rapala veya yem balığı dönüyorsa oltada ağırlaşma olur. Özellikle hızı biraz arttırdığımızda takım hızla ağırlaşır. Dönme esnasında rapala veya yem balığı su yüzü yaparsa oltada aniden hafifleme olur. Bu normal dışı durum takımın döndüğüne işarettir. Normal dışı ağırlaşma ve dönmenin bir sebebi de takıma bir şeylerin takılması olabilir. Takıma bir şey takılması doğal olarak ağırlaşmaya sebep olur. Hatta takıma takılan şey takımın dönmesine de sebep olabilir. Ayrıca takım ağırlaşırken kamışta ciddi bir eğilme olur. Kamış yuvasında duran takımda bunu gözle takip etmek mümkündür. Böyle bir durumda oltayı toplayıp takımı düzeltmeliyiz.

Uzun Süre Av Yapılamıyor Olması
Yukarıda sayılan problemlerin olması durumunda balık avı yapılması pek mümkün olmaz. Uzun süre av yapılamıyorsa olta toplanıp kontrol edilmesi gerekir. Olta çekildiğinde problemler gözükür. Problemi düzeltip yeniden ava devam ederiz.

Çözüm Yolu Nedir?
Çözüm takımı düzgün hazırlamaktır. Takımı salarken teknenin yanında rapala veya yemin dönüp dönmediğini kontrol etmektir. Takımı salarken kontrollü salmaktır. Takımı tekne hızından daha yavaş salmaya özen göstermektir. Takımı salarken tekne hızını arttırmakta fayda vardır. Tekne yavaş giderken ağır takım salmak zordur. Tekne hızını arttırmak takımın hızla salınmasını kolaylaştırır. Takım kontrollü bir şekilde salınmışsa sorun olmadan ava devam edilir. Zaten zor olan büyük balık avını bir de takımı düzgün salmayarak zorlaştırmanın bir anlamı yoktur. Başarılı balık avının yolu takımı düzgün salmak ve düzgün çekmekten geçer.
Balık Avında Takımın Hatalı Salındığının Belirtileri Nelerdir

Balık Avında Takımın Hatalı Salındığının Belirtileri Nelerdir
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/0Ej-e9WgCAo