Balık Avında Tecrübe Arttıkça Mücadele Kolaylaşır :
Öğrenilen her şey yeni bilgileri anlamayı kolaylaştırdığı gibi, çıkan problemleri çözmeyi de kolaylaştırır. Yani yaptığımız işi daha verimli bir şekilde yapmamız ve kendimizi güncellememiz kolaylaşır. Bu sayede gelişimimiz devam eder. Balık avında da tecrübe arttıkça mücadeleci büyük balıklar karşısında daha az enerji harcayarak daha iyi mücadele edebiliriz.
Büyük Balık Avında Adrenalin Patlaması
Aslında büyük balıkla ilk mücadelelerde avcıyı yoran kanında hızla biriken adrenalindir. Adrenalin, avcının bir sürü bilinmez karşısında büyük bir güçle mücadelesi sonucu ortaya çıkar. Balık oltaya vurup kalomayı şiddetle boşaltırken avcı bir anda bu güçle nasıl mücadele edeceğini bilemez. İlk anda balığın makinedeki ip misinayı bitireceğini zanneder. Sonra kaloma açık olmasaydı oltayı kolayca elinden alabileceğini fark eder. Sonra bu balık ne zaman duracak diye düşünür. Çaresizlikle balığın yavaşlamasını bekler. Balık bir süre sonra yavaşlayınca mücadele etmeye başlar. Ama balığı biran evvel alma heyecanıyla oltayı hızlıca sarma çabasına girer. Bir daha balığın aynı şekilde misinayı boşaltmasını istemiyordur. Ama büyük balığı öyle ufak balık gibi bir çırpıda çekmek ne mümkündür. Bunu hızlıca yorulunca anlar. Ne yapacağını bilemez. Acilen yardıma ihtiyacı vardır. Yanında yardım edecek birisi varsa çok şanslıdır. Yoksa çok büyük hatalar onu bekliyordur. Yorulan avcı panik olur. Bu aşamadan sonra doğru kararlar veremez. En iyi ihtimalle balık kaçar. Kötü ihtimalleri yazmayacağım.
Büyük balıkla mücadeleye başladığımızda güçlü olan büyük balıktır. Hakimiyet ondadır. Bu yüzden balığı altı kumluk olan derin suya doğru teknenin en yavaş hızıyla uzaklaştırıp orada sakince mücadele etmek gerekir. Balık her bastığında ona yol vermek gerekir. Bu şekilde balığın yorulmasını beklemek en doğru mücadele şeklidir. Geçen her dakikada balık yorulmaya başlar. Balığın yorulmasıyla mücadele üstünlüğü bize geçer. Bu aşamadan sonra balıkla mücadelenin keyfini çıkarak oltayı sarmaya devam edebiliriz.
Tecrübenin Büyük Balıkla Mücadeleye Etkisi
Büyük balık oltaya vurduğunda kamışın ucu ip misina ile aynı yöne getirilir. Bu sayede balık kalomayı rahatlıkla boşaltabilir. Balık kalomayı boşaltırken ilk önce balık altı taşlık olan meradan uzaklaştırılması gerekir. Bunu yaparken balık şoka girip duraklarsa olta yavaşça sarılarak derin suya doğru gitmeye devam edilir. Balık teknenin gidiş hızına uyum sağladığında çok fazla kaloma boşaltmaz. O da bizimle beraber derin suya doğru çıkar. Bazen balığın derin suya hareketlenmesi bizden daha hızlı olabilir. Balığın hareketlerini takip edip mutlaka ona ayak uydurmak gerekir. Kontrolü devamlı elde tutmakta fayda vardır.
Açık suya çıkıldığında motor kapatılıp orada balıkla mücadeleye devam edilir. Açık suda akıntı, dalga ve rüzgarın bizi ne tarafa doğru sürüklediğine mutlaka dikkat edilmelidir. Bizi bir engele doğru sürüklemiyorsa mücadeleyi kolaylaştıracaktır. Tabii kontrol bizde olmak kaydıyla. Eğer bu şekilde sürüklenmemiz kontrolümüzü olumsuz kılıyorsa motor gücünü kullanmaya devam etmekte fayda vardır. Ama hafif sürüklenmeler balıkla mücadelede çok işimize yarar. Bu sayede balık çok fazla dip yapmaya çalışmaz. Balık daha çabuk yorulur. Balığı tekneye almak daha kısa sürer.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/yLiUxIoIldI