Balık Merası :
Balığın yaşamını sürdüğü yer olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım çok doğru değildir. Bence balık merası; balıkların korunmak ve beslenmek amacıyla belli süre geçirdikleri uğrak yerler olarak tanımlamak daha doğru olacaktır. Balıklar sürekli hareket halindeyken, bazı korunaklı yerlerde belli bir zaman dilimini geçirmek zorunda kalabilirler. Bunda en büyük etken, daha büyük balıkların avlanma içgüdüsüyle yapmış oldukları baskılardır. Ufak balıklar meradan ancak, büyük balığın baskısı kalktıktan sonra ayrılabilir.
Mera tabirini, balığın bulunduğu taşlar olarak kullanmayıp, balık yoğunluğu olan, değişken yerler olarak kullanmaktayız. Büyük balıklar avcı balıklar oldukları için bir yeri beklemeyip, avlarını gezerek bulurlar. Ufak balıkların bir yerde uzun süre kalmalarının nedeni, büyük balıkların devamlı baskılarıdır. Bu sebeple, belli taşlarda büyük balığın baskısı geçene kadar kalması ve sığınak olarak kullanması gerekir. Büyük balığın baskısı göç zamanının uzunluğuna bağlıdır. Bu süre bazen aylarca sürebilir. Büyük balıklar, ufak sürüler halinde, devamlı olarak geçiş yaparlar. Geçiş yaparken, ufak balıkların mesken olarak tutukları taşlara uğrayarak, karınlarını doyururlar. Sonra yollarına devam ederler.
Balık Merasının Önemi
Balık avcılığında meranın önemi, balığın bulunduğu ve bazı zamanlar yoğunluğun arttığı yerler olması dolayısıyladır. Bir merada ufak balık varsa, zamanla o merada büyük balık bulma imkanı da vardır. Her meranın, büyük balık konukları olmasının sebebi bundandır.
Birbirine yakın meraların verimliliği daha yüksek olur. Balık bir merada fazla baskıya uğrarsa, diğer meraya geçerek, nefes alma şansını elde eder. Birbirine bağlı meraların ufak balık açısından avantajı; kolay yer değiştirme imkanıyken, büyük balık açısından avantajı; her zaman daha fazla avlanabilme imkanıdır. Bu yüzden bazı meralarda, her zaman balık bulunur.
Ayrıca bir yerde balık yoğunluğu varken, diğer balıklarda o bölgede bulunarak avdan sebeplenmeyi tercih ederler. Bu meranın kalabalıklaşmasını sağlayan en önemli etkenlerdendir. Bazı balıklar çok iyi avcıdır. Bazı balıklar da çok iyi toplayıcılardır. Bir çok zaman bütün bu balıklar mera olarak tabir ettiğimiz alanlarda bir araya gelirler. Bu meralara balık açısından zengin meralar deriz.
Büyük Balık Avı Mücadelesinin Videosu: https://youtu.be/WawFz1wHZ8w
İzmir’de bir yer ismi verebilir misiniz?
İzmir’i ve İzmir’de yapılacak balık avını bilmediğim için bir yer ismi veremem. Ama kayalık alanların, adaların, deniz içi yükseltilerin, burunların bol olduğu ve denizin temiz olduğu alanlar her zaman balık avı için daha uygun alanlardır.
Adrasa’nın her yeri balık merası. Balık tutulmayan yeri var mı acaba?
Evet, Adrasan’ın her yeri meradır. Balık avı yapamadığımız veya çok az balık yakalayabildiğimiz çok kısa mesafeler var. Bunların mesafesi toplamda 500 m yi geçmez. Buralarda Yazılı Orkinos ve Palamut avı yaparız, ama büyük balık almak kısmet olmadı. Ama bu iki bölgeden birinde, Adrasan’da gördüğüm en büyük Sinariti gördüm. O bölgede serbest dalış yapıyordum. Tahminen 10 Kg üstü bir Sinarit’ti. Diğer bölgede de bir kere 5 Kg Yazılı Orkinos avı yapmıştık.