Balık Onu Geri Bırakanı Sever :

Balık avında ufak balıklara büyüme ve çoğalma şansı vermek her amatör balıkçının görevidir. Ancak böylece bize bırakılan emaneti çoğaltarak gelecek nesillere teslim edebiliriz. Bizim şu anki mevcut balıkların bize emanet bırakıldığını idrak etmemiz gerekir. Eğer bize miras bırakıldığını zannedip hoyratça azaltırsak gelecek nesiller bizleri ayıplar. Ayrıca denizdeki her balığın dünya gıda rezervinin bir parçası olduğunu da idrak etmemiz gerekir. İnsanlığın devamı için balığın çoğalmasına katkı vermemiz gerekir. Yoksa insanlığın bir geleceği olmaz.

Daha Büyük Balık Avı Yapma İsteği
Büyük balık avı yapmaya başladıktan bir süre sonra daha büyüklerini hayal etmeye başladık. Bu hayali gerçekleştirmenin yolu olarak da ufakları geri bırakmamız gerektiğini fark ettik. Böylece ufakların büyüme ve çoğalma şansı buldukça daha büyüklerin adetsel olarak çoğalacağını hesapladık. Başka türlü daha büyüklere erişme şansımız olmayacağını anladık. Bunun üzerine ilk olarak 3 Kg sınırı koyduk. O tarihten sonra 3 Kg altı balıkları küçük sınıfına ladık. Hatta zaman içinde bu kuralı balık avı turlarımızda da uygulamaya başladık. Gördük ki, turlara katılanların çok büyük bir kısmı bu kurallara hızlıca gönüllü olarak uyum sağladı. Artık pek çok ustalaşan eski katılımcımız kendi avlarında 3 Kg sınırını 5 – 7 Kg sınırına kadar taşımaya başladı. Biz ise bu kuralı özellikle Akya avlarında, evde balığa ihtiyaç değilse 10 Kg ve üstüne kadar çıkardık.

Hangi Dönem Büyük Hangi Dönem Ufak Balık Avlanmalıdır
Yumurtlama dönemin dışındaki zaman diliminde kesinlikle büyük balık avı yapılmalıdır. Büyük balık avı yaklaşımı insanları ufak balık avından uzak tutar. Çünkü balık avı yapan herkes bir süre sonra ufak balık avından zevk almaz olur. Bu durum olması gerekenin doğal sonucudur. Bu ne demektir: İçgüdüsel olarak bir süre sonra ufaklar avcıyı tatmin etmez. Bu yüzden büyükleri avlamak ister. Böylece kendine öğrenmek ve başka işlere de vakit ayırmak için zaman kalır. Bu yüzden de ufaktan büyük balığa yönelmek doğal bir süreç olur. Ayrıca insanoğlu zaman içinde edindiği bilgi ve tecrübeler ile olgunlaşmış ürünün tüketilmesinin ekonomik verimlilik için bir zorunluluk olduğunu öğrenir.
Şimdi işin zaman ile fark edilen bir matematiğine gelelim. Yumurtlama döneminde halen daha büyük balık avında ısrar edilmesi doğru değildir. Çünkü, büyük balıklar ufak anaçlardan çok daha fazla yumurta taşır. Örneğin 5 Kg bir anaca karşılık 20 – 30 Kg bir balık en azında 3 – 4 kat daha fazla yumurta taşır. Bu durumda yumurtlama döneminde illa ki balık alıkoyacaksak bunun 5 – 10 Kg bir balık olması, 20 – 30 Kg bir balık olmasından daha iyidir. Bu sayede büyük balıklar alınan balıkların daha fazlasını üreme yoluyla yerine koymuş olur.


Balığı Geri Bırakmanın İç Huzuru
Her balık bıraktığımda avcılığın benim için hak olduğunu düşünürüm. Çünkü gelecekte avlayacağım balıkların çoğalması için her sezon yüzlerce balığı geri salarım. Bunu hem kendi bireysel avlarımda, hem de balık avı turlarında kendi koyduğumuz kurallarla gönüllülük esası ile yaparız. Kimseye zorla bir şey yaptırmayız. Kaldı ki, avladığı balığı geri salan her insanın nasıl mutlu olduğunu gözlerimle görüp, kulaklarım ile duyarım. Bu mutluluğun üzerine başka bir iç huzuru yoktur. Bir canlının hayatını bağışlayan bir kimsenin artık zalim olma ihtimali yoktur. Zalim olmayanın anlamsız avlar yapmasını da beklemek mümkün değildir. Bir insanın bu gönüllü seçimi onu olgunlaştırır. O artık eskisi gibi olamaz.

Bir insana avını geri bırakma şansı vermek onu güzelleştirir.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/I8STVYqQBMA