BALIKLARIN BUYUMESINE FIRSAT VERMEZSEK BALIK AVI GELECEGIMIZ OLMAZ

Balıkların Büyümesine Fırsat Vermezsek Balık Avı Geleceğimiz Olmaz :

Nasrettin hoca yüzyıllar öncesinden “BİNDİĞİN DALI KESME” demiş. Tam da bu işi en iyi açıklayan cümle budur.

BALIKLARIN BUYUMESINE FIRSAT VERMEZSEK BALIK AVI GELECEGIMIZ OLMAZ

Bir insan hiç emek harcamadığı bir şeyi nadas ederken niçin aç gözlü davranır. Zanneder mi ki, o her şeyi alıp kendi tatminini en üst seviyeye çektiğinde, alamayanlar bu üründen mahrum kalınca o kişiye saygı duyarlar. “Ne yapalım böyle oldu” derler. Aç kalanın, mahrum edilenin gazabı, mahrum edenin verdiği zarardan kat be kat fazla olur. Aç gözlülük, başkalarının hakkına saygı duymamak huzursuzluk ve kavga sebebidir. Her seferinde de mağdur eden, sanki problemin kaynağı kendi değilmiş gibi, huzursuzluk çıkardı diye mağdur edileni suçlar. Buna hem suçlu, hem de güçlü denir.

BALIKLARIN BUYUMESINE FIRSAT VERMEZSEK BALIK AVI GELECEGIMIZ OLMAZ

Refahla Kültür Eş Güdümlüdür

Toplum gelişip, refah düzeyi biraz yükselmeye başladığında, açlığa dair pek korkusu kalmayınca başkalarının haklarına karşı daha duyarlı olur. Bu haldeyken bile toplumun içinden hak, hukuk tanımayan bencil kişiler çıkabilir. Eğer bu bencil kişiler toplumda baskın kişilikler değilse, toplum için çok önemli değildir. Gelişen toplumlar yaşam kurallarını, toplumun huzurunu gözetecek şekilde oluştururlar. Bu durumda bir takım bencillik girişimleri olsa da toplum kuralları tarafından cezaya tabi tutulur.

BALIKLARIN BUYUMESINE FIRSAT VERMEZSEK BALIK AVI GELECEGIMIZ OLMAZ

Balıkların Büyümesine Fırsat Vermezsek Balık Avı Geleceğimiz Olmaz

Makul Olmayan Kuralın Uygulaması Zordur

Bir toplumda kurallar uygulanabilir olarak düzenlenmelidir. Uygulama kolaylığı olamayan kural işletilemediği için, istenilen sonuca ulaşmak mümkün olmaz. Balıkçılıkta da durum biraz böyledir. Kontrol ve kollama görevi Sahil Güvenlik Komutanlığına verilmiştir. Sahil Güvenlik Komutanlığı sınırlı tekne sayısı ile denizin neresine yetişsin? Çok ciddi uzmanlık ve eğitim isteyen balıkçılık konusunu denetlesin? Tek iş balıkçılığı denetlemek olsa bile, yetişmesi mümkün değilken.

BALIKLARIN BUYUMESINE FIRSAT VERMEZSEK BALIK AVI GELECEGIMIZ OLMAZ

Balık Avı Denetimi Karada Yapılmalıdır

Biran evvel denetim daha ciddiye alınarak, deniz yerine karada yapılmalıdır. Karada denetim Belediyelere verilmelidir. Özellikle balıkçılığın gelişmiş olduğu büyük şehirlerde belediyenin olmadığı yer yoktur.

Belediye Nerelerde Denetim Yapacak

  • Balık hallerinde,
  • Büyük satış marketlerinde,
  • Balık lokantalarında,

Büyük satış mağazaları ve balık lokantalarının denetimi çok kolaydır. Tebdili kıyafet müşteri gibi gidilen bu mekanlarda bir kere yapılan denetim bu yerlerin düzelmesi için yeterlidir. Geriye bir tek balık halleri kalıyor. Hallerde ve diğer yerlerde de Maliye’yi devreye sokup, fatura kontrolü yapılırsa meseleyi halletmek kolaylaşır. Ayrıca halleri kamera sistemi ile takip etmek de mümkündür. Kural dışı balık satışı durdurulursa, bir başka deyişle, kural dışı balık alınmazsa denizlerde balıkçılık denetimi yapmaya gerek kalmaz. KİMSE SATAMAYACAĞI BALIĞIN AVINI YAPMAZ. Üstelik bu sistemim işleyişi bir iki aylık sıkı denetimle rayına oturur. Denetim yapacak kişilerin balık hallerinde balık tanıma eğitiminden geçirilmesi sürecin başlaması için yeterlidir. Belki başlangıçta aba altından sopa göstererek başlamak daha doğru olur. Hemen ceza yağdırmak çok doğru değildir. Gönüllü katılım en doğru iştir.

Balıkların Büyümesine Fırsat Vermezsek Balık Avı Geleceğimiz Olmaz

Bu şekilde denetimler ufak balığın büyümesini sağlarken, balık stoklarımız hızla büyür. Bu istem ilk başta biraz sıkıntı yaratsa da, bir iki sene gibi kısa bir sürede meyvelerini vermeye başlar. Bu durumdan her kes karlı çıkar. Herkesin cebine giren para artar. Zenginleşmeye başlarız.

Bu yaşamda en iyi sistem; kaynakların en verimli şekilde kullanılması ve adil dağıtılmasıdır. ADALETİN OLDUĞU YERDE HUZURSUZLUK OLMAZ.

Yakala Bırak Avı Videosuhttps://youtu.be/Oh7l0RJCDHc

Balıkların Büyümesine Fırsat Vermezsek Balık Avı Geleceğimiz Olmaz

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

BALIKLARIN BUYUMESINE FIRSAT VERMEZSEK BALIK AVI GELECEGIMIZ OLMAZ için 2 cevap

  1. sesli chat der ki:

    Balık tutmak da, yemek de çok güzel. Beslemek kadar.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Geçekten de öyle. Balık tutmak, avladığın balığı yemek çok güzel. Bunu ihtiyacımız ölçüsünde ve kurallara uygun şekilde yaptığımızda hiç bir sorun yok. Ama birileri çıkıp ihtiyaç dışı, kurallara uymadan kaçak olarak yaparsa ve avladığı küçük balıkları “fire diyerek” denize dökerse iş değişiyor. Öncelikle ufak balıkların doğmasına, sonra büyüyüp ekonomik boya ulaşmasına izin vermemiz gerekir. Eğer kendimize ekonomik boyun dahi üzerinde bir boy ve kilo belirlersek, balığın çoğalmasına katkı vermiş oluruz. Bir de nişastalı artıklarımızı denize atarsak, kıyıdaki ufak balığın büyümesine ve büyüklerin kıyılara daha çok yanaşmasına fırsat vermiş oluruz.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.