Balon Balığı Saldırısından Kurtarılan Oltaya Akya Atladı :
Balon Balığının her türlü avı engellediğine dair yaygın bir kanı vardır. Bunun haklılık payı oldukça fazladır. Özellikle durağan yapılan avlarda bu çok geçerlidir. Dip sırtısını 2 mil civarı bir hızla çektiğimizde de durum aynıdır. Balon Balığı doğası gereği sistem dışı olan her şeye müdahale etmektedir. Ama dip sırtısı yaparken biraz hızlandığımızda müdahale oranında bir azalma olmaktadır. Bunu fark ettiğimizde riskli bölgelerde daha hızlı dip sırtısı çekmeye başladık. Dip sırtısı yaparken yeme Balon Balığı müdahale ettiğinde hemen hızlanarak o bölgeden uzaklaşırız. Bu hızlanmalar yemi korumamızda çok faydalı olur. Unutmayalım ki, yemli dip sırtısı yaparken yemi kaybedersek av yapma şansımız kalmaz. Ayrıca, yemi koruma çabasının büyük balığı tahrik edici etkisi de vardır.
Büyük Balıklar Akya Oltasındaki Yeme Nasıl Atlar
Genellikle büyük balıklar ölü yemle dip sırtısı yaptığımızda ilk hamleyi yemin kuyruk kısmına yaparlar. Bunun sebebi balığın hareketini imkansız hale getirmektir. Böylece yem onların olur. Kuyruk kısmına ilk hamleyi yapmalarının bir sebebi de; yemi çekerken kuyruğun en altta olmasıdır. Derinden gelen büyük balık kendine en yakın kısma saldırır. Ayrıca büyük balık arkadan geldiğinde de kuyruk kısmı ona en yakın kısımdır. Bu yüzden Akya Oltasını hazırlarken kuyruğa çok yakın bir yere üçlü kanca bağlarız. Avcı kanca burudur.
Genellikle büyük balıkları kuyruk kancası sayesinde yakalarız. Ama büyük balığın yaklaşma açısına bağlı olarak yeme saldırma pozisyonu farklılık gösterebilir. Bu yüzden anüs kısmında da bir üçlü kanca olur. Kuyruk ve anüs kısmında olan iki kanca, yem balığının ağız kısmında olan tekli taşıyıcı kancaya bağlanır. Bu şekilde yem balığı canlı rapalaya benzer. Ayrıca taşıyıcı kanca, büyük balığın kafadan saldırması durumunda avcı kanca olur. Yani balığı her kancadan bir tanesi veya hepsiyle bile yakalamak mümkündür.
Balon Balığının Yeme Müdahalesini Avantaja Çevirmek
Balon Balığı da genellikle kuyruk kısmından atlar. Özellikle Balon Balığı ihtimalinin olduğu yerlerden hızlı geçeriz. Bu yüzden yemi yakalamaya çalışan Balon Balığı kuyruk kısmından atlar. Bu saldırı esnasında Balon Balığı ağız kısmından kuyruktaki üçlü kancaya takılır. Bu şekilde takılan Balon Balığı oltada çok fazla ağırlık oluşturmaz. Bu sayede yemi Balon Balığı ile beraber çekmek çok zor olmaz. Balon Balığının yeme saldırısını avantaja çevirmenin püf noktası budur. Bu durumda rahatça tekneyi 5 mil üzeri hızlara çıkarmak mümkün olur. İşte bu hızlara çıktığımızda etraftaki büyük balıklar bu durumu bir kovalamaca olarak algılarlar. Büyük balığın gözünden bakıldığında; yem balığı kaçıyor, Balon Balığı da neredeyse onu yakalayacakmış gibi gözükür. Bu görüntü büyük balığı yeme sahip olmak için tahrik eder. Bu durumda tahrik olan büyük balık büyük bir hırsla yeme saldırır. Amacı yemi Balon Balığından önce almaktır.
Büyük Balıkla Mücadele
Büyük balık yemi aldığında kaloma çılgınca boşalmaya başlar. İşte avın en güzel kısmı bu andır. Bu anda büyük balık o kadar güçlü kafa vuruşları yapar ki, büyük bir ağırlık oluşturan Balon Balığı oltadan düşer. Onu kısa süre sonra yem balığı takip eder. Zaten yem büyük balığın müdahalesi esnasında paramparça olur. Büyük balık yeme müdahale ettiklerinde önce yemi ezer, sonra vakumlayarak emer. Ama mücadele başladığında nefeslenebilmek için yutaklarındaki yem parçalarını kusarlar. Bu aşamadan sonra kendilerine özgü mücadele tarzını uygulamaya başlarlar.
Büyük Balıkla Ne Şekilde Mücadele Edilmelidir
Oltadaki büyük balık Akya ise dalmaya çalışır. Hemen dibe inmek ister. Bunu yapamasın diye tekneyi açık suya doğru almaya çalışırız. Bu aşamada oltada boşluk vermeyecek şekilde tekne hızla hareket etmelidir. Tekne manevra yaparken olta hızla sarılıp oltada boşluk verilmemelidir. Eğer açığa yönelirken oltayı sarmak mümkün değilse, geniş bir açı ile açığa doğru çıkarken oltanın boşluğunu alacak hızda hareket edilmelidir. Taki, olta gerilip balığın mücadele gücünü hissedene kadar. Sonra tekne en düşük hızında açığa doğru yol alabilir. Önceleri kalomayı hızla boşaltan Akya bir süre sonra sakinleşir. Bu aşamadan sonra tekne ile gelmeye başlar. Balık tekne ile beraber hareket ederken oltayı çok yavaş sarmak gerekir. Hızlı sarmaya kalkılırsa balık da basmaya başlar. Balık, etkiye tepki vermekte hiç gecikmez.
Açık suya çıkıp taşlık zeminden kurtulunca motor durdurulur. Sakin bir ortamda balıkla mücadele edilerek avın keyfi yaşanmaya başlanır. Eğer balık çok fazla basmaya devam ederse tekneye yol verip sakinleşmesi sağlanabilir. Mücadele süreci bu şekilde devam eder. Sonunda balık ve avcı yorulur. Artık avın sonu gelir. Teknenin yanına kadar çekilen büyük balık tekneye alınır. Avcı için en keyifli kısım budur. Bu aşamada rahat bir nefes alabilir. Artık balık onundur. İhtiyaçsa evine götürür yer. İhtiyaç değilse balığı geri bırakıp avın mutluluğuna birde balığı bırakmanın mutluluğunu ekler.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/6A61XXRy3iQ