BALON BALIGININ DISLEDIGI TAKIMI AKYA SON ANDA KOPARDI

Balon Balığının Dişlediği Takımı Akya Son Anda Kopardı :

Yemli dip sırtısı çekerek büyük balık avı yaparken Balon Balıklarıyla karşılaşma ihtimali oldukça yüksektir. Bu ihtimal gerçekleştiğinde yem zarar görür. Yem zarar görürken takımlar da zarar görebilir. Balon Balıklarının çene yapısı çok güçlüdür. Bir ara Akya Oltasında 0,80 mm çelik tel kullanmıştım. Balon Balıkları 0,80 mm çelik teli ya koparıyorlardı. Ya da kullanılamayacak kadar zarar veriyorlardı. Çelik telle her an olta takımı hazırlamak zordur. Bu yüzden daha dayanıklı olan 0,90 mm ip misina kullanmaya başladık. Daha sonra daha dayanıklı olan 0,58 mm Sufix ipleri keşfettik. Zaten bu ip misinaları yıllardır çıkrık makinelerde kullanıyorduk. Akya Oltasında 0,58 mm Sufix ip misinaları iki kat olarak kullanıyoruz. Böylece takımın çeker gücünü de, dayanıklılığını da arttırmış olduk.

BALON BALIGININ DISLEDIGI TAKIMI AKYA SON ANDA KOPARDI

Balon Balıklarının Saldırdığı Takım Kontrol Edilmelidir

Balon Balıkları bir takıma saldırdığında takımda ufak çekiştirmeler olur. Çünkü yem balığının etini sandviç yer gibi ısırırlar. Bunu aynı anda birden fazla Balon Balığı yapabilir. Ancak birisi kancaya takılırsa oltada balığın ağırlığını hissetmek mümkün olur. Yoksa yem balığını bitirirler avcının haberi bile olmaz. En iyisi kamış oltayı tekneye 90° açıyla ve suya yakın tutmaktır. Bu şekilde kamışın ucunda en ufak dokunuşu bile görmek mümkün olur.

Balon Balığı yem balığına hamle yaptığında hemen teknenin hızını arttırıp oradan uzaklaşmak gerekir. Böylece yemi ve olta takımlarını korumak mümkün olur. Ama Balon Balıkları büyük bir sürü ise o bölgeden hasar almadan kurtulmak zor olur. Yemin hasar aldığı durumlarda mera dışına çıkana kadar beklemek ve meradan çıkınca takımı kontrol etmek gerekir.

BALON BALIGININ DISLEDIGI TAKIMI AKYA SON ANDA KOPARDI

Neden Meradan Çıkana Kadar Beklemek Gerekir

Balon Balıkları yem balığına saldırdıklarında bu hareketlenmeyi büyük balıklar da fark eder. Hemen o bölgeye yönelirler. Özellikle Akya bu konuda en meraklı balıktır. Bu yüzden Balon Balıkları yeme saldırdığında bu saldırıya Akya da müdahil olabilmektedir. Hatta Balon Balıklarından kaçmak için hızlandığımızda Akya oltaya atlayabilmektedir. Bu yüzden meranın dışına çıkmayı beklemekte fayda vardır. Bu bekleyiş oltanın zarar görmesi durumunda risk taşımaktadır. Ama av verimliliğini arttırdığı için mutlaka bu beklemeyi kural haline getirmek doğru olacaktır. Yoksa durup oltayı çekmeye kalktığımızda, olay soğuma sürecine girdiğinden büyük balık avı ihtimali kalmamaktadır. Aksine bu yavaşlıktan yararlanan Balon Balıkları oltayı çekene kadar yeme saldırmaya devam etmektedir. Bu yüzden de mera dışına çıkmak doğru bir tercihtir.

BALON BALIGININ DISLEDIGI TAKIMI AKYA SON ANDA KOPARDI

Balon Balığının Takıldığı Olta İle Akya Avı Yapılabilir Mi

Akya, denizin efesidir. Bu yüzden oltaya Balon Balığı takıldığında Akya avı yapmak mümkündür. Peki bu yöntemin tekniği nasıl uygulanır: Balon Balığı oltaya takıldığında hemen hızlanmak gerekir. Hızlandığımızda olta çekilemeyecek kadar ağırlaşmıyorsa, Balon ağız kısmından takılmış demektir. Hatta biz hızlandığımızda o da bizimle beraber gelir. Eğer Balon yandan takılmışsa oltayı hızlanarak çekmek neredeyse mümkün olmaz. Bu durumda oltayı çekip Balon Balığını çıkarmak gerekir.

BALON BALIGININ DISLEDIGI TAKIMI AKYA SON ANDA KOPARDI

Balonlara Rağmen Akya Avı

Balon Balığı ağzından takılmışsa yem balığında pek bir hasar olmaz. Anüs kısmındaki üçlü kanca ve taşıyıcı kanca boştadır. Bu iki kanca Akya avı için yeterlidir. Bu durumda sanki Balon bizim yem balığını yakalamaya çalışıyormuş gibi hızlı hareket etmekte ve arada yavaşlayıp tekrar hızlanmakta fayda vardır. Bu şekilde bir kaçma, kovalama mizanseni yaratılmış oluruz. Bu Akya’yı tahrik eder. Ayrıca Balon Balığının çırpınışları da Akya’nın ilgisini arttırır. Akya yeme odaklanmış şekilde oltaya saldırır. Yeme öylesi büyük bir istekle saldırır ki, kancalar Akya’ya hemen geçer. Bu aşamada Akya o kadar şiddetle asılır ki, Balon Balığı ve yem balığı oltadan yırtılarak düşer. Genellikle geriye sadece Akya kalır. Sonrası güzel bir av olur.

BALON BALIGININ DISLEDIGI TAKIMI AKYA SON ANDA KOPARDI

Balon Balığı Saldırırken Araya Akya’nın Girmesi

Bu avımızda durum buydu. Balon Balıkları saldırdığında tam hızlanmıştım ki, araya Akya girdi. Bir anda olta taşa takılmış gibi ağırlaştı. Kaloma tekne hızından daha hızlı boşalınca oltaya takılanın Akya olduğunu anlamak hiç zor değildi. Hemen tekne hızını en düşük hıza indirip Akya’nın kalomayı boşaltmasına izin vermek gerekir. İlk anda çok müdahale etmemek en doğrusudur. Akya’nın en güçlü olduğu an budur. Sonrasında kısa sürede Akya şoka girer. Bu anda balığı çekme ve taşlık bölgeden uzaklaştırma şansı olur. Bende aynen böyle yaptım.

Taşlık Zeminden Uzaklaşma Çabası

Taşlık bölgeden yeterince uzaklaşınca tekneyi durdurdum. Balıkla mücadeleyi açık denizde sürdürdüm. İlk başlarda balık ufak gibi gelmişti. Ama tekneyi durdurunca gerçek gücünü ortaya koymaya başladı. Yarım saatlik mücadeleden sonra balık teknenin altına iyice yaklaşmıştı. Artık balığı almaya birkaç dakika kalmıştı. Tam balığı teknenin altında göreceğim diye beklerken olta boşa çıktı. O an Balon Balıklarının ipleri de dişlediğini anladım. Buraya kadarmış…

Son yem balığımı da kullanmıştım. Sonuç olarak büyük balık avı mücadelesini sonuna kadar yaşamış olmanın mutluluğu ile dönüşe geçtim. Benin için güzel bir gün olmuştu.

Böyle Bir Avı Kaçırmamanın Çözümü Var Mı

Hayatta her şeye çözüm vardır. Ama balık avının kısmet olduğunu unutmamak gerekir. Yıllardır yaptığım büyük balık avlarında şunu gördüm ki, balığın oltaya atlaması da, mücadele sonrası balığı tekneye alabilmek de kısmettir. Kaçacak balığı engelleyebilecek hiçbir şey yoktur. Ama kaçan balıktan daha fazla bize tecrübe kazandıran bir şey de yoktur. Her kaçan balıktan sonra neler yapabileceğimizi analiz edip bir sonraki avda onları uygulamaya çalışmamız ustalık vesilesidir. Tecrübemiz ancak bu şekilde artar.

Peki çözüm nedir? Bence Balon Balığı saldırısına uğrayan bir takıma büyük balık atlarsa kalomayı normale göre biraz daha gevşek tutup balığı daha uzun süre yorup öyle almaya çalışabiliriz. Yani takımımızı normalden daha ince bir takımmış gibi düşünmek ve ona göre mücadele etmek çözüm olabilir. Balık avında geçen her dakika avcının lehinedir. Geçen süre zarfında balık yorulur. Sorun çıkaramayacak hale gelir. Çözüm sabırda gizlidir. Zaten balık avı sabır iş değil midir?

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/E7N6CO3SUm4

Balon Balığının Dişlediği Takımı Akya Son Anda Kopardı

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

BALON BALIGININ DISLEDIGI TAKIMI AKYA SON ANDA KOPARDI için 2 cevap

  1. Gönül Yahsi der ki:

    Her oltaya geçen balığı çekmek mümkün mü?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Oltaya geçen balığı çekebilmek için avcının belli bir bilgi ve tecrübe eşiğine gelmiş olması gerekir. Acemi birisi tesadüfen 10 Kg üstü bir balığı çekemez. Mutlaka bir yerlerde hata yapar ve balık kendini kurtarır. Bir kere büyük balık avı için olta takımlarının uygun olması gerekir. Yoksa daha ne olduğunu anlamadan büyük balık takımı koparıp yoluna devam eder. Olta takımları uygun olsa bile kaloma bilgisi olmayan birisinin balıkla mücadele edebilmesi mümkün değildir. Hatta çok tehlikelidir. Her an çok ciddi bir kaza olabilir. En iyi ihtimalle avcı her an takımları ve/veya oltayı kaybedebilir.

      Hadi diyelim ki, olta takımları uygun, bilgi ve tecrübe olarak oldukça iyi bir düzeyde; bu bile her balığı çekebilmek için yeterli değildir. En ufak hatada büyük balık kendini kurtarmayı başarır. Hatanın illa avcıdan kaynaklanması gerekmez. Malzeme hatası, hava ve deniz şartları, tekne veya motor problemi de olabilir.

      Her ustanın, her takımın üstesinden gelemeyeceği bir balık oltaya takıldığında da balığı çekmek mümkün olmaz. Her usta avcı hazır olduğu avı çekebilir. O av şayet ona kısmetse çekebilir. Yoksa her sezon ne balıkla kaçırıyoruz. Her sene balık kaçırma probleminin ancak çok küçük bir kısmını halledebiliyoruz. Bu da ancak uyulması gereken kurallara uyabildiğimiz kadarıyla mümkün oluyor. Bir kuralı biraz örselediğimizde av riske giriyor. Kaldı ki, birde devamlı oltalarımıza musallat olan Balon Balığı varken bunu başarmaya çalışıyoruz.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.