BALON BALIKLARININ BOLGESINDE AKYA AVI

Balon Balıklarının Bölgesinde Akya Avı :

BALON BALIKLARIN BOLGESINDE AKYA AVI

Adrasan’da balık avı turlarına 2003 yılında başladık. 2003 – 2005 yılları arasında büyük balık için ağırlık yem dip sırtısı yaptık. Ama arada sırada Sinarit için rapala ile dip sırtısı da yapıyorduk. Dip sırtısında ustalaştıkça 2005 – 2007 sonuna kadar yemli dip sırtısını bırakıp rapala ile dip sırtısına geçtik. Bu dönemde ağırlıklı Sinarit ve Lagos avı yapıyorduk. Sonra bu bölge balonların kurtarılmış bölgesi oldu. Aslında burası büyük balıkların gün içinde sıkça uğradıkları bir meradır. Buna rağmen nasıl oldu da balonlar buraları mesken seçebildi? Üstelik Devasa Orkinoslar bile buralara kadar sokulur. Oldukça da derin bir meradır. Dağ kıyıya çok yakın duvar yapar. Duvardan 100 m. uzaklaşıldığında, derinlik 100 metreden daha fazladır. Belki de büyük balıkların beslenme alanı olduğu için balonların payına da bir şeyler düşüyordur.

BALON BALIKLARIN BOLGESINDE AKYA AVI

Balonlardan Sonra Yemli Dip Sırtısına Dönüş

2008 sezonu başında burada rapala ile dip sırtısı yaparken balon miktarında önemli bir artış vardı. Artık balonlarla uğraşmaktan balık avı keyif vermez hale gelmişti. O tarihten sonra radikal bir karar alarak hem rapala ile dip sırtısı çekmekten, hem de bu bölgeye gelmekten vazgeçmiştim. Bu karardan sonra yeniden eskiden olduğu gibi yemli dip sırtısı ile balık avına döndüm. Yemli dip sırtısı yaptığımız için de balonların olduğu yerlerden uzak durmaya başladık.

BALON BALIKLARIN BOLGESINDE AKYA AVI

Bir süre sonra gördük ki, her sene balıkların davranışları ve mera seçimlerinde farklılıklar oluyordu. Bir sene çok verimli olan mera sonraki senelerde o kadar da verimli olmuyordu. Hızla bu sisteme de alışmak gerekiyordu. Bu yüzden her sezon başında verimli meraları tespit etmek için arayışa giriyorduk. Bu bizim bir merada avlanma süremizi de değiştirdi. Artık bir turda daha fazla mera gezmeye başladık. Gördük ki, balıklar da meralar arasında dolaşıyorlar ve avlanmaya çalışıyorlar. Biz de onlar gibi meralar arasında dolaşıp onlarla karşılaşmaya çalışmamız gerekiyordu. Bu sistem ile daha verimli avlar yapmaya başladık. Sonra mevcut meraların dış kısımlarında da av yapılabildiğini öğrendik.

BALON BALIKLARIN BOLGESINDE AKYA AVI

Eski Meraları Değerlendirmek

Bütün bu süreçler sonrasında bir meradan vazgeçmenin de, bir meraya takılıp kalmanın da doğru olmadığını öğretti. Bu yüzden bugün 2007 yılından beri terk ettiğim bu meraya geldim. Artık vazgeçtiğimiz meraları test etmenin vakti gelmişti.

Sabah çıktığımda bir an “acaba Pırasalı Ada yönüne mi gitsem” düşüncesi aklıma takıldı. Sonra içindeki ses baskın bir şekilde “hayır Sulu Ada yönüne git” dedi. İçimdeki sesi dinleyip vazgeçilmiş meraya doğru yol almaya başladım. Koy çıkışında üç tane yem balığı alınca oltaları toplayıp hızlıca meraya doğru yol aldım. Meraya yaklaşınca bir süre canlı yem arayışım oldu. Canlı yemi alınca büyük balığa başladım. 

Akya Oltasını 110 m kadar saldım. Oltayı salınca motoru boşa alıp oltanın dip yapmasını bekledim. Dip yapınca dipten çok yükselmeyecek şekilde duvara doğru yaklaşmaya başladım. Burada güzel bir av yapacağıma dair içimde çok kuvvetli bir his vardı. Derken 60 m suyuna girdiğimde kaloma şiddetle boşalmaya başladı. Bu merada ilk defa yemli dip sırtısı ile büyük balık avı yapıyordum. Bu durum beni çok mutlu etmişti. Mücadelenin tadını çıkararak oltayı sardım. Balığı tekneye alınca meradan emin olmak için tekrar olta çekmeye karar verdim.

Ölü Yemle İkinci Merada Yakala Bırak Avı

Akya Oltasını ölü yemle hazırlayıp 70 m suyuna indirip ava devam ettim. Bu şekilde dolaşırken bir süre sonra yemi balonlar parçaladı. Bundan dolayı oltayı toplayıp 200 – 300 m ilerideki dibi daha farklı olan vaktiyle Lagos avı yaptığımız merayı denemek istedim.

Oltayı tekrar hazırlayıp 50 m kadar salıp dip yapmasını bekledim. Böylece olta 40 – 45 m suyuna yaklaştığında tekneye yol verdim. Tekne daha bir boy gitmeden kaloma akmaya başlamıştı. Bu ikinci balığım olduğu için geri bırakmak için hızlıca çektim. Bu şekilde mücadele etmek de keyiflidir. Nasıl olsa balığı geri salacağım için balık kaçma ihtimalini göz ardı edebiliyordum. Bu şekilde mücadele balığın yorulmadan gelmesini sağladığı için balığı geri bırakmak kolay olur.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı BALON-BALIKLARININ-BOLGESINDE-AKYA-AVI-4.jpg

Balığı tekneye alıp hemen geri bıraktım. Bugün bu iki merada da çok keyifli iki av yaptım. Keyfime diyecek yoktu. Burayı da mera listeme yeniden ekleyerek dönüşe geçti. Neşe içinde Allah’a şükrediyordum. Tam Amerikan Koyuna girmek üzereyken önümde 20 – 30 Kg Orkinoslar atlamaya başladı. Bir tane ölü yemim kalmıştı. Hemen onu Akya Oltasına takıp denize saldım. Bir süre hızlı bir şekilde olta çektim. Sonra oltaya dip yaptırdım. Ama sonunda yemi balonlar yediler. “Orkinos avı bugün değilmiş” deyip oltayı topladım. Tekrar neşe içinde evin yolunu tuttum.

Balon Balıklarının Bölgesinde Akya Avı

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/6A61XXRy3iQ

Balon Balıklarının Bölgesinde Akya Avı

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.