Bırakırken Denize Balıklama Atlayan Balıklar :

Balık avı yaparken oltamıza pek çok balık atlar. O an için ihtiyacımız olmayan, yemeyi düşünmediğimiz, yumurtalı veya alıkonulması yasak olan her balığı geri salarız. Bu avların pek çoğu ilginç anılarımızın kaynağı olur. Bunlardan birkaç tanesini anlatmak istiyorum. Çünkü bu tür avlar çeşitli vesilelerle bir araya geldiğimizde espri konularından biri olur. Aslında balığa bakış açımızı, balıktan nasıl zevk aldığımızı ve balığı aslında ne kadar sevdiğimizi gösteren avlarımızdır. Balığın hayat hakkına saygı duyulması gerektiğini gösteren kıssadan hisselerdir.

Denize Nasıl Balıklama Atlanacağını Gösteren Lambuka
Oğlum ve kızımız Dilan ile büyük balık avına çıktık. Amacımız uzun zaman hafızamızı zorlayacak bir büyük balık avı yapmaktı. Büyük bir hevesle sabah erkenden denize açıldık. Keyfimiz yerindeydi. Oltamız denizde yem balığı avı yapmaya çalışıyorduk. Bir anda Dilan’ın oltasının kaloması akmaya başladı. Arkamı dönüp baktığımda Lambukanın suyun üstüne sıçradığını gördüm. Derken oğlumun oltasının kaloması da akmaya başladı. İkisi birden oltaları çekmeye başladılar.

Önce oğlumu oltasını çekip Lambuka’yı denize geri saldı. Çünkü Lambuka’yı Akya avında yem olarak kullanamıyorduk. Sonra Dilan’ın Lambuka misinayı motora taktı. Onu kurtarmak için çabaladık. Sonra balığı kancadan çıkarıp salacakken, Dilan’ın salmasının daha doğru olacağı fikri aklıma geldi. Dilan’a “bu balığı sen sal” diyerek ona uzattım. Ne olduysa, o anda oldu. Dilan daha balığı elinde tam olarak tutamadan, balık bir çırpınışta elinden kurtulup denize atladı. Dilan’a dönüp “Dilan o balığı sen mi bıraktın, yoksa balık bize balıklama atlamayı mı gösterdi” diyerek esprinin temel cümlesini kurmuş olduk.

Yem Olmayacak Balığı Almanın Anlamı Yok
Tekneye ihtiyacımız olmayan, yemeyeceğimiz hiçbir balığı almamak temel prensibimizdir. Her çıktığımız balık avında hedefimiz bir büyük balık avı yapıp dönmektir. Amacımız katılımcılara büyük balık avının nasıl yapılacağını öğretmektir. Yoksa katılımcılara balık tedarik etmek kesinlikle değildir. Lütfen balık eti tedarik etmek isteyen hiç kimse bizim turumuza katılmasın. Zaten balık tedarik etmek için bir tura katılmak da doğru bir seçim değildir. En doğru seçenek balık haline gitmektir. Hiç olmazsa paranızı boşuna harcamış olmazsınız. Bize sadece balık avından zevk alan ve büyük balık avını öğrenmek isteyenler gelsin.

Ali Bağcı ve arkadaşı ile çıktığımız turda yem balığı avı yapıyorduk. Her zaman olduğu gibi, Ali’nin oltasının kaloması boşalmaya başladı. Oldukça büyük bir Yazılı Orkinos oltaya takılmıştı. Mücadele ediş şeklinden açıkça belliydi. Bir süre mücadele ettikten sonra balığı tekneye aldık. Kancaları çıkarıp tam denize salmak üzereyken balık önce davranıp Ali’nin elinden kurtulup denize balıklama atladı. Bu görüntü çok güzeldi. Bizi hiç uğraştırmadan kendisi şovunu yapmıştı. Bizim de amacımız gerçekleşmişti. Esprimiz de “Ali bıraktık mı, kendisi mi atladı” oldu. Ama sonuçta çok güzel oldu. Hepimiz çok mutlu olduk.

Bıraktığımız Her Balık Bize Büyük Olarak Döndü
Bu cümleye karşılık gelen ne çok avımız var. Hepsi de amatör balıkçıların hayalini süsleyen devasa balıklardı. Denizi ve balığı koruyanın elinin boş kalması mümkün değildir. Allah’a şükürler olsun ki, biz bu yaklaşımımızın karşılığını şımartılacak derecesinde fazlasıyla aldık. Ufakları bırakmamızın ödülü hep çok büyük balıklar oldu. Biz balıkları ve onların yaşam ortamı olan denizleri çok seviyoruz, koruyoruz ve ödülümüz de ona göre alıyoruz. Bu yaklaşım tarzını gerçekten büyük balık avı yapmak isteyen her avcıya tavsiye ederim. Denizi ve balığı sevip korusunlar oltaları hiçbir zaman boş kalmayacak.

Denize bakarsan bereket olur, bakmazsan çöplük olur.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/BQaJGK_bHdU
