Büyük Balığı Artırmanın Garantisi Ufak Balıklardır :
Bir bölgede ufak balıklar çoksa o bölgeye büyük balıklar beslenmek için mutlaka geleceklerdir. Ayrıca bir bölgedeki ufak balık çeşidinin fazlalığı o bölgenin üreme alanı olduğunu gösterir. Her iki durum o bölgenin sağlıklı bir habitat olduğunun ispatıdır. Bu şartların korunması durumunda bu bölge büyük balıklar açısından hem beslenme, hemde üreme için kullanılan bir alan olur. Büyük balığın bulunduğu merada balık bolluğu yaşanır. Çünkü büyük balıklar o bölgenin hakimi gibi davranırlar. Meraya ufak balıkların girişine izin verirler, ama çıkışları kontrol altında tutarlar. Böyle olunca da bu meralar Ağustos başından itibaren sonbaharın sonuna kadar balık yoğunluğu yaşar. Merada her türlü balığı bulmak mümkündür. Büyük balık sürülerinin biri gelir, biri gide. Ama mera hiç boş kalmaz.
Ufak Balıkların Meradaki Önemi
Çocukları korumayan bir toplumun geleceği olabilir mi? Bu mümkün değildir. Çocuklar geleceğin garantisidir. Ekonomik verimlilik açısından baktığımızda; ürünü olgunlaşmadan toplayan bir çiftçinin üründen fayda bulması ve üretimini sürdürebilmesi mümkün müdür. Mümkün değildir. Her şekilde zarar edecek ve ürünleri tercih edilmeyecektir. Aynı şekilde hayvan üreten bir çiftçi hayvanlar daha olgun boya gelmeden satarsa bu işten kazanç elde edip işine devam edebilmesi mümkün müdür? Ekonomik boya ulaşmadan sattığı her hayvan başına ciddi zarara uğrayacağı kesindir. Kesinlikle iflas edecektir. Denizdeki balığı yavruyken avlarsak balık stoklarımızın başına ne gelecektir? Kısa zamanda avlayacak, yiyecek balık bulmak mümkün olmayacaktır. Aslında bu durumda daha kötü bir şey olur. Biz balıkların daha yarısını avlamadan balıklar başka meralara doğru göçe başlayacaktır. Yani her şekilde merada balık kalmayacaktır.
Balık stoklarımızın devamlı artmasını istiyorsak, ufak balık avından vazgeçip büyük balık avına yönelmemiz gerekir. Ufak balığın büyük balığın besini olduğunu kabul etmemiz gerekir. Merada ufak balık olduğu sürece her zaman büyük balık meranın açığına gelecektir. Aynı zamanda büyük balık meradaki ufak balığın bir yerlere gitmesine izin vermeyerek, meradaki ufak balık stokunun artmasını da sağlar. Yani merada beslenirken, aynı zamanda meraya göçle gelen balığın da merada tutar. Meradaki ufak balık bolluğu, meradaki büyük balık bolluğunun temel sebebidir. Merada ufak balığı avlamazsak, büyük balık bolluğunu sağlamış oluruz.
Büyük Balık Avının Balık Stoklarımıza Faydası
Büyük balık avına yöneldiğimiz zaman, ufak balıklara büyüme ve çoğalma şansı tanımış oluruz. Ufak balıklar büyüyüp çoğalırken meradaki büyük balık miktarı hızla artar. Bu şekilde ekonomik anlamda doğru avcılık yapmış oluruz. Örneğin 10 Kg bir balık 30 kişiyi doyurma şansı vardır. Oysa 30 kişiyi doyurmak için meradan kaç tane ufak balık eksilmek gerekir? Mesele meradan eksiltilen balık adetini düşürmektir. Her zaman amaç; daha az adet büyük balık avlayarak, daha fazla insanı doyurabilmek olmalıdır. İşte buna ekonomik verimlilik denir. Ekonomik verimliliğe uygun avcılık yaptığımızda hem gözümüz, hem de karnımız doyar. Üstelik merada balık çoğalmaya devam eder.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/h1GR9bB7mr4